Jonge kinderen met autisme help je het best door hun brein te kalmeren in plaats van dat continue te trainen om zo te leren beter met prikkels om te gaan. Tot die baanbrekende ontdekking komt neurowetenschapper Henry Makram, na een jarenlange zoektocht naar de beste behandeling voor zijn zoon, de autistische Kai.
Lorenz Wagner, journalist bij de Süddeutsche Zeitung, volgde de familie Makram maandenlang en schreef er de roman De jongen die te veel voelde over. ,,Een boek dat leest als een trein en opvallend menselijk is”, vindt Anneke Jager, mede-eigenaar van Boekhandel Burgum. ,,Niet het wetenschappelijk onderzoek staat voorop, maar de grenzeloze liefde van Henry en Kamilla voor hun zoon Kai. Heel ontroerend. Net als de gedrevenheid van Henry om zijn zoon te helpen. Je ziet ook hoe hijzelf fout op fout stapelt in zijn zoektocht naar de juiste manier om met het gedrag van zijn zoon om te gaan.” Kai leer je in het boek ook goed kennen. ,,De complexiteit die autisme met zich meebrengt, maar ook de onbevangenheid. Als zesjarige geeft hij zomaar de autosleutels van zijn moeder aan een voorbijganger die onderweg is naar een examen maar autopech heeft. Die onbevangenheid en liefde voor alle mensen die hij ontmoet is ontroerend.”
Kai is een jaar of dertien als hij in staat is om zelfstandig een vliegreis te maken
Het is een hoopvol boek. ,,Hoewel er jaren onderzoek aan vooraf gaat, ontdekt Henry uiteindelijk waarbij Kai het meest gebaat is: rust. Dat werpt z’n vruchten af. Kai is een jaar of dertien als hij in staat is om zelfstandig een vliegreis te maken.” Het boek wordt door de uitgever gepresenteerd als roman. ,,Maar biografie of non-fictie is misschien meer op z’n plaats: alle personen bestaan echt, net als het baanbrekend inzicht dat Henry Makram verkreeg. Zo ontwikkelde hij een computersimulatie van het brein die dierproeven overbodig maakt.”
De Britse schrijfster B.A. Paris staat met haar psychologische thrillers garant voor heerlijke ontspanning dóór spanning. De Therapeut bewijst dat weer, zegt Jager. ,,Zodra je gaat lezen verdwijn je in hoofdpersoon Alice die in een hechte woongemeenschap in Londen is komen wonen en ontdekt dat er in het appartement waar zij en haar vriend wonen een moord is gepleegd.” Therapeut Nina zou zijn omgebracht door haar man, maar klip en klaar lijkt dat niet. Alice gaat op onderzoek uit bij de hechte club bewoners die niet het achterste van hun tong laten zien. ,,Wat volgt is een prachtig plot met tal van scherpe wendingen. Paris slaagt er goed in om iedereen verdacht te maken. Loopt de dader nog rond en woont hij in hun midden?
Stephen King
Jaren geleden las Jager Carrie van Stephen King. Hoewel ze onder de indruk was, is het er niet van gekomen meer boeken van deze Amerikaanse meesterverteller te lezen. Met de nieuwe titel Later zag ze haar kans schoon. ,,Ik ben verrast hoe verbazingwekkend goed dit verhaal geschreven is. Het leest als een trein. Het verhaal is aangenaam griezelig en hilarisch tegelijk.” Dat laatste komt door de droge, nuchtere verteltrant van het ik-personage Jamie Conklin.”
Deze Jamie blikt als 22-jarige terug op zijn jeugd met een bijzondere gave: hij kan praten met pas overledenen en zij spreken altijd de waarheid. De spanning komt er pas goed in wanneer een dode moordenaar zijn geheim aan hem prijsgeeft en hem blijft achtervolgen. ,,Ik denk dat Harry Potter-fans dit boek ook graag lezen door de mix van magie, moed en de strijd tegen het kwaad.” De vraag die aan het eind van het boek rijst is of Jamie nog altijd met doden kan praten. ,,Stephen King zinspeelt hier op een vervolg. We gaan het zien, dit boek is in dat geval een veelbelovende aftrap.