Groente- en fruitverwerker FruitSap uit De Westereen werkt voortaan in een mobiel fabriekje

Groente- en fruitverwerker FruitSap ruilt de productieruimte in De Westereen in voor een mobiele sapmaakwagen. Het bedrijf Van der Woude VOF neemt de locatie in De Westereen over.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 01 april 2021 om 17:30

De broers Ron (links) en Wim Bijma bij de schaftkeet die ze gaan ombouwen tot mobiel fabriekje.   FOTO: JILMER POSTMA
0%

FruitSap (voorheen BioSap) wordt sinds 2019 gerund door de tweelingbroers Wim en Ron Bijma. Ze betalen mensen die bijvoorbeeld appels komen brengen en maken vervolgens van het fruit sap. Tot voor kort moesten mensen hun groente en fruit naar een pand aan de Noarder Stasjons-strjitte brengen. ,,Maar straks hebben we een fabriekje op wielen”, zegt Ron Bijma. De broers verbouwen momenteel een schaftwagen, en gaan daar het sap produceren.

De ommezwaai heeft twee redenen. ,,Allereerst scheelt het enorm in de vaste lasten. Die gaan wel 50 of 60 procent naar beneden. En daarnaast is het mooi dat je bij de mensen langs kunt gaan. Het is een mooi ambachtelijk proces, en het is jammer als je dat wegstopt.” Ook kunnen de broers hun klantenkring vergroten. ,,We richten ons eerst vooral op Fryslân, maar we kunnen ook naar Groningen of Drenthe. Het is maar net wat de klant wil.”

Halvering

Ze nemen de halvering van de dagelijkse productiecapaciteit van duizend kilo naar vijfhonderd kilo voor lief. ,,Je maakt een kosten-baten-plaatje, en dit kan uit. Er zijn weinig klanten die zo veel op een dag willen laten produceren. De meeste grote klanten zitten rond de driehonderd kilo.”

Je maakt een kosten-baten-plaatje, en dit kan uit. Er zijn weinig klanten die zo veel op een dag willen laten produceren

De broers hopen de productiewagen rond juni klaar te hebben. Voor de productieruimte in De Westereen is al een nieuwe huurder, namelijk Van der Woude VOF. Die gaat onder de naam BioVrucht appel- en perendiksap maken, in opdracht van Crombach Stropen & Diksappen uit Vaals.

Lees ook: Met 058.nl vanuit Leeuwarden de strijd aanbinden met internetgiganten als Bol.com en AliExpress

Dit is slechts een van de vele diensten van het bedrijf, zegt mede-eigenaar Geert van der Woude. Hij bestiert het bedrijf met zijn echtgenote Klaske en hun zoon Johan. ,,We hebben een hoveniersbedrijf, een kringloopwinkel, we zijn bezig met een camping, en nu gaan we ook Biovrucht doen”, somt Van der Woude op. Het bedrijf werkt daarbij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Andere insteek

Het bedrijf maakt ook streekwijnen, en daar kent Van der Woude de broers Bijma van. ,,Wij namen de wijnfabriek een paar jaar geleden over van de onlangs overleden Oane Kloosterman van Frytsjam, en de broers Bijma namen toen het persen van het fruit van hem over. Zij kiezen voor een andere insteek, en vroegen mij of ik ook belang had bij het werk en het pand.”

Lees ook: Het optimisme over het tijdperk dat aanbreekt na coronapandemie is groeiende

De locatie aan de Noarder Stasjonsstrjitte is wel een tussenstation voor Van der Woude. Hij is bezig met het bouwen van een loods aan de Haadwei in Broeksterwâld, waar alle bedrijfsactiviteiten worden samengebracht. ,,Dan hebben we alles onder één dak.” De kringloopwinkel blijft wel waar die nu zit.

We focussen ons ook niet op één doelgroep, en kunnen dus veel verschillende soorten mensen aan het werk hebben

Met de loods kan Van der Woude 20 à 25 mensen werk bieden. ,,Dat zijn er nu wat minder, omdat we verspreid zitten over meerdere locaties. We focussen ons ook niet op één doelgroep, en kunnen dus veel verschillende soorten mensen aan het werk hebben.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten