Eerste verkenning sneuvelt door zichtbare notities Ollongren; Van Ark en Koolmees nemen taken over

Na een roerige dag in Den Haag willen de nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) met een schone lei beginnen. Vraag is of een schone start ze door andere partijen wordt gegund.

Van onze binnenlandredactie

Geplaatst: 26 maart 2021 om 09:06

Khadija Arib (r) ontvangt Tamara van Ark (m) en Wouter Koolmees (l) in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. Van Ark en Koolmees vervangen Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma als verkenners.   FOTO: ANP
0%

Een overhaast vertrek van het Binnenhof na een positief resultaat op een coronatest van verkenner en demissionair minister Kajsa Ollongren, heeft er gisteren voor gezorgd dat de kabinetsformatie terug is bij af. De papieren die Ollongren onder haar arm had bij haar vertrek, waren leesbaar op een ANP-foto. Het bleken gevoelige aantekeningen over onder anderen de CDA’ers Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt.

Omdat ze „niet meer onbevangen en onbevooroordeeld” hun werk konden voortzetten na het uitlekken van de „inventariserende notities”, leverden Annemarie Jorritsma en Ollongren hun opdracht in bij Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, die op haar beurt snel twee nieuwe verkenners naar voren schoof.

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), beiden demissionair minister, kregen de taak toebedeeld. Ze beginnen van voren af aan met de verkenningen. Vanaf vandaag willen ze spreken met alle zeventien lijsttrekkers, zeiden ze gisteravond na een gesprek met Arib in de Stadhouderskamer van het Tweede Kamergebouw. „We gaan voor een nieuwe start, voor een schone lei”, zei Koolmees.

Natuurlijk heb ik hier mijn ongenoegen over uitgesproken naar de verkenners, naar Mark Rutte

Een echt schone start maken wordt echter lastig voor de nieuwe verkenners. Het minste probleem is dat vanwege de coronabesmetting van Ollongren een aantal fractieleiders in quarantaine is gegaan, terwijl Koolmees een voorkeur uitsprak om alle fractieleiders live te spreken.

Het grote probleem is dat veel politieke leiders hun ongenoegen hebben geuit over de inhoud van de gelekte notitie. De PvdD, SP, PvdA en PVV hebben al aangegeven een debat over de aantekeningen van Ollongren te willen voeren in de Kamer.

PvdA-leider Ploumen twitterde dat ze dat debat wil voeren voor er verder verkend of geformeerd wordt. Op Ollongrens aantekening was te lezen dat links elkaar ‘niet echt vasthoudt’. Dat ontkrachtte Ploumen. Ze herhaalde dat de PvdA alleen samen met een andere linkse partij wil toetreden tot een nieuwe regering.

Van Ark en Koolmees wilden niet inhoudelijk ingaan op het gelekte stuk. „Wat er vandaag is gebeurd, dat is gewoon echt heel vervelend”, zei Van Ark. „We hebben ook de reacties gezien van de fractievoorzitters. Dat is ook de reden dat we ze graag weer uitnodigen”, voegde ze toe.

Hoekstra en Omtzigt

CDA-leider Wopke Hoekstra zegt dat het vertrouwen „heel erg is geschaad” door de uitgelekte notitie van Ollongren. „Er rust een grote verantwoordelijkheid op de nieuwe verkenners om dat te herstellen.” Hij zegt dat hij meteen zijn ongenoegen over de gang van zaken heeft geuit naar de inmiddels gestopte verkenners.

Veel van wat te lezen was, ging over het CDA. Het ging over een ‘functie elders’ voor de populaire CDA’er Pieter Omtzigt, de ‘onderhandelingsstijl’ van Hoekstra en een mogelijke kabinetspositie voor hem. Volgens Hoekstra gaan de verkenners niet over deze punten. Het zijn ook allemaal punten die niet met hem zijn besproken, zei hij. „Natuurlijk heb ik hier mijn ongenoegen over uitgesproken naar de verkenners, naar Mark Rutte.”

Pieter Omtzigt

De aantekening over Omtzigt ligt bovendien zeer gevoelig. Hij kreeg bij de verkiezingen vorige week meer dan 300.000 voorkeurstemmen en staat bekend om zijn vasthoudendheid. Hij zit momenteel thuis omdat hij naar eigen zeggen te veel hooi op zijn vork heeft genomen. Eerder deze week verschenen in de media berichten dat de CDA-top een stroeve relatie heeft met Omtzigt. Een deel van de achterban startte een actie om het Kamerlid, dat samen met SP’er Renske Leijten de toeslagenaffaire blootlegde, te steunen. De partijleiders die een debat over Ollongrens notities willen, kondigden aan vooral verontrust te zijn over de positie van Omtzigt.

Hoekstra hoopt dat Omtzigt snel terugkeert in de fractie. „Hij hoort van a tot z bij het CDA. Ik heb regelmatig en goed contact met hem. Ik hoop zeer om hem binnenkort terug te zien, maar de precieze termijn wil ik aan hem laten.” Hoekstra liet gisteren in het midden of hij een debat in de Tweede Kamer nodig vindt over de gelekte stukken.

Hoeveel vertraging de kabinetsformatie oploopt is niet duidelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het rapport van de verkenners dinsdag zou worden ingeleverd. Dat zal niet meer lukken. Koolmees en Van Ark hopen vandaag en maandag alle lijsttrekkers opnieuw te spreken. Dinsdag hopen ze aan Arib te kunnen melden hoe hun verdere planning eruitziet.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten