Na zeventig jaar vindt zondag de laatste dienst plaats in de Midlumerlaankerk van Harlingen

Na zeventig jaar vindt zondag de laatste kerkdienst plaats in de Harlinger Midlumerlaankerk. Vandaag, morgen en zaterdag is er gelegenheid de kerk nog even te bezoeken. „Dit was het huis waarin wij woonden.”

Jan Auke Brink

Geplaatst: 04 maart 2021 om 14:00

De Midlumerlaankerk in 2018.   FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
0%

Het kerkgebouw aan de Harlinger Midlumerlaan werd vorig jaar oktober te koop gezet door de Protestantse Gemeente Harlingen–Midlum, met een vraagprijs van 550.000 euro. Het Harlinger bouwbedrijf Jelle Bruinsma kocht de kerk aan en ontwikkelt nu plannen voor tien tot veertien huurappartementen in het kerkgebouw. Ook heeft Bruinsma het voornemen enkele huizen te bouwen op het terrein van de kerk.

Verkoop door de Protestantse Gemeente was onontkoombaar. „De begroting heeft jaarlijks een tekort van 30.000 tot 35.000 euro. Er moest iets gebeuren”, vertelt ds. Teunard van der Linden. „En de Grote Kerk raak je niet zomaar kwijt. Die kan misschien naar de Stichting Alde Fryske Tsjerken, maar dan moet je er zo een miljoen bijgeven voor het onderhoud.”

De Protestantse Gemeente in Harlingen kwam in 2018 tot stand door een fusie van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente. De nieuwe gemeente had de beschikking over de Grote Kerk en de Midlumerlaankerk in Harlingen en de Nicolaaskerk te Midlum. Tot de corona-uitbraak vond nog één dienst per maand plaats in de Midlumerlaankerk. Daarnaast werd hij vooral gebruikt voor gemeenteactiviteiten.

Ds. R.J. de Jong tijdens de opening op donderdag 1 november 1951. Foto: Protestantse Gemeente Harlingen–Midlum

Vijftien activiteiten per week

Het afscheid van het kerkgebouw is voor veel kerkleden een emotionele gebeurtenis, weet Van der Linden. „We hadden hier wel vijftien verschillende activiteiten per week. Ikzelf ben afgelopen jaren ook heel veel in dit gebouw geweest. Dit was het huis waarin wij woonden. De schurende kant en de pijn die het doet zal ik zondag ook benoemen in de laatste dienst. Maar ook de dankbaarheid dat Here God Zijn naam hier drie generaties lang heeft laten wonen onder de mensen.”

De verkoop van dit kerkgebouw en van de hervormde pastorie, eerder vorig jaar, levert de Protestantse Gemeente zo’n acht ton op. Van der Linden: „Dat investeren we in pastoraat, dat vinden wij belangrijk. Zo is vorig jaar ds. Ulbe Tjallingii hier voor één dag per week aangetrokken voor het ouderenpastoraat.”

Van der Linden ziet liever niet dat er een nieuw gebouw wordt aangeschaft om voortaan samen te komen. „Voor vergaderingen en andere activiteiten kunnen we beter gaan huren bij de buren; bijvoorbeeld bij de vrijgemaakten en de doopsgezinden hebben wel ruimtes die we kunnen gebruiken.”

19 december 1951: Paulus Woudstra en Hillie Bergsma trouwen. Het is de eerste huwelijksbevestiging in de kerk. Foto: Protestantse Gemeente Harlingen–Midlum

Jaren van sparen

De Midlumerlaankerk is in 1951 in gebruik genomen als gereformeerde kerk. De synodaal gereformeerden in Harlingen raakten in 1944 hun kerkgebouw kwijt aan de vrijgemaakten. Na jaren van geld inzamelen en sparen kreeg die groep in 1951 weer een eigen kerkgebouw. In 1978 werd de kerk uitgebreid met een aantal bijgebouwen.

Grote protesten tegen de verkoop zijn er niet, aldus Van der Linden. Bij de fusie was al wel duidelijk dat het kerkgebouw op termijn afgestoten zou moeten worden, zo hebben de gemeenteleden de afgelopen jaren aan het idee kunnen wennen.

Deze week is het kerkgebouw iedere middag geopend voor wie nog even afscheid wil nemen. Dat voorziet in een behoefte: enkele tientallen lopen iedere dag even binnen. „Het is goed dat we dit zo doen, ook omdat zondag bijna niemand aanwezig kan zijn.”

De kerk was het begin- en eindpunt voor veel activiteiten in Harlingen, zoals deze fietstocht van de diaconie in mei 2014. Foto: Protestantse Gemeente Harlingen–Midlum

Bij de laatste viering zijn twintig volwassenen en zes kinderen uitgenodigd – mensen die een sterke binding met de voormalig gereformeerde kerk hebben. Aan het einde van de dienst zullen zij onder meer de paaskaars, kanselbijbel, doopschaal en het avondmaalstel de kerk uitdragen. Een week later wordt dat binnengedragen in de Grote Kerk.

De kerk is vandaag, morgen en zaterdag voor het laatst geopend voor publiek, met vrije inloop van 14.00-17.00 uur. De afscheidsdienst is zondag om 9.30 uur te volgen via internet.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten