Jasper ter Heide moet in de schaduw van Mees Hoedemakers gaan groeien bij SC Cambuur

Doe het maar eens. Zonder wedstrijdritme de beste voetballer van de ploeg vervangen. Jasper ter Heide moest het in de afgelopen twee weken twee keer doen op het middenveld bij SC Cambuur.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 08 maart 2021 om 13:00

Jasper ter Heide van SC Cambuur in duel met Rashaan Fernandes (r) van Telstar.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Het is weliswaar het leven van een profvoetballer om er te staan wanneer je nodig bent, maar een speler als Mees Hoedemakers zomaar doen vergeten is een hels karwei. Met vallen en opstaan slaat Jasper ter Heide zich door een lastige fase in zijn carrière heen. Zijn invalbeurt tegen Telstar van afgelopen vrijdag (3-1 winst) gaf weer enig houvast.

,,Er ging nog genoeg fout”, klinkt het meteen zelfkritisch. Ter Heide, die in de zomer overkwam van Jong Ajax, zegt het met een serieuze blik. Hij weet dat het vergrootglas op hem gericht is na een pittige wedstrijd tegen Jong Ajax, die met 1--1 werd gelijkgespeeld. Van buitenaf kwam de kritiek. ,,Natuurlijk krijg je dat wel mee en mensen mogen zeggen wat ze willen, maar je probeert je er niet door te laten leiden. We speelden er geen gemakkelijke wedstrijd, maar vrijdag ging het gelukkig al beter.”

Ritme

Het draait allemaal om ritme, in dit coronaseizoen lastig te vinden voor de reservespelers. Pas sinds vorige week mogen de beloften weer gezamenlijk trainen én dus ook wedstrijden spelen. Ter Heide begint het seizoen nog als basisspeler, door in de voorbereiding de concurrentiestrijd met Doke Schmidt te winnen. Zes duels en dertien punten verder is daar die lichte blessure. Hij mist in speelronde zeven het duel met FC Dordrecht (5-0 winst), waar Schmidt zijn basisplek herovert en die tot op de dag van vandaag heeft vastgehouden. Zes invalbeurtjes volgen tot het duel met Jong Ajax, wanneer Hoedemakers geschorst is.

Op de training stond Antonia daar ook al vaak en ik moet me van de trainers vooral richten op de nummer zes-positie

Tijdens die wedstrijd pakt Schmidt zijn vijfde gele kaart, wat hem op een schorsing komt te staan. De logische gedachte is dat Ter Heide daarom op bezoek bij Jong FC Utrecht weer in de basis zal starten, dan op de rechtsback. Maar dat gebeurt niet. Trainer Henk de Jong kiest voor Jarchinio Antonia. ,,Dat vond ik wel jammer, al zag ik het ook wel aankomen”, erkent Ter Heide. ,,Op de training stond Antonia daar ook al vaak en ik moet me van de trainers vooral richten op de nummer zes-positie. Er ontbraken ook wat middenvelders bij dat duel, dus vandaar deze keuzes. Ik kan zo’n teleurstelling wel makkelijk van me afzetten.”

Sleutelspeler

Want Ter Heide weet wat zijn rol is dit seizoen. Er staan wanneer het moet. Niet als eerste keus, maar als tweede. In de schaduw van Hoedemakers. ,,Maar je weet dat die momenten gaan komen in een seizoen dat je er moet staan en je kans moet grijpen. Kijk, Mees is de sleutelspeler van dit elftal en ik weet dat ik hem er dit seizoen niet uit ga spelen. Maar wie weet hoe de situatie volgend seizoen is. Misschien is Mees wel weg na zo’n goed seizoen. Dan hoop ik dat ik mijn kans krijg en hem op kan volgen.”

Lees ook: Reis van woonboot naar woanskip voor Jasper ter Heide

In dat licht is zijn duel van vrijdag goed voor het moreel. Deed hij Hoedemakers, die uitviel met een blessure, vergeten? Nee, maar dat is ook geen eerlijke vergelijking. Ter Heide is een ander type ‘zes’ dan Hoedemakers. Maar het spelbeeld bij het duel van Cambuur met Telstar bleef ongewijzigd in het voordeel van Cambuur. Met de wissel veranderde er in feite niks aan de dominantie van Cambuur. ,,En dat is misschien wel een compliment”, wist Ter Heide.

Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Cambuur, ook al speel ik nu minder. Maar ik vertrouw er op dat ik mijn kansen weer ga krijgen

Hij kwam naar Leeuwarden om te spelen, maar is op het tweede plan geraakt. Van een verloren jaar is geen sprake. ,,Ik ben een geduldig persoon”, zo beschrijft Ter Heide zichzelf. ,,Ik kijk naar, praat met en leer veel van Mees. Dat neem ik allemaal mee. Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Cambuur, ook al speel ik nu minder. Maar ik vertrouw er op dat ik mijn kansen weer ga krijgen. Dan moet ik er staan.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten