Trochsetters: Weer fleur dankzij pop-upgalerie

Café de Stee in Leeuwarden oogt sinds vorige week als een galerie. Er hangen schilderijen van kunstenares Gea Koevoets en foto’s van eigenaresse Ilva Stoelwinder. Het initiatief vindt inmiddels navolging in de Friese hoofdstad.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 28 maart 2021 om 18:00

Café-uitbater Ilva Stoelwinder (l) en kunstenares Gea Koevoets etaleren hun foto’s en schilderijen in een pop-up galerie in café De Stee.   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

Al maanden is het vanwege de coronapandemie donker en stil bij de kroegen en restaurants. De uitgaansgelegenheden hebben een sombere uitstraling. Uitbaatster Ilva Stoelwinder kreeg onlangs een helder idee: waarom geen kunst achter het raam?

Ze belde bevriend kunstenares Gea Koevoets en samen hebben ze een bijzondere duo-expo opgezet voor de ramen van het bekende café aan de Stationsweg. ,,Qua beeld passen de kunstwerken en foto’s heel goed bij elkaar.”

De pop-upgalerie was nauwelijks ingericht of de reacties op sociale media bij Gea en Ilva stroomden binnen. ‘Er is weer wat te zien in de stad. Het is alsof er licht op het café schijnt’, reageerden voorbijgangers. Via een QR-code kunnen belangstellenden meer informatie vinden over de kunstwerken en kunstenaars. En zoals het hoort in een galerie: ze zijn te koop.

Lees ook:

Trochsetters: Regisseur Theo Smedes doet tijdelijk bron- en contactonderzoek voor de GGD

Ilva maakt foto’s in opdracht en haar vrije werk maakt ze vaak met bevriende modellen. Als zestienjarige fotografeerde ze al en op haar 21e begon ze het café met haar broer Arman Stoelwinder. Door de drukte in de zaak kwam het fotograferen vaak op de achtergrond, maar door de coronacrisis heeft ze meer ruimte voor haar passie.

Ze maakt veel kunstzinnige foto’s. Afgelopen jaar portretteerde ze acht Friese middelbare scholieren hoe die met de coronabeperkingen omgaan en werkte ze met Celine Verheij aan een boekje voor Up North. ,,Door het fotograferen hoef ik me niet te vervelen”, lacht Ilva.

Platform

Nu de lockdown vermoedelijk nog wel even voortduurt, kwam Ilva op het idee om haar café wat te verfraaien. ,,Er zijn zoveel kunstenaars in de stad; geef ze een platform. Hebben al die wandelaars ook wat om naar te kijken. Het wordt er leefbaarder van.”

Kunstenares Gea Koevoets is blij met het initiatief van Ilva. Gea: ,,Als kunstenaar heb je vaak een deadline nodig. Je werkt ergens naar toe. Ik heb net als Ilva nu alle tijd voor mijn schilderijen. Ondanks deze crisis blijven de opdrachten en toekomstige exposities bij mij wel binnen komen.”

Of het coronajaar haar werk ook heeft beïnvloed, weet Gea nog niet. Daarvoor is het te vroeg. Ze schildert landschappen en soms pakt ze andere onderwerpen, zoals ze nu ook een serie bloemen laat zien bij Café de Stee. Voor de tijdelijke galerie in de Stee heeft ze enkele ‘vrolijke en kleurrijke’ schilderijen uitgezocht. ,,Ik wil nu geen trieste dingen laten zien, maar het volk wat ‘bliid’ maken”, zegt ze.

Bovendien is ze erg blij met de combinatie van foto’s van Ilva. ,,Het werk versterkt elkaar.”

Binnenkort gaat ook Mango Lounge aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden werk van kunstenaars achter de ramen tentoonstellen.

Trochsetters portretteert artiesten en kunstenaars die het beste van de coronatijd proberen te maken

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten