Het optimisme over het tijdperk dat aanbreekt na coronapandemie is groeiende

Het optimisme groeit over de tijd die straks aanbreekt nadat de coronapandemie beheersbaar is geworden. Nederland en andere westerse landen zullen zich krachtig herpakken.

Pieter Anko de Vries

Geplaatst: 14 maart 2021 om 19:00

Autofabrikanten kijken naar de beschikbaarheid van laadpalen. Fabrikanten van laadpalen kijken naar hoeveel elektrische auto’s er zullen zijn. Dat speelt ook bij de verdere ontwikkeling van waterstof.   FOTO: ANP
0%

De Nederlandse economie zal na een krimp in het eerste kwartaal als gevolg van de lockdownmaatregelen snel aan vaart winnen. Economen van de Rabobank voorspelden deze week voor dit jaar een groei van 2,1 procent, afgezet tegen de krimp van 3,8 procent vorig jaar. In 2022 zal de economie naar verwachting een groei van 3,7 procent laten zien.

Dit alles zal er volgens de bank voor zorgen dat mensen weer geld zullen gaan uitgeven, na een forse krimp in het eerste kwartaal. Wel zal de werkloosheid naar verwachting gaan stijgen wat wellicht een rem zet op de consumptie. De Rabobank verwacht een stijging van het werkloosheidspercentage tot 4,7 procent in de eerste helft van 2022 tegenover 3,6 procent nu.

Meer aandacht

Topmensen van grote bedrijven zijn nu veel optimistischer dan een jaar geleden. Een overgrote meerderheid ziet economische groei, zowel algemeen als bij het eigen bedrijf. Die groei zal plaatsvinden met meer aandacht voor het welzijn van medewerkers dan vóór corona.

Lees ook: Verkiezingen 2021: Iedereen wil via investeringen uit de crisis komen, de vraag is alleen wel hoe

Deze verwachtingen staan in het jaarlijks onderzoek dat bedrijfs-adviesbureau PWC heeft gehouden onder bestuursvoorzitters. ,,CEO’s zijn weer plannen aan het maken. De brexit viel mee, de Amerikaanse verkiezingen zijn rustiger verlopen dan gevreesd. En de vaccins zijn er”, zegt Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom bij PWC.

Bestuursvoorzitters gaan misschien nog niet allemaal avonturen aan, maar zijn zeker niet alleen maar bezig met kostenreducties

CEO’s blijven in de eerste plaats vertrouwen op wat zij noemen ‘organische groei’ om de komende twaalf maanden hun bedrijf vooruit te brengen. Dat ‘organisch’ betekent vooral dat vergroting van de omzet niet komt door bijvoorbeeld fusies of overnames. ,,Ook dat vind ik een optimistisch signaal in de moeilijke tijd waarin we nu toch nog zitten. Bestuursvoorzitters gaan misschien nog niet allemaal avonturen aan, maar zijn zeker niet alleen maar bezig met kostenreducties”, zegt Velt-huijsen.

Groen

Bijzonder is ook dat bestuursvoorzitters vinden dat het komende economisch herstel vooral groen moet zijn. ,,Bedrijven zijn bereid om in te zetten op bestrijden van klimaatverandering, maar verlangen nadrukkelijk van de overheid dat die schaalvergroting mogelijk maakt”, zegt Velthuijsen. Hij noemt als voorbeeld elektrisch rijden.

Bedrijven zijn bereid om in te zetten op bestrijden van klimaatverandering, maar verlangen nadrukkelijk naar schaalvergroting

Autofabrikanten kijken naar de beschikbaarheid van laadpalen. Fabrikanten van laadpalen kijken naar hoeveel elektrische auto’s er zullen zijn. ,,De leiders van grote ondernemingen willen dat de overheid het voortouw neemt. Dat speelt ook bij bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van waterstof.”

Lees ook: VVD-kandidaten Aukje de Vries en Harry Bevers: ‘Grootste klus komende vier jaar is economisch herstel’

Cyberaanvallen zijn overigens een groeiende zorg van topbestuurders, omdat steeds meer processen digitaal verlopen. Het is een even grote zorg als overregulatie door de overheid, die al jaren op nummer één staat.

Hoog op de agenda

Verder staat digitalisering hoog op de agenda als gevolg van de coronacrisis. Ruim een derde van de directeuren wil het budget voor digitalisering aanzienlijk verhogen en bijna een kwart wil de investeringen in cyberveiligheid en digitale privacy verhogen.

PWC deed het onderzoek voor de 24e keer. Wereldwijd deden er zo’n 5000 bestuursvoorzitters aan mee, in Nederland waren dat er 141. Het midden- en kleinbedrijf is niet bij het onderzoek betrokken.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten