Dankzij Fieldlabs was er op de skeelerbaan van Heerenveen weer wedstrijd voor toppers van de toekomst

In navolging van de sportcompetities die afgelopen winter werden opgestart, begon zaterdag ook het inline-skateseizoen. Op de overdekte piste van Heerenveen konden talentvolle skeeleraars (kadetten en junioren B) na een lange coronapauze eindelijk weer de strijd met elkaar aan gaan.

Lars Goerres

Geplaatst: 19 april 2021 om 13:00

Sfeerbeeld van de testwedstrijd voor inline-skaters, die zaterdag in Heerenveen plaatsvond.   FOTO: TIMSIMAGING
0%

Dit alles in het kader van de pilot met toegangstesten die sinds kort landelijk wordt gehouden. Onder de naam Fieldlabs zet de overheid bij een reeks proefevenementen testen in om te kijken of sociale en sportactiviteiten ondanks de nog altijd hoge besmettingscijfers op een veilige manier eerder mogelijk zijn.

,,Dat de skeelersport zo’n testevenement toegewezen heeft gekregen, is een mooie opsteker in moeilijke tijden”, zegt disciplinemanager inline-skaten Marcel Scheperkamp van de KNSB, terwijl de deelnemers even verderop voorbij flitsen. Omdat de bond afgelopen winter alle verzoeken om marathonschaatswedstrijden te mogen organiseren afgewezen zag worden, zat men dit voorjaar bij het toebedelen van de NOC*NSF-statussen voor zomersporten wél op de eerste rij. Zo werd in een eerder stadium al groen licht gegeven voor de organisatie van twaalf wedstrijden voor topsporters tussen 30 april en 19 juni.

,,Toen daarna duidelijk werd dat er met Fieldlabs geëxperimenteerd zou worden, zijn we daar gelijk op ingesprongen”, vertelt Scheperkamp. Door het aanvankelijke plan om bij het testevenement ook oudere skeeleraars te laten rijden ging een streep. ,,Maar een deelnemersveld met louter kadetten en junioren B (13-16 jaar, red.) haalde het wel.”

Goed nieuws

Goed nieuws dus voor eenieder die het inline-skaten een warm hart toe draagt. Maar het betekent niet dat de geldende coronamaatregelen deze zaterdagmiddag tijdelijk ongeldig zijn. Net als op straat blijft afstand houden het devies. ,,Omdat dat nu eenmaal zo hoort”, verduidelijkt sectievoorzitter Rene de Klein. ,,Je hebt Fieldlabs waarbij iedereen van te voren is getest en eenmaal binnen de regels losgelaten kunnen worden, maar ook waarbij die gehandhaafd moeten worden. Wij vallen in die laatste categorie.”

Lees ook: Friese cultuursector opgetogen over proef coronatoegangstesten voor bezoek aan musea, theaters en evenementen

Toch zijn er wel degelijk verschillen met een ‘gewone’ wedstrijd. Zo moet iedereen die zich op of om de piste begeeft bij aankomst een negatief testbewijs op zijn smartphone laten zien en pas als de bijbehorende QR-code in de CoronaCheck-app gescand is door iemand van de organisatie mag je naar binnen.

Je hebt Fieldlabs waarbij iedereen van te voren is getest en eenmaal binnen de regels losgelaten kunnen worden, maar ook waarbij die gehandhaafd moeten worden

,,Daarnaast moesten we het aantal deelnemers beperkten tot honderd en staat er geen publiek langs de baan”, zegt Scheperkamp, die vragen van ouders om hun kinderen te komen aanmoedigen om die reden af moest wijzen. Met een knipoog: ,,We hebben hen geadviseerd een wandeling door Oranjewoud te gaan maken.”

Zelf organiseren

De KNSB gebruikt de opgedane ervaringen ondertussen ook voor het op poten zetten van de wedstrijden voor topsporters, waarvan die op 30 april en 1 mei in Heerenveen de eerste zijn. Ook daar moet getest worden. ,,Maar de wedstrijden vallen niet meer onder de pilot”, legt Scheperkamp uit. ,,We moeten het als KNSB zelf organiseren en zijn nog aan het uitzoeken hoe we dat kostentechnisch het beste kunnen doen. Want iemand die uit het Noorden komt en in Rotterdam wil racen, kun je niet pas bij aankomst laten testen, omdat hij of zij dan bij een positieve uitslag de reis voor niks heeft gemaakt.”

De jongens en meisjes die hier nu rijden, hebben niks aan de wedstrijdreeks voor topsporters, maar moeten wel getriggerd blijven

Tijdens het testevenement in Heerenveen gelden die problemen niet. ,,Plezier maken is het belangrijkste”, aldus De Klein. Scheperkamp knikt. ,,We hopen dit in mei nog een keer te doen en hebben daarvoor ook al een aanvraag uitstaan. De jongens en meisjes die hier nu rijden, hebben niks aan de wedstrijdreeks voor topsporters, maar moeten wel getriggerd blijven. Ze vormen de toekomst van de sport.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten