Belgische muzikanten Eléonor en Gerry De Mol zingen Slauerhoff

In 1921 publiceerde Slauerhoff zijn eerste serieuze gedichten. Ter ere van 100 jaar Slauerhoff-poëzie brengen de Belgische Eléonor en Gerry De Mol morgen Ik had me het leven anders voorgesteld uit. Een cd met teksten van de Friese dichter op muziek.

Diane Romashuk

Geplaatst: 19 maart 2021 om 11:15

In Slauerhoff vonden Gerry De Mol (midden) en Eléonor elkaar voor hun eerste samenwerking.   FOTO: KOEN BROOS
0%

Het zoekende in zijn karakter, de onrust, zijn reizen, het feit dat hij zich nergens echt thuis voelde en zijn kleurrijke gevoelsleven: de dichtende scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) intrigeert als persoon, zegt zangeres Eléonor (Elly Aerden). ,,En zijn mooie gedichten lenen zich heel goed voor muziek.”

Het is haar antwoord op de vraag hoe twee Vlaamse muzikanten ertoe komen om een cd met gezongen gedichten van de Leeuwarder dichter op te nemen. Poëzie is altijd een inspiratiebron voor haar muziek geweest. Zo bezong ze eerder al verzen van de Chileense dichter Pablo Neruda, en smeedde ze Latijnse gedichten met haar band Eléonor om tot een mix van folk, roots, jazz en fadomuziek.

Enkele jaren geleden werd haar gevraagd om twee gedichten van Slauerhoff op muziek te zetten. ,,Ik vond hem zo interessant dat ik daarmee ben doorgegaan.” De dichter was eveneens gespreksonderwerp toen ze muzikant Gerry De Mol drie zomers terug op een muziekterras ontmoette. In Slauerhoff vonden de twee elkaar voor hun eerste samenwerking.

Zijn verhaal blijft actueel. Het voedt een romantiek die ook een beetje rock-’n-roll is

De Mol verklankte eerder het werk van poëten als Herman de Coninck, Fernando Passoa en Rutger Kopland. Voor een poëzievoorstelling zette hij Slauerhoffs gedicht Dit eiland op muziek. ,,Voor ons nieuwe album heb ik dat nu opnieuw gedaan.” In 2018 ging hij op vakantie in Fryslân. ,,Onder meer om te zien waar Slauerhoff vandaan kwam. Zo heb ik zijn geboortehuis in Leeuwarden bezocht, Vlieland waar hij veel kwam, en de weg gefietst die hij vaak naar Jorwert nam.”

De Mol las de biografie van Wim Hazeu over de jong gestorven dichter die vaak ziek was (hij had last van astma en tbc), en diens korte verhalen. ,,Slauerhoff schreef niet alleen verhalen, hij was er zelf ook één. Hij deed wat veel mensen gedaan zouden willen hebben toen ze jong waren: weg gaan. Daarmee blijft zijn verhaal actueel. Het voedt een romantiek die ook een beetje rock-’n-roll is.”

De cd van Eléonor en De Mol telt veertien liedjes waarvoor ze onder meer Woningloze, Saudade en Terugkeer bewerkten. ,,Slauerhoffs gedichten lijken zingbaar, toch hebben we er hier en daar aan moeten sleutelen. Hij kon wel eens slordig zijn, dan klopt het metrum bijvoorbeeld niet. En hier en daar hebben we gekozen voor een meer hedendaagse woordenschat”, vertelt De Mol.

Van melancholie tot verlangen

Het album vroeg om een heel palet aan gevoelens en emoties van zangeres Eléonor. ,,Elk gedicht van Slauerhoff roept wel een gevoel op: melancholie, verlangen maar ook balorigheid bijvoorbeeld.” Hun beider voorliefde voor wereldmuziek sloot goed aan bij Slauerhoffs poëzie. ,,Het zijn Nederlandse teksten maar bij de inhoud passen vaak Zuiderse ritmes, zoals van de samba of fadomuziek.” De Mol bespeelde daarvoor ,,een grote bulk” aan snaarinstrumenten, waaronder de Portugese guitarra en cavaquinho. ,,Af en toe kregen we versterking van gastmuzikanten, zoals van gitarist Jan-Sebastiaan Degeyter of Vardan Hovanissian die duduk speelt, een Armeens blaasinstrument.”

Het afgelopen jaar verschenen al twee singles van de cd: Woorden in de nacht en Geen van allen zorgen. De clip van het laatste nummer, naar het gedicht de Braziliaansche kustpassagiers, is gemaakt met beelden van mensen die thuis tijdens de lockdown de samba dansen. Eléonor: ,,Het resultaat van een oproepje. Er doen onder meer mensen uit België, Brazilië, Italië en Noorwegen mee.” De video voor de titelsong Ik had me het leven anders voorgesteld met getekende beelden van kunstenaar Hans Lengelaar verschijnt morgen.

Podcast

De coronacrisis verhindert een feestelijke lancering van de cd, toch wilden ze die nu uitbrengen. ,,Omdat het honderd jaar geleden is dat Slauerhoff zijn eerste gedichten publiceerde, maar ook omdat het zondag Unesco Wereld Poëziedag is”, verklaart De Mol. Dan verschijnt ook de eerste aflevering van hun zesdelige podcast. ,,Daarin gaan we in gesprek over Slauerhoff en zijn thema’s. Zo gaat zijn gedicht en ons nummer Voor de verre prinses over een vrouw die hij ziet zitten, maar de afstand tussen hen is groot. Wij spreken dan een jonge Belgische filmmaker die een documentaire maakte over zijn oma die worstelde met het feit dat haar man kapitein, en dus vaak van huis was.”

In mei hopen ze de cd ook live te presenteren met een minitour door België en Nederland. Eléonor: ,,We hebben onder meer plannen voor een optreden in dbieb in Leeuwarden.” Gitarist Degeyter (links op de foto) vergezelt hen bij de optredens. De rode draad in de voorstelling komt uit Slauerhoffs korte verhaal Larrios. ,,Dat gaat over zijn zoektocht naar de ideale vrouw. Een universeel thema.”

Het optreden in dbieb in Leeuwarden staat gepland op 30 mei om 15.00 uur, www.eleonor.beIk had me het leven anders voorgesteld, Eléonor en Gerry De Mol, I-C-U-B-4-T label

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten