Suzanne Schulting rijdt perfect shorttracktoernooi, met Lara van Ruijven in gedachten

Voor Suzanne Schulting (23) viel tijdens de WK shorttrack in Dordrecht alles op zijn plek. Ze verlengde haar status als allround-wereldkampioen, pakte een historische gouden relay-medaille en hield de 500 meter-titel van Lara van Ruijven binnen de ploeg. ,,Precies zoals ik wilde.”

Lars Goerres

Geplaatst: 08 maart 2021 om 10:00

Suzanne Schulting schreeuwt het uit van vreugde nadat ze met winst in de 1000 meter-finale beslag heeft gelegd op haar tweede allround-wereldtitel.   FOTO: ANP
0%

Het was op 10 juli vorig jaar, dat Suzanne Schulting met de rest van de Nederlandse shorttrackploeg per auto vanuit Perpignan terug naar Font-Romeu reed. De plotselinge dood van teamgenote Lara van Ruijven – aan de gevolgen van een auto-immuunreactie – had de grond tijdens de trainingsstage in de Franse Pyreneeën compleet onder haar voeten weggeslagen.

Starend door de voorruit kwamen de emoties. En een nieuw doel, waarmee de olympisch kampioene uit Uilesprong zichzelf houvast gaf. Omdat Van Ruijven (27) haar in 2019 behaalde wereldtitel op de 500 meter niet zou kunnen verdedigen, leek het Schulting goed die ‘taak’ over te nemen. ,,Zodat de titel binnen de ploeg bleef”, verklaarde ze naderhand. ,,Het klinkt misschien raar, maar ook uit zo’n verschrikkelijk verlies probeer je als sporter kracht te halen. Je kunt wel in een hoekje gaan zitten huilen, maar daar bereik je niks mee. Wat wél helpt, is een bepaald doel stellen.”

Eerbetoon

Dat dat doel ditmaal een eerbetoon aan Van Ruijven betrof, maakte de weg naar Dordrecht extra beladen, besefte Schulting. ,,Daarom heb ik het ook maar met heel weinig mensen gedeeld.” Ze vertelde het haar vriend, ouders, manager, enkele stafleden en uiteraard ook aan bondscoach Jeroen Otter. ,,Onder het voorbehoud dat verder niemand er iets over te weten zou komen.”

Om het plan acht maanden later te kunnen laten slagen en naast prolongatie van de mondiale allroundtitel uit 2019 ook wereldkampioen op de kortste afstand te worden, moest er echter wel wat gebeuren. ,,Want het was niet zo dat ik destijds al goed genoeg was.”

Ik bleef bijvoorbeeld soms nog een kwartiertje langer op het ijs staan na de training, om er mee bezig te kunnen zijn

De relatie die Schulting de voorbije jaren met de 500 meter onderhield, laat zich het beste omschrijven als haat-liefde. ,,Daarom heb ik er heel hard aan gewerkt en de eerste bocht na de start verbeterd. Dan bleef ik bijvoorbeeld soms nog een kwartiertje langer op het ijs staan na de training, om er mee bezig te kunnen zijn.”

Schultings filosofie van ,,als je ergens beter in wilt worden, dan is het vooral een kwestie van heel veel doen” wierp zijn vruchten af. Eerder dit seizoen al bij de EK in Gdansk, waar ze - behalve de superfinale - alle individuele afstanden won. Maar zeker ook afgelopen weekeinde in Dordrecht, op het moment suprême.

Klasse apart

Schulting beheerste het vrouwentoernooi zoals alleen zij dat kan. Ze kwam in alle races die ze reed als eerste over de finish, was na drie afstanden al zeker van haar tweede opeenvolgende allround-wereldtitel en toonde daarmee andermaal aan dat ze op dit moment een klasse apart is. Maar het allermooiste bleef toch de gouden medaille die ze zaterdag op de 500 meter veroverde.

Ik ben nu mijn belofte nagekomen, zo voelt het. Dit was de afspraak die we hadden gemaakt

,,Ik ben heel erg trots dat het gelukt is. Precies zoals ik wilde. Toen ik als winnares over de streep kwam, schoot direct door mijn hoofd dat ik hier de hele zomer en winter voor gewerkt had”, vertelde Schulting, die nu ook het Nederlands record in handen heeft. ,,Ik ben nu mijn belofte nagekomen, zo voelt het. Dit was de afspraak die we hadden gemaakt.”

Een andere belangrijke afspraak was de relayfinale, waarin Schulting samen met Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse shorttrack naar het goud reed. Voor Rianne de Vries kreeg die historische zege echter een zuur nasmaakje. De Akkrumse werd vlak voor de finale gepasseerd door Otter en moest van achter de boarding toezien hoe haar ploeggenoten elkaar in rap tempo aflosten. ,,Dat makket it wol in bytsje dûbel.”

Beladen onderneming

Of het een beladen onderneming was geweest? De Vries knikte, nadat zij en haar ploeggenotes tijdens de huldiging collectief het panterhart van Van Ruijven op hun mobiele telefoon hadden getoond. ,,Twa jier lyn wiene wy yn Sofia hurd op wei om wrâldkampioen te wurden, mar foel Suzanne. Dat die sa sear dat wy tsjin inoar seinen: hooplik krije wy mei dit tiim nochris de kâns.” Toen het gisteren zover was, ontbrak Van Ruijven. ,,Mar foar ús gefoel wie sy der gewoan by.”

Dat vond ook Schulting. Zonder de shorttrackers uit Azië en Groot-Brittannië – vanwege corona niet aanwezig in Dordrecht – stond er geen maat op haar. ,,Maar ook als zij er wel bij waren geweest had ik het toernooi naar me toe kunnen trekken”, benadrukte ze.

Ik weet zeker dat ik een kanshebber ben om op elke afstand goud te pakken en het is ook prima dat anderen dat denken

Schulting evenaarde met haar maximale score de prestatie van de Canadese Sylvie Daigle, die in 1983 ook alle WK-afstanden won. Dat ze daardoor volgend jaar als grote favoriet naar de Spelen gaat, zei de olympisch titelhouder op de 1000 meter niet erg te vinden. ,,Want ik weet zeker dat ik een kanshebber ben om op elke afstand goud te pakken en het is ook prima dat anderen dat denken.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten