Waddenfonds: 8,5 miljoen voor beleving en eten

Het voormalige werkeiland Kornwerderzand in de Afsluitdijk wordt aantrekkelijker gemaakt voor toeristen. Het Waddenfonds maakte gisteren bekend zes miljoen euro te steken in het project Beleefbaar Kornwerderzand.

Anna Sofia From

Geplaatst: 27 maart 2021 om 10:00

Werkzaamheden bij het voormalige werkeiland Kornwerderzand   FOTO: KAZEMATTENMUSEUM
0%

Dit moet er onder meer voor zorgen dat de jaarlijkse 600.000 toeristen makkelijk en veilig een bezoek kunnen brengen aan de verschillende toeristische plekken, zoals het Afsluitdijk Wadden Centrum, het Kazemattenmuseum, de Vismigratierivier en het Surfstrand. Er wordt rekening mee gehouden dat het aantal bezoekers flink toeneemt.

Er komen uitkijkpunten en er worden wandelpaden aangelegd. Ook moet er een looptunnel komen van het Afsluitdijk Wadden Centrum aan de IJsselmeerkant naar de kant van de Waddenzee. Wethouder Bauke Dam (CDA) van Súdwest-Fryslân zei ,,verheugd” te zijn met deze stap in het proces. Volgens hem is er met de verbouwing van de sluis ,,een eenmalige kans” om het gebied grondig aan te pakken. Daar hoort investeren in toerisme bij. Het project kost in totaal bijna 26 miljoen euro.

Verzilting

Beleefbaar Kornwerderzand krijgt het grootste deel van de Waddenfondssubsidie, die in totaal 8,5 miljoen euro bedraagt. Gisteren maakte het fonds bekend over welke drie projecten het geld wordt verdeeld.

Zoet op Zout krijgt 1,6 miljoen euro. Dit initiatief is erop gericht om verzilting in landbouwgronden in het Lauwersmeergebied tegen te gaan. Het project kost in totaal 3,6 miljoen euro en de provincie Fryslân stelde eerder al 250.000 euro beschikbaar indien het Waddenfonds ook met een investering over de brug zou komen.

Dit project moet perspectief bieden aan boeren die last hebben van verzilting. Dat is met name het geval in de pootaardappelenteelt en wordt veroorzaakt door zeespiegelstijging en toename van zoute kwel in de ondergrond.

Het idee van het project is dat boeren het zoete regenwater opvangen in een zoetwaterplas die bovenop het zoute grondwater blijft. Een andere mogelijkheid is om zoet regenwater diep in de grond te stoppen, zodat dat reservoir in een droge zomer kan worden gebruikt.

Waddengastronomie

Het derde project dat geld krijgt is het project Waddengastronomie. Hiervoor stelt het Waddenfonds 985.000 euro beschikbaar. De totale kosten van dit project bedragen zo’n twee miljoen euro.

Waddengastronomie is een project van de stichting Waddengroep en wil een impuls geven aan de lokale duurzame voedselproductie in het Waddengebied. ,,We willen dat over vijf jaar ook de gastronomie een reden is om de Wadden te bezoeken”, zegt Anette van Ruitenburg van de Waddengroep die voor het project samenwerkt met NHL Stenden Hogeschool. Het is de bedoeling dat jonge koks en chefs recepten ontwikkelen met ingrediënten uit het Waddengebied die ook voor de toekomst interessant zijn.

,,Het is een samenwerkingsverband tussen groene ondernemers, waarbij we willen versterken dat we rekening houden met de natuur en op de juiste manier het voedselaanbod van de horeca bij de toeristen krijgen.” Vanuit het project worden ook speciale voedselroutes gemaakt door de drie provincies langs de Waddenkust waarbij toeristen de verhalen achter het eten in de Waddenregio te horen krijgen en weten waar ze het moeten halen.

,,Het wordt eigenlijk een keten waar groene ondernemers bij elkaar komen, lokale producten produceren en afnemen, om er voor te zorgen dat men via het bord de Wadden beter kan leren kennen. Dit moet leiden tot duurzaam kwaliteitstoerisme langs de kust”, aldus Van Ruitenburg.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten