Instrumentenzoektocht vestigt de aandacht op noodsituatie muziekkorps Hosanna in Harlingen

Als je in Harlingen goed door ramen loert kom je ze tegen: trommels, pompons en klokkenspel. Showband Hosanna vraagt zo aandacht voor minder financiën en leden.

Wouter Hoving

Geplaatst: 08 maart 2021 om 06:00

Leden van Hosanna verstopten twintig instrumenten en attributen achter ramen in heel Harlingen, zoals bij Copini Opticiëns in de Voorstraat. Zoals de tambour-maîtrestok op de foto.   FOTO: HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN
0%

Sinds het begin van de coronacrisis is het ledenaantal van Christelijke Muziekvereniging Hosanna in Harlingen met meer dan een derde afgenomen. Bijna de helft van de kinderen heeft er de brui aan gegeven, zegt voorzitter Joop van der Heide. Hosanna heeft nu nog zo’n vijftig leden. ,,Sommige kinderen hadden geen zin meer. Ze zaten thuis met hun instrument en zien vriendjes en vriendinnetjes niet meer. En er zijn er ook voor wie het te duur werd: de contributie liep wel door.”

De opzeggingen kosten de vereniging veel inkomsten. Ook blijven huurinkomsten uit omdat bepaalde partijen, zoals de EHBO- en dansvereniging, het clubgebouw van Hosanna tijdelijk niet gebruiken. ,,En we hadden net 2600 euro aan nieuwe kleding uitgegeven. Die was ook al persoonlijk aangemeten bij veel kinderen die nu weg zijn.”

Deze situatie geldt niet alleen voor Hosanna. Zaterdag meldde deze krant al dat er zorgen zijn over de toekomst van Friese muziekverenigingen, op basis van een enquête onder negentien korpsen in de provincie. Veel showkorpsen zitten bovendien in geldnood doordat optredens in het buitenland niet doorgaan.

Ook Hosanna mist die uitstapjes. Al 22 keer speelden zij in het Duitse Mönchengladbach vanwege carnaval. Dat dat nu niet kan, voelt als een groot gemis. ,,De kinderen leefden daar altijd helemaal naartoe”, zegt Van der Heide. ,,Als bestuur vrezen we dat we straks weer bij nul moeten beginnen. Maar in 2025 bestaat het muziekkorps honderd jaar, en het gaat onder mijn bestuur niet gebeuren dat we er voor die tijd mee stoppen.”

Daarom zette de vereniging een zoekactie op in de stad. Leden verstopten twintig instrumenten en attributen achter de ramen in heel Harlingen. Sommige liggen in winkeletalages in de Voorstraat, andere achter de woningvensters van Harlingers. Alles is van buiten te zien, de voorbijganger hoeft niet naar binnen, en iedereen mag een selfie maken met het instrument. Met die foto kunnen deelnemers prijzen winnen zoals een gesigneerd boek of een taart. Hoe meer foto’s iemand plaatst op Facebook met de tekst ‘#zoekHosanna’, hoe meer kans op zo’n prijs.

Verbeelding

De bedoeling is om hiermee verbinding te creëren. ,,Want de kinderen van de muziekvereniging hebben hun instrument wel mee naar huis genomen, maar kunnen niet samen musiceren. De verbinding is weg.”

De actie, die vandaag officieel begint, is niet alleen gericht op leden, maar op alle bewoners van Harlingen. ,,Want de hele stad mag kennismaken met Hosanna. Ik had al mensen voor mijn raam staan te fotograferen”, zegt Van der Heide, die zelf ook iets voor het raam heeft gezet.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten