Werknemers textielsector willen acties voor betere werkomstandigheden en loonsverhoging

Het lijkt onvermijdelijk dat de vakbonden overgaan tot acties bij bedrijven binnen de textielsector. Vakbond FNV meldde eind maart dat de actiebereidheid onder de leden werd gepolst.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 17 april 2021 om 19:00

Het lijkt onvermijdelijk dat de vakbonden overgaan tot acties bij bedrijven binnen de textielsector.   FOTO: ANP
0%

Hoewel er volgende week nog een paar actievergaderingen op de agenda staan, is het volgens bestuurder Dino Djulbic wel duidelijk hoe de vlag erbij hangt. ,,De leden zijn tot nu toe unaniem voor acties. Dus de verwachting is dat wij straks tot actie overgaan.”

De vakbonden en de werkgevers steggelen al maanden over een nieuwe cao. De vorige cao liep in juli 2020 af. De vakbonden willen betere werkomstandigheden en een loonsverhoging. Op dat eerste punt lijken de partijen niet ver uit elkaar te liggen, maar over de loonsverhogingen liggen de meningen ver uiteen. Dit komt onder meer omdat de werkgevers zeggen dat veel wasserijen het moeilijk hebben, omdat die vooral wassen voor de al maanden gesloten horeca.

Keihard gewerkt

,,Het klopt dat er wasserijen in de problemen zitten”, erkent Djulbic. ,,Maar het overgrote deel van de sector doet was voor ziekenhuizen en vakantieparken. Daar wordt keihard gewerkt, en die bedrijven moeten in staat zijn loonsverhoging te geven.”

 

Het probleem is dat de werkgevers geen zin hebben hun boeken open te doen voor de vakbonden

Met de door de crisis getroffen bedrijven wil de vakbond aparte afspraken maken, maar werkgeversorganisatie FNT meldde in maart in deze krant dat niet te zien zitten. Veel wasserijen doen namelijk werk voor verschillende sectoren, zo wordt gesteld. Djulbic ziet geen bezwaar. ,,Het probleem is dat de werkgevers geen zin hebben hun boeken open te doen voor de vakbonden. Als wij daarin lezen dat een bedrijf in de problemen is, dan zijn wij de laatsten die moeilijk gaan doen.”

Lees ook: Verwijten klinken rond cao textielsector, medewerkers in Bolsward staan klaar om actie te voeren

Fit personeel

FNT meldde eerder dat de werkgevers vorig jaar al gebruik wilden maken van de subsidieregeling MDIEU, om werknemers arbeidsfit te houden en gezond richting pensioen te krijgen. Volgens de FNT hield de vakbond dat toen tegen. ,,We wilden eerst uitspreken hoe het moest worden besteed. De werkgevers waren niet bereid om concreet aan te geven waar ze de subsidies voor wilden gebruiken”, licht Djulbic toe.

 

We hebben vastgesteld dat het ons niet lukt om een compromis te sluiten. Daarom zijn we naar de leden gestapt

Volgens de vakbondsman hebben beide partijen de afgelopen periode meerdere niet-officiële gesprekken gehad, maar leidden die niet tot toenadering. ,,We hebben vastgesteld dat het ons niet lukt om een compromis te sluiten. Daarom zijn we naar de leden gestapt, en die zijn het spuugzat. Zoals het er nu naar uitziet, sturen we volgende week een ultimatum met een pakket aan eisen aan de werkgevers. Als die niet worden geaccepteerd, gaat de stakingskas open.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten