Voor de laatste keer de zegen in de Midlumerlaankerk van Harlingen tijdens emotionele afscheidsdienst

,,Ontroerend en mensen die met tranen in de ogen de dienst volgden.” Het afscheid van de Midlumerlaankerk in Harlingen was gisteren volgens ds. Teunard van der Linden emotioneel maar ook waardig.

Lodewijk Born

Geplaatst: 08 maart 2021 om 14:00

De laatste viering in de Midlumerlaankerk   FOTO: RUTH DE JONG
0%

Het is een datum die de geschiedenisboeken in zal gaan. Op 7 maart 2021 gaf Teunard van der Linden aan het eind van de viering in de Midlumerlaankerk voor het laatst de zegen mee aan de kerkgangers én aan de mensen thuis. ,,Ga heen in vrede, in de verwachting van de toekomst van de Heer.”

En dan vindt in een plechtige processie de uittocht plaats uit het kerkgebouw waar zeven decennia het evangelie heeft geklonken. De dragers van onder meer de paaskaars, de doopschaal, de kanselbijbel, het antependium, het avondmaalsgerei en de bloemen staan klaar om de kerk te verlaten, als organist Bauke van der Meer Lied 281 inzet en koster Chris Wijbenga de buitendeur opent. Als iedereen buiten is wordt er een kring voor het kerkgebouw gevormd. En dan gaat uiteindelijk de deur op slot.

Buiten gebruik

De kerk is daarmee officieel buiten gebruik gesteld. Teunard van der Linden vertelt hoe er de afgelopen dagen tientallen mensen nog naar de Midlumerlaankerk zijn gekomen om afscheid te nemen van hun kerk, waar ze allemaal een eigen band mee hadden. ,,Zelfs mensen uit Makkum, Bolsward, Stiens en Kampen.”

Lees ook: Na zeventig jaar vindt zondag de laatste dienst plaats in de Midlumerlaankerk van Harlingen

Zeventig jaar is er gekerkt in de voormalige gereformeerde kerk. Deze is nu verkocht en er komen appartementen in het gebouw en op het kerkterrein. Maar dat is een verhaal van de toekomst. Het verleden herbergt dat ándere, over het Harlinger godshuis, dat wordt verwoord in het openingslied, psalm 84: ‘Hoe lieflijk, hoe goed is mij, Heer, het huis waar Gij uw naam en eer hebt laten wonen bij de mensen’.

Evangelisatie

Het Glorialied is van Johannes de Heer: ‘Daar ruist langs de wolken een lief’lijke naam’. Niet zomaar, want de Midlumerlaankerk droeg ook écht dat karakter in zich van ,,een evangelisatie” aldus Van der Linden. En nu, vandaag, biedt dat lied ook troost: ‘Geen naam is er zoeter en beter voor ’t hart. Hij balsemt de wonden en heelt alle smart’, zo klinkt er.

 

Online wordt de dienst goed gevolgd. Enkele honderden stemmen af via internet. En de dienst kan nog terug worden gekeken

Dat juist in deze coronatijd op deze manier afscheid genomen moet worden, is iets dat helaas niet anders kon. Er is maar een beperkt aantal mensen in de viering, terwijl het anders waarschijnlijk vol had gezeten. Online wordt de dienst echter goed gevolgd. Enkele honderden stemmen af via internet. En de dienst kan nog terug worden gekeken.

Nieuw begin

De laatste preek gaat over Exodus 33: 14-17 (Het gebed van Mozes: wij willen van hier niet verder trekken, tenzij Uzelf met ons meegaat). Van der Linden: ,,Een tekst uit de Thora die heel bewust is gekozen. Omdat wij geloven dat God met ons meegaat. Ook nu wij de Midlumerlaankerk verlaten.”

De evangelielezing is uit Johannes 2:13-22, over hoe Jezus de handelaars uit de tempel verjaagt. Aansluitend klinkt Lied 333: ‘Kom, Geest van God, maak onze harten open, dat Christus bij ons woning vindt’. De woning van de Midlumerlaankerk wordt verlaten, een huis van hout en steen, dat stormen doorstond, en waar een wolk aan gebeden hangt. En van zegenspreuken.

Lees ook: Historie van de gesloopte Westerkerk in Harlingen ligt nu onder de straatstenen

Alle liturgische voorwerpen die de kerk worden uitgedragen gaan mee naar de Grote Kerk. Daar wordt zondag 14 maart een nieuw begin gemaakt: met de verhalen van de Midlumerlaankerk, die in de harten meegaan.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten