Geen zeilwedstrijden in 2020, wel een bonus van 2000 euro voor skûtsjes van de SKS

De eigenaarcommissies van de veertien skûtsjes die meedoen aan de jaarlijkse wedstrijden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) hebben vorig jaar een bonus van 2000 euro gekregen. Dit ondanks het feit dat de reguliere competitie niet gezeild is. Het hele seizoen was er geen enkele wedstrijd.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 08 maart 2021 om 15:00

  FOTO: MARCEL VAN KAMMEN
0%

Op de algemene jaarvergadering van de SKS afgelopen zaterdag maakte voorzitter René Nagelhout bekend dat de commissies een extraatje konden krijgen, omdat 2020 financieel geen slecht jaar was. Er was een overschot van 12.000 euro, dat was wel de helft minder dan de 18.000 euro die was begroot.

Lees ook: SKS heeft meerdere scenario’s voor komende zomer, skûtsjesilen desnoods in een bubbel

Reden voor de positieve cijfers was het in tact blijven van alle sponsorbijdragen. Het contract met Heineken werd zelfs met tien jaar verlengd. Dit jaar wordt duidelijk of de Rabobank het driejarig contract als hoofdsponsor laat voortduren.

Hoewel er niet gezeild werd, werden er toch tweeduizend wimpels à tien euro per stuk verkocht. Die werden vooral in februari op Boot Holland verkocht door Ate Dijkstra, die vorig jaar augustus op 88-jarige leeftijd overleed. Dijkstra, verbonden aan het Huzumer skûtsje, verkocht verreweg de meeste skûtsjeswimpels voor de SKS. Hij werd zaterdag herdacht op de jaarvergadering.

Earnewâldster skûtsje

Welke kleur de wimpel dit jaar krijgt, is nog niet bekend. Wel dat het Earnewâldster skûtsje erop zal prijken. De wimpel wordt pas besteld als duidelijk is dat het skûtsjesilen doorgaat. De wimpel wordt aan watersporters verkocht, die daarmee het skûtsjesilen steunen. Vanaf het water is de titelrace gratis te volgen; op de wal betalen bezoekers 2,50 euro.

Als het aan het bestuur ligt, gaat de elfdaagse competitie in de eerste twee weken van de noordelijke bouwvak door, te beginnen op 24 juli in Grou. Kan het vanwege de coronabeperkingen niet doorgaan ,,sa’t wy wend binne”, aldus Nagelhout, wordt bekeken of een alternatief mogelijk is. Er liggen diverse scenario’s op tafel, zoals skûtsjesile in een ‘bubbel’ zonder publiek. Volgens Jaap Frankena van Lemmer lijkt die optie onhaalbaar. ,,Dan meie wy wol midden op ’e Iselmar sile. Ik sjoch op ’e Lemmer net hoe’t je fjouwertûzen minsken by it wetter weihâlde wolle”, aldus Frankena.

 

Ik sjoch op ’e Lemmer net hoe’t je fjouwertûzen minsken by it wetter weihâlde wolle

Tseard de Jong van de commissie Joure vroeg zich af of een minicompetitie in een ‘bubbel’ wel als officieel SKS-kampioenschap kan gelden. Als dat niet het geval is, valt te betwijfelen of hij zijn team kan motiveren om vrij te nemen voor de wedstrijdenreeks. Volgens Nagelhout gaat het bestuur in principe voor plan A. ,,Wy sille der alles oan dwaan om te silen sa’t wy wend binne.”

Tijdens de vergadering werd gezegd dat alle skûtsjes voor de competitie van 2022 op de helling gaan voor een extra meting. Door de nieuwe zeilformule 2020, die dit jaar van kracht wordt, moet de ballast in het schip opnieuw worden berekend. Op 22 maart gaan de platbodems van Sneek, Grou en D’Halve Maen al op de helling, zodat ze bij het bestellen van nieuwe zeilen rekening kunnen houden met de nieuwe maatvoering.

Erelid

Scheidend bestuurslid Hilda Boesjes-Beljon uit Lemmer werd zaterdag benoemd tot erelid. Haar man Johan speldde haar de gouden speld op in dorpshuis De Driuwpole in Woudsend, waar het bestuur in een studio de vergadering voorzat. De schippers en commissiebestuurders keken online mee.

Boesjes is de eerste vrouw die de onderscheiding kreeg; ze was ook de eerste vrouw in het skûtsjebestuur. Ze was belast met de PR van de organisatie. Door haar inzet is die enorm geprofessionaliseerd, aldus Nagelhout. Ook zorgde ze ervoor dat het skûtsjesilen vorig jaar werd ingeschreven in de inventarislijst Immateriaal Erfgoed, een voorbode voor de status van Unesco Werelderfgoed.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten