Verkiezingen 2021: Inwoners De Westereen stemmen weloverwogen én rebels voor nieuwe Tweede Kamer

Bij het stembureau in de christelijk gereformeerde kerk in De Westereen druppelen de stemmers gestaag binnen. Een passende locatie, gezien de uitslag van de laatste verkiezingen in Dantumadiel, waarbij bij de Provinciale Staten CDA en ChristenUnie konden rekenen op grote steun.

Anna Sofia From

Geplaatst: 18 maart 2021 om 10:00

Het stembureau in de christelijke gereformeerde kerk in De Westereen.   FOTO: MARCEL VAN KAMMEN
0%

Nieuwkomer Forum voor Democratie deed het destijds ook opvallend goed en werd de op een na grootste partij in de gemeente. De stemmers die vanmiddag langs kwamen vonden het niet allemaal makkelijk om deze verkiezingen een keuze te maken.

Moeilijke keuze

,,Ik vond het ontzettend moeilijk”, zegt Wilma Meijer. Ze wilde haar uiteindelijke keuze niet delen, maar zegt wel dat ze op een andere partij heeft gestemd dan normaal. ,,Onderwerpen als onderwijs en het klimaat gaven de doorslag, in deze tijd denk je daar toch veel meer over na.”

Ze is samen met haar dochter die deze verkiezingen voor het eerst mag stemmen. Ook voor haar was het een moeilijke keuze. ,,Ik had me nog niet eerder zo in de politiek verdiept. Ik heb lang getwijfeld en heb veel onderwerpen meegewogen. Ik hoop dat mensen die wat minder verdienen wat meer krijgen en dat jongeren ook een goede toekomst hebben. Huizen zijn bijvoorbeeld voor hen onbetaalbaar geworden.”

Voor Janko van Lingen, die vanuit de gemeente even poolshoogte komt nemen bij het stembureau was de keuze niet zo moeilijk. ,,Ik stem altijd ongeveer hetzelfde. Economie en werkgelegenheid zijn voor mij belangrijke thema’s. Ik hoop dat er niet zoveel geschoven wordt in de macht. Ik ben tevreden met hoe het nu gaat en hoe het kabinet regeert.”

Ik hoop dat mensen die wat minder verdienen wat meer krijgen en dat jongeren ook een goede toekomst hebben

Kees Olijnsma heeft bij deze verkiezingen lang gewikt en gewogen. ,,Oars wist ik het altyd wol, mar no net. Ik ha ferskate stemwizers besjoen en de útslach ferskilde faak. Ik fûn it tige dreech, want de nuânse ûntbrekt faak yn ’e stemwizers.”

Arm en rijk

Wat geeft dan uiteindelijk de doorslag? ,,Op in stuit giesto dochs út fan it gefoel”, vertelt Olijnsma. Zorg en een goede verdeling tussen arm en rijk zijn belangrijke thema’s voor hem. ,,Wêrom moatte der safolle miljonairs en safolle minsken by de voedselbank wêze? Boppedat fûn ik it ek wichtich om op in Fries te stimmen. De regio en it plattelân binne nammentlik oan ’e krapperein kommen yn de Twadde Keamer.”

Hoe keek hij naar het stemgedrag in de gemeente bij de vorige verkiezingen? ,,Dat paste tink ik by de aard fan de minsken hjir, it heidefolk, fan eartiids út. Wy binne wat frijsinniche minsken mei in útsprutsen miening. Doe’t de PVV opkaam, seachst dat ek hiel sterk. No sitte de minsken wat mear op Baudet, al tink ik dat de PVV hjir mear stemmen lûken giet. Minsken hâlde hjir wol fan útsprutsen en rebels, dat sit yn it folk.”

Ook Olijnsma wilde zijn keuze op het stembiljet niet delen. ,,Ik haw fan ’e moarn op in oar stembureau sitten en ik wit, dat stemgeheim is hiel bysûnder.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten