Commentaar: Het feest der democratie kent bij deze verkiezingen erg veel gasten

Het stembiljet zal dit keer van ongekende omvang zijn. In 2017 deden 28 partijen mee aan de verkiezingen, dit jaar hebben 41 partijen zich aangemeld. Van de 41 hadden 35 niet alles op orde. Vandaag stelt de Kiesraad het definitieve stembiljet vast en weten we hoeveel partijen er werkelijk meedoen.

Henk van der Laan

Geplaatst: 05 februari 2021 om 12:00

Het stembiljet zal dit keer van ongekende omvang zijn. In 2017 deden 28 partijen mee aan de verkiezingen, dit jaar hebben 41 partijen zich aangemeld.   FOTO: SHUTTERSTOCK
0%

Want ook vier jaar geleden konden drie partijen vanwege verzuimen alsnog niet meedoen, dus wie weet zijn het er straks minder dan 41. Er belanden nog minder in de Tweede Kamer. In 2017 kwamen dertien partijen in de Kamer. Voor een zetel moet 0,67 procent van de stemmen gehaald worden. In 2017 waren dat ruim 70.000 stemmen. Dat is nog best lastig.

Er wordt dan al gauw geroepen om het instellen van kiesdrempels. Dat is de verkeerde manier. Het land wordt niet onbestuurbaar van een extra tweemansfractie. Dat het moeilijk is om meerderheden te vinden, komt door het gebrek aan grote partijen. CDA en PvdA, de grote massapartijen van weleer zijn een fractie van wat ze ooit waren. Dat verandert niet met een kiesdrempel. Wel wordt de Tweede Kamer dan minder een afspiegeling van wat leeft onder burgers – en dus kan je je afvragen of een kiesdrempel wel democratisch is.

Kansloze missie

Al blijft wel de vraag: waarom meedoen aan een waarschijnlijk kansloze missie? Sommige partijen lijken op het eerste gezicht meer gezamenlijke doelen te hebben dan onderlinge verschillen. Samenwerking zou dan wel zetels, en dus invloed, kunnen opleveren.

 

Als je ziet hoe onmachtig de drie linkse partijen zijn om kiezers te trekken, kan je je afvragen of het niet tijd is voor een fusie

Dat geldt net zo goed voor gevestigde partijen. In 1971 en 1972 werd een recordaantal partijen verkozen: vijftien. Dat dit in 1989 nog maar negen waren, kwam doordat partijen verdwenen. De daling kwam ook doordat partijen kozen voor een fusie toen de overeenkomsten groter dan de verschillen waren geworden. Om christelijke politiek relevant te houden, werden KVP, CHU en ARP samen CDA. De kleine linkse partijen PPR, PSP, CPN en EVP konden kiezen tussen samengaan in GroenLinks of verdwijnen. Later fuseerden GPV en RPF tot ChristenUnie.

Politiek alternatief

Als je ziet hoe onmachtig de drie linkse partijen zijn om kiezers te trekken, in een tijd dat iedereen om een sterkere overheid vraagt terwijl er inhoudelijk betrekkelijk weinig ruimte zit tussen hen, kan je je afvragen of het niet tijd is voor een fusie. Niet eens om het aantal partijen in het parlement te verkleinen, als wel om kiezers een helder politiek alternatief te bieden.

Versplintering is geen bestuurlijk probleem, bestuurders moeten daar mee omgaan. Het is een electoraal probleem: het is voor kiezers onoverzichtelijk en vermindert de invloed van een bepaalde politieke richting.

Reageren? Mail dan naar: hoofdartikel@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten