Jeugdorkesten met leden tot en met zeventien jaar mogen in eigen ruimte weer oefenen

Jeugdorkesten met leden tot en met zeventien jaar mogen weer bij elkaar komen om te repeteren. Wel moet er gerepeteerd worden in een ‘besloten ruimte’, dus eigen oefenlokaal. Repetities in een schoolgebouw, theater of muziekschool zijn niet toegestaan.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 08 maart 2021 om 16:00

Jeugdorkesten met leden tot en met zeventien jaar mogen weer bij elkaar komen om te repeteren. Wel moet er gerepeteerd worden in een ‘besloten ruimte’.   FOTO: CASPER FERWERDA
0%

Dit werd zaterdag gezegd tijdens de online jaarvergadering van de Organisatie van Muziekverenigingen (OMF) in Fryslân door Anno Appelo van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Ook muzikanten tot en met 26 jaar mogen sinds 3 maart weer bijeenkomen. Zij moeten dit wel buiten doen en op anderhalve meter afstand. Dit betekent dat jongvolwassenen van de showorkesten weer in de openlucht kunnen oefenen.

Lees ook: Dwars door de Winter: Filmpje, competitie en bingo om jeugdorkestleden Joure te motiveren

Volgens Appelo wordt er in Den Haag nog weinig rekening gehouden met de behoeften van amateurmusici. Na elke persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge gaan medewerkers van de landelijke muziekorganisatie in overleg wat de mogelijkheden zijn voor hun sector.

Loterij

Wel komt er vanuit de overheid financiële steun voor de amateurmuziek, zo zei voorzitter Johan Meesters van de OMF. Dit betekent onder meer dat de circa tweehonderd Friese muziekverenigingen dit jaar net als vorig jaar geen contributie hoeven te betalen aan de bond. Het tekort van ruim 7000 euro op de jaarrekening van 2020 zal met de coronagelden uit Den Haag worden weggewerkt, zo zei de penningmeester van de OMF.

Muziekvereniging De Kriich is een van de weinige Friese verenigingen die tot meedoet met deze loterij. Maandelijks levert dit ongeveer 250 euro op

Om de eigen kas te kunnen spekken, werd zaterdag het werk van de Stichting Nationale Muziekloterij onder de aandacht gebracht. Deze is opgezet door Bart Lemmen, oud-penningmeester van de Limburgse muziekbond. De muziekvereniging De Kriich uit Wergea is een van de weinige Friese verenigingen die tot dusver meedoet met deze loterij. Maandelijks levert dit de vereniging ongeveer 250 euro op, zo zei Johanna de Groot van De Kriich.

Lees ook: Muzikanten uit de regio houden het muziekkorps van Ouwsterhaule in stand

Cultuurfonds

OMF-voorzitter Meesters adviseerde verenigingen vaker een aanvraag te doen voor een bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Volgens bestuurslid Jan Blanksma van dit fonds laten veel Friese orkesten mogelijkheden liggen voor financiële steun. Wanneer een vereniging nieuwe uniformen of instrumenten aanschaft of een bijzonder concert gaat geven, dan kan een subsidie aangevraagd worden. ,,Wy litte no jild lizze”, aldus Meesters.

Wanneer een vereniging nieuwe uniformen of instrumenten aanschaft of een bijzonder concert gaat geven, dan kan een subsidie aangevraagd worden

Alle (solisten)concoursen tot de zomer zijn dit jaar afgelast, waaronder het populaire zang- en muziekfestival op Schiermonnikoog. De inschrijving voor volgend jaar is inmiddels al gestart. Voorzitter Durk Dam van dit festival gaat terugtreden, maar blijft nog wel betrokken, aldus Meesters. Anna Albada uit Garyp, voorzitter van de sectie Blaasmuziek van de OMF, neemt zijn taken over.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten