Verkiezingen 2021: Stemmen tellen is een uitdaging met een biljet waarop 37 partijen staan

Restaurant It Polderhûs in De Veenhoop is amper groot genoeg voor 37 partijen. Vlak voor negenen staan er 37 stoelen klaar met elk een papiertje waarop een partij staat, in volgorde van de kieslijst. Een paar stoelen staan in de serre.

Geert Veldstra

Geplaatst: 18 maart 2021 om 08:00

Op het stembureau in De Veenhoop is het tellen van de stemmen begonnen.   FOTO: JILMER POSTMA
0%

,,It moatte der net mear wurde want dan past it net mear”, zegt voorzitter Sietse Bruinsma van het stemlokaal. ,,Moast de kop der goed by hawwe mei safolle partijen.”

Dat blijkt ook wel als het stemmen begint. Na twintig minuten is de eerste telling rond. ,,Wy hawwe 238 stimbiljetten”, zegt Bruinsma. ,,Dus dat moat oerien komme mei it oantal stimmen.”

Er worden echter maar 237 stemmen geteld. ,,Noch mar in kear!” Bij de stapel van het CDA blijkt nog een stem voor de VVD te zitten, maar dit levert nog geen extra stem op en dus moet de hele stapel een derde keer geteld worden. ,,Wy hawwe dizze grutte papieren no al trije kear troch de hannen hân, kinne wy net de stimbiljetten nochris telle?”, vraagt Lilly de Meer zich af.

Wy hawwe dizze grutte papieren no al trije kear troch de hannen hân

Na een grondige zoektocht is de verloren stem terecht en hoeft er dus geen proces-verbaal opgemaakt te worden. Net als bij de vorige verkiezingen, die voor Provinciale Staten van twee jaar terug, is de VVD in dit enige stemlokaal van De Veenhoop weer de grootste partij, gevolgd door het CDA. De ChristenUnie stond toen nog op de derde plek, maar die wordt nu ingenomen door D66, toen de vierde plaats. De BoerBurgerBeweging krijgt een vierde plek met 23 stemmen. De stoelen van Nida, DENK en Lijst Henk Krol, blijven leeg, maar Volt en de Piratenpartij krijgen wel een enkele stem.

Het dorp telt maar 235 inwoners, maar meestal komen er wel meer stemmen binnen, weet Bruinsma die al vaker als vrijwilliger werkte op dit stemlokaal. ,,Der binne ek in protte minsken dy’t efen in eintsje te fytsen gean en dan by De Feanhoop lânskomme om in stim út te bringen.”

Overdag zijn het toch vooral auto’s die voor het restaurant parkeren om even snel te stemmen. De een komt in een dikke Volvo, de ander trotseert toch de regen met de fiets zoals de familie Landmeter. Ze hebben de afgelopen weken best wat politieke discussies onderling gevoerd. Vader Marco neigt wat meer naar links en moeder Jolanda van der Sluis meer naar rechts. De kinderen Emma en Lars, die voor het eerst mogen stemmen, zitten er wat tussen.

t de VVD hier zo groot is aangezien het ook het gebied is waar eind negentiende eeuw de socialistische voorman Domela Nieuwenhuis actief was. ,,Ik tink dat it komt omdat hjir tsjintwurdich ek folle minsken út it Westen wenje dy’t graach moai oan it wetter wenje wolle.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten