Verkiezingen 2021: Winst voor liberalen van VVD en D66, het CDA en de linkse partijen verliezen

VVD en D66 zijn de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren. Verlies was er bij CDA en bij de drie linkse oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks. Verder zijn er vier partijen nieuw gekozen.

Henk van der Laan

Geplaatst: 18 maart 2021 om 06:00

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag krijgt in het verenigingshuis van het Landelijk Bureau een bloemtje overhandigd van nummer twee Rob Jetten.   FOTO: ANP
0%

Het was gisteren de dag van de liberalen. De VVD van Mark Rutte lijkt bij de Tweede Kamerverkiezingen met een kleine winst de grootste partij te zijn gebleven. De andere liberale partij, D66, haalt waarschijnlijk de grootste zetelaantal in het bestaan. Voor de twee andere coalitiepartijen, CDA en ChristenUnie, was het een zure avond.

De ChristenUnie hoopte lang op een of twee zetels winst, maar mag blij zijn als het de huidige vijf behoudt, al is een een zetel minder een reëel scenario. Het CDA moet na een rampzalig verlopen campagne waarschijnlijk vijf zetels inleveren. Lijsttrekker Wopke Hoekstra sprak van een ,,teleurstellende uitslag”. Binnen de partij was lang gedacht dat Hoekstra premier Rutte kon uitdagen als mogelijke premier.

Al is een slag om de arm geboden. Bij het ter perse gaan van deze krant was er nog geen prognose te maken op basis van getelde stemmen. De exitpoll van Ipsos, die gisteravond om half tien werd gepubliceerd, kan dit jaar meer afwijken van de uitslag dan anders vanwege de stemmen per post en op maandag en dinsdag.

Opvallend

Maar de trend is wel helder. En daaruit zijn nog twee andere dingen die opvallen. De eerste is dat het politiek beeld verder versplintert. De VVD is weliswaar weer de grootste partij, maar in historisch opzicht zijn de verwachte 36 zetels helemaal niet zoveel. In 1982 haalde de partij net zoveel zetels, maar was daarmee de derde partij. Behalve dat er geen grote partijen zijn, zijn er nu ook meer partijen. Naar verwachting is de Tweede Kamer straks vier partijen rijker: JA21 en Volt met drie zetels, Bij1 en de BoerenBurgerBeweging met elk één. Daarmee komt het aantal gekozen partijen in de Tweede Kamer op zeventien.

SP en GroenLinks leveren in de exitpoll ongeveer een derde van hun zetels in, van veertien naar acht, de PvdA blijft op negen zetels staan

Het tweede wat opvalt is dat de linkse oppositie het erg slecht heeft gedaan. SP en GroenLinks leveren in de exitpoll ongeveer een derde van hun zetels in, van veertien naar acht, de PvdA blijft op negen zetels staan. Het is een hard gelag voor deze partijen, zeker voor de sociaaldemocratische volkspartij PvdA dat nog niet zo lang geleden gewend was om ruim dertig zetels te hebben. Maar ook GroenLinks, dat vier jaar onder leiding van Jesse Klaver het hoogste zetelaantal ooit haalde, moest gisteren flink slikken.

Wilders

De voorspelde uitslag van de PVV, een klein verlies, kwam niet uit de lucht vallen, maar zorgde bij partijleider Geert Wilders wel voor teleurstelling. Hij had ,,op meer gehoopt dan die zeventien zetels” en legde zich gisteravond neer bij weer een rol in de oppositie.

Ondanks zijn klein verlies, blijft Wilders wel de grootste oppositiepartij. Ook daarmee blijft de PVV volgens Wilders relevant

Of hij hier heel rouwig om is, is maar de vraag. Vrijwel alle partijen hadden van te voren al gezegd niet met de PVV te willen regeren. En ondanks zijn klein verlies, blijft Wilders wel de grootste oppositiepartij. Ook daarmee blijft de PVV volgens Wilders relevant.

Een opmerkelijke groei was er ook te zien bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De partij verspeelde veel zetels in peilingen nadat er in het najaar een grote partijruzie over antisemitisme binnen de jongerenorganisatie opstak. Maar de laatste weken wist Baudet met zijn verzet tegen de coronaregels toch weer kiezers naar zich toe te halen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten