Dit artikel krijgt u aangeboden door Stichting ZOA.

We zijn er… als je alles moest achterlaten

Stel dat je nú - halsoverkop - alles moet achterlaten. De troepen rukken op, je huis wordt onder vuur genomen. Je pakt je eventuele kinderen bij de hand en… ja wat? Je mobieltje in elk geval, maar verder? Honderdduizenden Ethiopiërs zijn op de vlucht voor het geweld in Tigray. Velen moesten zo snel hun huis uit, dat ze niets meer hebben. “Help ons!”

Van onze adverteerders
  JOOST BASTMEIJER
0%

“Het gaat hier helemaal mis. Help ons! U bent onze hoop!”, riep een vrouw uit Tigray (Ethiopië) wanhopig tegen ZOA-medewerker Hielke Zantema. Hij was in Tigray om de nood te peilen en samen met het lokale team van ZOA een noodhulpkantoor op te zetten. Ook stemde hij onze hulpverlening af met andere organisaties om vele ontheemden te kunnen helpen. “Veel mensen moesten alles achterlaten. Ze hebben werkelijk niets om het lijf, alleen de kleding die ze droegen toen ze op de vlucht sloegen.”

Foto:  Joost Bastmeijer

Mensonwaardig

De strijd tussen de Ethiopische regering en de regionale overheid van Tigray duurt alweer vier maanden. Op een bevolking van 7 miljoen Tigrayers zijn naar schatting 500.000 mensen ontheemd (op de vlucht in eigen land). Zo’n 70.000 Ethiopiërs zijn naar Sudan gevlucht. Hielke: “Deze vluchtelingen en ontheemden hebben werkelijk gebrek aan alles: schoon drinkwater, voedsel, onderdak, kleding en matrassen om op te slapen. Mensen hebben dagenlang gelopen en zitten onder erbarmelijke omstandigheden in verlaten schoolgebouwen of slapen onder de blote hemel.” Onze collega’s uit Tigray zijn ter plekke gaan kijken en omschrijven de situatie als ‘mensonwaardig’.

ZOA is er

ZOA werkt al sinds 1993 in Ethiopië. Wij bieden ondersteuning aan vluchtelingen, ontheemden en de kwetsbare lokale bevolking. Met uw bedrage kunnen we direct in actie komen waar de nood het hoogst is. Samen met andere hulporganisaties zorgen we voor voedsel, schoon drinkwater, matrassen, potten en pannen, tenten en sanitaire voorzieningen. Hielke: “Dit is waarvoor ZOA in het leven is geroepen: noodhulp verlenen op crisisplekken. En het helpt enorm dat we al aanwezig waren in Tigray om adequaat te kunnen reageren.”

Samen met jou

ZOA kan niet zonder jouw hulp noodhulp verlenen. Alleen samen kunnen we er zijn voor miljoenen vluchtelingen die alles moesten achterlaten, op zoek naar een veilige plek. Deze week is het collecteweek van ZOA. Door corona komt er geen collectant aan de deur. Daarom is jouw steun belangrijker dan ooit. Help jij mee? Ga naar wezijner.nl!

De redacteuren van het Friesch Dagblad zijn niet betrokken bij de inhoud van dit gesponsorde artikel.

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten