Jubilerend Martini Jongenskoor trakteert vanuit Sneek op de mooiste aria’s uit de Passionen

Aria’s uit de Matthäus Passion en Johannes Passion klinken komende vrijdag op het tijdstip van de Evensong. Om vijf uur komt het Martini Jongenskoor vanuit Sneek met Lessons & Chorales.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 29 maart 2021 om 15:00

Het Martini Jongenskoor onder leiding van dirigent Gerard van Beijeren krijgt komende vrijdag hulp van de Koorschool Drenthe voor hun opvoering van de aria’s uit de Passionen.   FOTO: MJKS/KOORSCHOOL DRENTHE
0%

Het moment van uitvoering is strategisch gekozen, erkent dirigent Gerard van Beijeren van het jongenskoor. Op het eind van de middag zijn er voor zover bekend geen andere uitvoeringen die verband houden met het lijdensverhaal van Jezus. In de avond is dat wel zo. Vanaf acht uur is bijvoorbeeld de Matthäus Passion van de Nieuwe Philharmonie Utrecht te zien volgens de interpretatie van dirigent en violist Johannes Leertouwer. Zijn vertolkingen kregen de afgelopen jaren lovende recensies.

Alle uitvoeringen zijn via live-stream te volgen. Voor de Matthäus Passion vanuit de Utrechtse Jacobikerk moet betaald worden, maar die vanuit de Martinikerk in Sneek is gratis. Dat is bewust gedaan om zoveel mogelijk publiek aan zich te kunnen binden. Een crowdfundingsactie zorgde binnen enkele weken voor de benodigde 2500 euro.

Eerlijke vergoeding

Hiermee kunnen de technici betaald worden en de professionele muzikanten en zangers die eraan meewerken. Van Beijeren hoopt dat door sponsoring en donaties nog zeker duizend euro wordt opgehaald, zodat de muzikanten en zangers een eerlijke vergoeding kunnen krijgen voor hun bijdrage. Per slot van rekening hebben ze het al moeilijk in tijden van corona.

Er is een periode geweest dat er nog maar één lid was, maar een nieuwe ledenwerfactie zou niet gek zijn, hoewel dat nu natuurlijk heel moeilijk is

Met de livestream zet het Martini Jongenskoor zichzelf in het jubileumjaar ook extra in de belangstelling. Dat is nodig omdat het ledental van het 25-jarige koor nog maar uit zes jongens bestaat. Toch heeft de toekomst er nog wel slechter uit gezien, weet Van Beijeren, die nog maar sinds september vorig jaar artistiek leider is. ,,Er is een periode geweest dat er nog maar één lid was, maar een nieuwe ledenwerfactie zou niet gek zijn, hoewel dat nu natuurlijk heel moeilijk is. Onze jubileumactiviteiten hebben we een jaar uitgesteld.”

Hoge stemmen

In het voorjaar worden de leden van het Martini Jongenskoor vaak uitgeleend aan grotere koren die de Matthäus Passion opvoeren, zoals het NHL/Stendenkoor uit Leeuwarden. De jongensstemmen zijn goed voor bepaalde hoge stemmen. Omdat deze uitvoeringen niet doorgaan, zag het er aanvankelijk naar uit dat ze een lege agenda zouden hebben. Totdat op initiatief van Sneek Vocaal het voorstel kwam om een concert te geven van ruim een uur met de meest bekende koralen uit de Matthäus Passion en de Johannes Passion.

Lees ook: Een muzikaal eerbetoon aan vijftig jaar The Continentals

Sneek Vocaal organiseert geregeld bijzondere klassieke concerten in Sneek. Van Beijeren en zijn partner Sippie Broersma, tevens zangdocent van een aantal leden van het jongenskoor, zijn beide betrokken bij deze organisatie. Als sopraan levert Broersma ook nog een bijdrage aan het concert evenals Fardau van der Woude, Altus Daniel Elgersma en bas Albert-Jan de Boer.

Proleemloos repeteren

De laatste twee begonnen hun zangcarrière ooit bij het Martini Jongenskoor, destijds onder leiding van Bouwe Dijkstra. Daarnaast werken ook nog zes jongens en meisjes van Koorschool Drenthe mee. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door professioneel barokensemble Het Margaretha Consort met organist Roelof van Luit.

Om sommige bezettingen kun je nu eenmaal niet heen: want wat is ‘Aus Liebe’ zonder fluit en ‘Erbarme dich’ zonder viool?

De jongens en de musici kunnen probleemloos met elkaar repeteren, omdat volgens het RIVM kinderen en professionele musici bij elkaar mogen komen om te oefenen. Volgens Van Beijeren was Bach zelf praktisch ingesteld en werden bezettingen deels bepaald door wat er destijds aan musici voorhanden was. ,,Maar om sommige bezettingen kun je nu eenmaal niet heen: want wat is ‘Aus Liebe’ zonder fluit en ‘Erbarme dich’ zonder viool?”, zegt Van Beijeren.

Het concert vindt plaats zonder publiek, maar wordt live gestreamd op Goede Vrijdag 2 april om 17:00 uur via www.mjks.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten