Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Rafia zelf. En nog iets: de gemeenteraad moet nadenken over ruimteproblemen in haar azc. ,,We wonen echt dicht op elkaar. Wij gebruiken één keuken met wel iets van twintig andere gezinnen.”
Het zijn twee punten die wethouders Mirjam Bakker (onderwijs) en Mark de Man (jeugd) van Súdwest-Fryslân gisteren meekregen tijdens een online gesprek met tien jongeren. Het ging daarbij om jeugd die een extra steuntje in de rug kan gebruiken – bijvoorbeeld vanwege faalangst of een kwetsbare thuissituatie – en daarom gebruik maakt van de Weekendschool Studio in Sneek. Drie van die jongeren waren gisteren fysiek aanwezig, bij gebrek aan een laptop of internetverbinding thuis.
Landelijke oproep
Apart van dit gesprek was ook burgemeester Jannewietske de Vries live op het Instagramaccount van CoolSúdwest om met de jeugd te praten. De gesprekken vonden plaats naar aanleiding van een landelijke oproep van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De gemeente Súdwest-Fryslân wil onder meer weten hoe kinderen het afstandsonderwijs ervaren.
Lees ook: Friese gemeenten wachten op vluchtelingen voor huisvesting
Rafia, die met haar ouders en zus twee jaar geleden uit Bangladesh vluchtte, was een van de jongeren. Zij vindt de coronaregels lastig. ,,Het is moeilijk om thuis te werken. We zitten met de hele familie in één kamer. En zonder vriendinnen en docent leren, is ook moeilijk voor mij. Ik app de docent als ik een vraag heb.” Ze zit in de eerste klas van het voorgezet onderwijs.
Je kan weinig naar buiten, je wereld wordt klein. En als puber wil je knuffelen met vriendinnen. Dat is begrijpelijk
Koos Pot, oprichter van de weekendschool, merkt dat veel van de jongeren het zwaar hebben. ,,Je kan weinig naar buiten, je wereld wordt klein. En als puber wil je knuffelen met vriendinnen. Dat is begrijpelijk.”
De weekendschool probeert de leerlingen, in de tijd dat les niet mogelijk is, met projecten bezig te houden. Bijvoorbeeld kaarten maken voor kwetsbare personen. De jongeren met wie Pot te maken heeft schoppen niet tegen de regels. ,,Van de avondklok hebben zij geen last. Ze veroordelen ook de rellen. Maar ze missen wel sociaal contact, ze missen alles wat het leven leuk maakt. Daardoor vereenzamen jongeren, en dát hakt er nog meer in als je al kwetsbaar bent.”
Leuk open gesprek
Dat bevestigt Rafia. ,,Ik denk dat iedereen de regels goed moet volgen voor de veiligheid van ons allemaal, ook als het lastig is.” Wat de twaalfjarige Rafia straks gaat doen zodra het weer kan, weet ze ook al wel. ,,Vriendinnen knuffelen en samen zwemmen. Ik houd van zwemmen.”
Lees ook: Vluchtelingen Sneek: het is wachten, wachten, wachten
Wethouder Mirjam Bakker (D66) spreekt van een ,,leuk, open gesprek”. „Jongeren missen spontane ontmoetingen en school. En sommigen missen sport.”
Niet iedereen is digitaal vaardig. Sommigen kunnen nu alleen boodschappen halen bij de supermarkt
De vraag van jongeren of er niet meer soorten winkels open kunnen, vindt Bakker een eyeopener. ,,Niet iedereen is digitaal vaardig. Sommigen kunnen nu alleen boodschappen halen bij de supermarkt. Wij gaan er soms te makkelijk van uit dat iedereen wel een laptop of zoiets heeft.”
Ook over de vraag of er meer ruimte kan worden gefaciliteerd in het azc, wil Bakker nadenken. ,,We blijven met de jongeren in contact en gaan het niet bij deze ene keer laten.”