D66 wil internationale Lelylijn realiseren en grotere inzet op duurzame energie

De Lelylijn moet er komen en het liefst doorgetrokken tot in Duitsland. Fryslân heeft namelijk veel te bieden, ook buiten de landsgrenzen. Dat stelde D66 Fryslân zaterdagmiddag tijdens de online bijeenkomst ThemaTalk Fryslân in Europa.

Redmar Bosma

Geplaatst: 08 maart 2021 om 11:00

‘Mensen moeten inzien dat het belangrijk is om te investeren in een hogesnelheidslijn door Europa, zodat het aantal vliegreizen kan afnemen. De omslag moet nu worden gemaakt.’   FOTO: PETER HALBERSMA
0%

Via een videoverbinding gingen Fries Statenlid Romke de Jong, Ojanne de Vries-Chang, raadslid voor D66 Heerenveen, en FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol met elkaar in gesprek. Ook D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld en D66-senator Peter van der Voort - tevens intensivist in het UMCG - deelden hun visie over verschillende onderwerpen.

Duidelijk werd dat D66 de Lelylijn graag ziet komen. Volgens De Vries-Chang biedt de hogesnelheidslijn veel mogelijkheden. ,,Wel zou het een goede zaak zijn dat die verder gaat dan onze landsgrenzen, en door wordt getrokken naar Duitsland.”

Kruisbestuiving

Ze vindt dat bijvoorbeeld de kennis van topsport in Heerenveen, en de Friese knowhow van zuivel en water zo beter fysiek gedeeld kan worden, en tot kruisbestuiving kan leiden.

Lees ook: PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil beurs trekken voor Friese gemeenten

,,De komst van de Lelylijn is een mooie stap naar zo’n samenwerking. Specialisten komen zo gemakkelijk naar ons toe om onze kennis de wereld in te brengen. Daar profiteren beide kanten van. De kenniseconomie wordt steeds specifieker, waardoor je een groter zoekgebied nodig hebt om kennis te vergaren en onze specialisaties te voeden.”

Mensen moeten inzien dat het belangrijk is om te investeren in een hogesnelheidslijn door Europa, zodat het aantal vliegreizen kan afnemen

Europarlementariër In ’t Veld zag daarbij de voordelen voor het klimaat. ,,Het is belangrijk om bewustzijn te creëren rond de klimaatverandering. Mensen moeten inzien dat het belangrijk is om te investeren in een hogesnelheidslijn door Europa, zodat het aantal vliegreizen kan afnemen. Het realiseren van een railnetwerk is een langetermijnproces. Dat kan decennia duren. Daarom moet nu de omslag worden gemaakt. Als hij komt, is Friesland aan twee kanten aangesloten.”

Opwekken energie

Het klimaat kwam in het gesprek vervolgens terug bij het onderwerp vergroening. Sijbe Knol vindt dat Fryslân goud in handen heeft als het gaat om het opwekken van groene stroom. Tegelijkertijd staat de FNP voor behoud van het landschap.

Wij zijn er trots op dat mede door de FNP Fryslân in tien jaar tijd nauwelijks is veranderd wat betreft de omgeving

,,We zijn van mening dat je de technologische ontwikkelingen rondom energieopwekking nauwlettend in de gaten moet houden en dat je tegelijk uit moet gaan van eigen opwekking. Daarbij is het wel van belang dat je de Friese omgeving in het oog blijft houden. Wij zijn er trots op dat mede door de FNP Fryslân in tien jaar tijd nauwelijks is veranderd wat betreft de omgeving.”

Lees ook: CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra: sterker maken van Nederland is hét thema na corona

Circulair koploper

,,Ik denk dat Fryslân circulair koploper kan worden in Europa. Daarbij moet je je niet alleen richten op wat er tot 2030 moet gebeuren, maar ook op de tijd daarna”, vond Romke de Jong. ,,Daarbij moet je verder kijken dan het huidige gebruik, want dat zal alleen maar toenemen. We gaan minder gas gebruiken en dat wordt opgevangen met elektriciteit. Daarnaast zullen auto’s meer en meer elektrisch zijn. Je moet dat grotere gebruik mogelijk proberen te maken.” De Jong ziet nog veel daken zonder panelen, en dat vindt hij zonde.

Er zou bijvoorbeeld een afspraak kunnen komen dat 1 procent van wat we gebruiken van gerecycled materiaal is

Tot slot bepleitte De Vries-Chang een grotere markt voor gerecycled plastic. ,,Het wordt wel gedaan, maar zeker niet voldoende. Er zou bijvoorbeeld een afspraak kunnen komen dat 1 procent van wat we gebruiken van gerecycled materiaal is. Dan wordt er nagedacht: hoe gaan we dat doen? Nu is het ‘normale’ plastic ook stukken goedkoper, waardoor de prikkel tot recyclen ontbreekt”, zegt ze. Het raadslid zou ook graag zien dat de btw op hergebruikte producten verdwijnt. ,,Daar zou iets aan moeten worden gedaan door de EU.”

Lees ook: Meer spoor vraagt ook meer huizen: ‘Laten we de Lelylijn regelen’

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten