Van bugel tot euphonium: Tjeerd Oenema uit Noordwolde is meer dan tachtig jaar muzikant

Liefst tachtig jaar is hij al muzikant. ,,81 jaar zelfs”, corrigeert Tjeerd Oenema uit Noordwolde, die vorige week negentig jaar is geworden. Ter ere hiervan werd hij door zijn muziekvrienden in het zonnetje gezet.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 31 maart 2021 om 19:00

0%

Elke dag pakt Oenema zijn euphonium. Ook al hoeft hij vanwege corona al tijden niet meer tweemaal in de week naar de repetieavonden, toch blijft hij dagelijks repeteren. ,,Als je ouder wordt, moet je beter je best doen om bij te blijven.” Hij ziet uit naar zijn afspraak bij de tandarts, als zijn stifttand het gat in zijn tandenrij zal opvullen. ,,Nu ik er voor een gat zit, moet ik extra mijn best doen om te spelen. Je lipstand moet je anders doen, maar het gaat. Wel met moeite, maar het gaat.”

Oenema is een doorzetter. Hij ziet niet alleen uit naar de tandarts, maar ook naar de tijd dat hij zijn muziekvrienden bij de Egerländer kapel Die Dorfplatz Musikanten weer kan ontmoeten. Samen met enkele anderen richtte hij deze kapel twaalf jaar geleden op in Vledder. Twee jaar geleden verhuisde men naar een oefenlokaal in Oldeberkoop. Vorige week stonden de circa twintig leden plotseling bij hem voor de deur om hem een serenade te brengen op zijn verjaardag. Bovendien was hij tachtig jaar muzikant. ,,81 jaar", verbetert Oenema. ,,Ik ben op negenjarige leeftijd al begonnen in Elsloo.”

Als kind stond ik al te dirigeren voor de radio, maar een opleiding had ik nooit gedaan

Bij Concordia leerde de jonge Tjeerd spelen. Eerst bugel. Later ook trompet, hoorn, altsax en euphonium. Toen hij trouwde en kinderen kreeg raakten ook zij besmet met het muziekvirus. De oudste dochter speelt trombone, de jongste is slagwerker en de enige zoon, Henk, schopte het tot eerste hoornist bij de Koninklijke Militaire Kapel (KMK).

,,Het leven hangt vaak van toeval aan elkaar”, zegt Oenema, die onderwijzer was en later hoofd der school in Noordwolde. ,,Toen mijn zoon bij me in de klas zat, had ik een keer het toenmalige Frysk Orkest op school met hoornist Milek. Die vroeg aan de leerlingen of ze ook even op zijn hoorn wilden spelen. Mijn zoon, die bugel blies in het korps, wilde het uitproberen. Na afloop kwam Milek bij me en vroeg of ik die jongen ook kende. Hij had echt talent. Ik moest maar eens met hem langskomen in Leeuwarden. Een week later zat hij op les en is hij professional geworden.”

Dirigent

Zelf bleef Oenema altijd een amateur, maar wel een talentvol en veelzijdig musicus. Toen zijn eigen vereniging Concordia zonder dirigent kwam te zitten en er nog maar twaalf muzikanten waren overgebleven, werd aan hem gevraagd of hij dirigent wilde worden. ,,Als kind stond ik al te dirigeren voor de radio, maar ik had tot dan nooit een opleiding of cursus voor dirigent gedaan. Die deed ik bij de befaamde dirigent Piebe Bakker”, vertelt Oenema. In de zeventien jaar dat hij de dirigeerstok in Elsloo hanteerde, nam het ledental toe naar boven de vijftig. Bovendien promoveerde de fanfare van de vierde naar de ereafdeling. Verder dirigeerde hij korpsen uit het Drentse Wapse en Onna bij Steenwijk en De Woudklank uit Noordwolde.

Een grote inspiratiebron voor Oenema was de in 2014 op tachtigjarige leeftijd overleden Italiaanse dirigent Claudio Abbado, die onder meer de Berliner Philharmoniker dirigeerde. ,,Die man had zo’n mimiek, die wist met een gebaar, een gezichtsuitdrukking precies weer te geven wat hij wilde horen. Hij was een fenomeen.”

De dirigeerstok heeft Oenema al lang geleden aan de wilgen gehangen, maar spelen doet hij nog altijd bij zijn Concordia. Daarnaast speelt hij de baritonpartij bij de mede door hem opgerichte muziekvereniging Die Dorfplatz Musikanten. Deze Egerländer kapel had voor corona 25 á dertig optredens per jaar. Nu er geen optredens zijn, luistert Oenema veel naar klassieke muziek. ,,Ik hou van veel soorten: jazz, moderne en klassieke muziek, Egerländer, smartlap. Als het maar goed wordt gebracht, dan kan ik overal van genieten.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten