Vaccinatiecampagne in Fryslân begint vaart te maken, nu huisartsen en GGD overal in de provincie prikken

De vaccinatiecampagne begint vaart te maken, nu huisartsen en GGD Fryslân overal in de provincie prikken. „De opkomst was hier zo’n 85 procent. Dat is beter dan het gemiddelde in Nederland.”

Richard de Boer

Geplaatst: 16 april 2021 om 10:00

Huisarts Brent Bearda Bakker aan het werk op huisartsenpriklocatie in Akkrum.   FOTO: SIMON BLEEKER
0%

Het begint nu ook in Fryslân eindelijk op te schieten met de vaccinatiecampagne. Op de Leeuwarder locatie in WTC Expo zette de GGD gisteren de 100.000e prik bij de 73-jarige Dries van der Horst uit Stiens.

Het aantal priklocaties is deze week uitgebreid met twee sporthallen in Franeker en Dokkum en eind deze maand verwacht de GGD met acht locaties de provincie voldoende te hebben gedekt. Intussen maken ook de Friese huisartsen vaart met het prikken van zestigplussers, deels op de GGD-locaties en deels op locaties die dichter bij praktijk en patiëntenkring liggen.

„Ik moet zeggen dat we in vergelijking met de rest van Nederland in Fryslân een behoorlijk trouwe opkomst hebben”, zegt de Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker, die gisteren in de plaatselijke sporthal aan het prikken is geweest. „De opkomst was hier zo’n 85 procent. Dat is beter dan het gemiddelde in Nederland.”

Ongerust

Het zijn de berichten over de zeldzame bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin – en inmiddels ook het Janssen-vaccin – die een deel van de zestigplussers afschrikken, zegt Bearda Bakker, die ook lid is van de vaccinatiecommissie van de Friese huisartsenvereniging.

„Ik snap dat mensen ongerust zijn, maar die groep is heel veel beter af door zich te laten vaccineren. Voor een gezonde zestiger is de kans op overlijden aan corona met de huidige besmettingscijfers één op de duizend, en de kans op overlijden naar aanleiding van een AstraZeneca-prik is minder dan één op een miljoen. Dus de kans op een ernstige complicatie door ziekte is voor de groep die we nu prikken duizend keer groter dan een complicatie door een vaccin. We hebben ondertussen forse besmettingscijfers, de reguliere zorg is nog steeds voor 30 procent afgeschaald, dus de zorg heeft haast om te vaccineren.”

Om de een of andere reden is men in de politiek banger voor een dode door vaccineren dan een dode door corona. Een vreemde gedachtegang

Het risico op trombose is veel hoger bij vliegreizen of zwangerschap, stelt Bearda Bakker. Hij betreurt het dat minister De Jonge na prikpauzes met AstraZeneca nu heeft besloten om het Janssen-vaccin voorlopig niet in te zetten na meldingen uit de Verenigde Staten van de combinatie trombose en een laag gehalte bloedplaatjes.

„Om de een of andere reden is men in de politiek banger voor een dode door vaccineren dan een dode door corona. Het is een vreemde gedachtegang: een vaccinatie doe je, en een virus overkomt je. We zouden daar logischer over moeten nadenken, maar de politiek is daar gevoelig voor. Ze vrezen dat een vaccindode hen wordt aangerekend en een coronadode niet. Die gedachtegang zouden we moeten omdraaien.”

Cafetariamenu

Bij de huisartsenpraktijken komen telefoontjes binnen van bezorgde zestigplussers die om een ander vaccin vragen. „Ik snap best dat mensen een cafetariamenu verwachten waaruit ze een vaccin kunnen kiezen, maar dat is op dit moment niet zo.”

Ook de GGD krijgt die verzoeken binnen. „Het zijn vaak mensen die bij de huisarts op de rol staan voor een AstraZeneca-prik en die een Pfizer-prik willen”, zegt Nils van Mourik, die leiding geeft aan het vaccinatieprogramma van GGD Fryslân. „We horen dan ook de frustratie dat we dat niet zomaar naar een ander vaccin kunnen omboeken, want we kunnen niet anders dan het landelijke beleid volgen.”

Deze hele week zitten we op alle priklocaties vol. We maken enorme sprongen en verwacht dat we volgende week richting de 20.000 prikken gaan

Van de bijna negentig zorgmedewerkers van zestigplus die nog een AstraZeneca-prik zouden komen halen bij de GGD, kwamen er slechts twaalf opdagen, vertelt Van Mourik. Zeventigplussers, die het Pfizer-vaccin krijgen, hebben die zorgen niet. „Die doelgroep weet dat ze een veilig vaccin krijgen en de afspraken stromen binnen. Deze hele week zitten we op alle priklocaties vol. We maken enorme sprongen en ik verwacht dat we in de volgende week richting de 20.000 prikken gaan.”

Ruimte

Ook zeventigplussers die nog geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen, kunnen online met DigiD een prikafspraak maken bij de GGD. „Volgende week hebben we nog wat ruimte, vooral in Leeuwarden”, zegt Van Mourik.

In heel Nederland zijn er inmiddels meer dan vier miljoen prikken gezet. Het RIVM heeft aangekondigd dat de groep mensen met het Down-syndroom of morbide obesitas, die aanvankelijk door de huisartsen zouden worden gevaccineerd met AstraZeneca, binnenkort een uitnodiging krijgen voor het Pfizer-vaccin.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten