Volleybalster Wies van Solkema moest wennen aan het gekakel van de meiden

Wies van Solkema is vijftien jaar oud als ze bij VC Sneek vertrekt om haar grenzen als volleybalster te verleggen. Inmiddels, vijf jaar verder na een periode bij Jong Oranje als beachvolleybalster en enkele maanden in Australië, is ze sinds mei vorig jaar terug op het ouderlijke nest. En de club waar het is begonnen.

Bert Kalteren

Geplaatst: 04 februari 2021 om 20:30

Wies van Solkema (4) luistert aandachtig als coach Jeffrey Scharbaai van VC Sneek het woord heeft. Links haar teamgenoten Anlène van der Meer en Lieze Braaksma.   FOTO: DIJKS FOTOGRAFIE/PIM WASLANDER
0%

Niet in de laatste plaats tot haar eigen verrassing. ,,Het was gek, want ik had geen club en geen studie en heb wel gedacht, wat moet ik nu? Toen belde Sneek.”

Ze wordt eigenlijk wat overvallen door het telefoontje van trainer-coach Jeffrey Scharbaai. De twintigjarige Van Solkema, die halverwege vorig jaar de studie bewegingswetenschappen in Groningen is begonnen, vraagt enige bedenktijd. ,,Ik had natuurlijk al een tijd geen indoorvolleybal gespeeld, maar hij overtuigde me. De corona was net uitgebroken, dus het lag nog best ver in de toekomst. Maar misschien was het daardoor wel een goede optie. Omdat het zo ver in de toekomst lag, leek het ook veiliger.”

Keuze snel gemaakt

Zo keert ze terug bij de club waar ze haar opleiding heeft genoten. En zoals een echte Van Solkema betaamt, oom Arno meer nog dan haar vader Gertjan, is ze niet vies van een avontuur. Ze traint al vanaf haar veertiende mee bij de jeugd van Oranje en een jaar later verkast ze naar Papendal, om voor Talentteam te gaan spelen. ,,Mijn broer Gijs (spelverdeler van Oranje, BK) zat er al en Rick (zoon van Arno van Solkema, BK) ging er ook naar toe. Ik trainde daar al en als ze je graag willen hebben, dan is de keuze snel gemaakt.”

Lees ook: Margriet de Schutter nam voor haar boek een kijkje in het brein van de (ex-)topsporter

Ze debuteert met Talentteam in de eredivisie, maar na een jaar komt er een einde aan het dienstverband. ,,Er werd gezegd dat ze niet genoeg potentie zagen en dan houdt het op.” Margo Wiltens, bondstrainer van het Beachvolleybal Nederland, haalt haar naar Den Haag. ,,Ze zei: ‘Jou wil ik er wel bij hebben.’ Meer had ik niet nodig”, zegt Van Solkema. Na twee jaar valt ze af en met haar vwo-diploma op zak reist ze Wiltens achterna, die naar Australië is vertrokken om het beachvolleybal daar van een impuls te voorzien.

Ik was lang weggeweest en beachvolleybal is toch een heel ander spel. Ik moest heel erg wennen aan die kakelende meiden om je heen

Down Under beleeft Van Solkema in meerdere opzichten een mooie tijd, maar medio 2020 gaat de knop om naar het indoorvolleybal. ,,Ik was lang weggeweest en beachvolleybal is toch een heel ander spel. Ik moest heel erg wennen aan die kakelende meiden om je heen. Bij het beachen sta je met z’n tweeën in het veld en kun je goed communiceren. Nu moet je boven vijf anderen zien uit te komen”, vertelt de passer-loper, die bij Sneek moet concurreren met Roos van Wijnen en Britt Schreurs, en in de ouverture tegen Fast begin oktober in de basis mocht debuteren.

Bepaalde druk

Vier maanden later moet ze op de bank beginnen. ,,Het is lastig om erin te komen en het even op te lossen. Er zit wel een bepaalde druk achter. Maar aan de andere kant, het gaat toch al mis, dus zoveel slechter kan het niet. Dat houd ik mezelf voor”, zegt Van Solkema, die in het met 2-3 gewonnen duel met Eurosped als invalster indruk maakt. ,,Ik was tevreden over mezelf en het team. Het was weer een klassieke potje met hoge pieken en diepe dalen. Maar ik merk wel dat we beter zijn geworden.”

Ik heb er geen last van, al is het leuker met mensen op de tribune. Dan kunnen mijn ouders ook eens komen kijken

Dat zal nodig zijn ook, want met Regio Zwolle krijgt Sneek zaterdag te maken met een concurrent voor een plaats in de top vier. En deelname aan de play-offs. ,,Een goed team. We hebben er veel oefenwedstrijden tegen gespeeld, maar nog niet veel gewonnen. Dat moet dan zaterdag maar.” In een lege Sneker sporthal. Maar dat is geen punt voor haar. ,,Ik heb er geen last van, al is het leuker met mensen op de tribune. Dan kunnen mijn ouders ook eens komen kijken.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten