Mijn sportsouvenir: Walter Miedema voelt zich met replica Oldehove koning te rijk

Walter Miedema heeft er in het verleden al diverse gezien. Zoals in de prijzenkast van Klaas en Wiep van Wieren en Johannes Westra. En sinds twee jaar heeft de uit Berltsum afkomstige en in Grou woonachtige 54-jarige kaatsfan er zelf ook één in zijn bezit. Een miniatuur uitgave van de Oldehove, de koningsprijs die hoort bij de traditionele Oldehovedag, de klassieker waarmee LKC Sonnenborgh jaarlijks het kaatsseizoen in stijl afsluit.

Bert Kalteren

Geplaatst: 02 april 2021 om 18:30

Walter Miedema met de miniatuur Oldehove en Petra Dost bij Oldehove.   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

,,Ik heb al diverse prijzenkasten gezien en helemaal bekeken. Ik vind dat zo mooi. Vooral de verhalen erachter”, vertelt Miedema, die werkzaam is bij de facilitaire dienst van de gemeente Leeuwarden, aan de voet van de Oldehove, en die in zijn vrije tijd actief is voor KNKB Media. Zo ontdekt hij dat Petra Dost (64) – ze zijn al twintig jaar collega’s – óók zo’n felbegeerde replica in de vensterbank heeft staan. ,,Die wilde ik wel eens van dichtbij bekijken. En het verhaal erachter was nog mooier.”

Het blijkt te gaan om een miniatuur Oldehove van de legendarische Harlinger kaatser Hotze Schuil, ‘de Lange’ (29 oktober 1924 – 25 november 2005), die in 1954, ’55, ’57, ’60 en in ’63 gekozen werd tot koning van de Oldehovepartij. Samen met zijn vrouw Mettie had hij drie dochters, die alle drie een miniatuur in hun bezit hebben. Net als de 64-jarige Dost. ,,Hotze Schuil was mijn oom. Mettie en mijn moeder waren zusters van elkaar en de dochters waren nichtjes van mij.”

Een van de zusjes

Zo woonde Petra Dost in de periode van 1962 tot 1972, met een onderbreking van twee jaar, bij de familie Schuil. Dat was ook het jaar dat Hotze Schuil de want aan de wilgen hing. ,,Mijn ouders zaten op de binnenvaart en ik heb in totaal acht jaar bij hen in huis gewoond. Ik ben in het gezin opgenomen en kon het heel goed met hem vinden. Ik was een van de zusjes”, vertelt Dost die ook op de rouwkaart stond na het overlijden van de kaatser in 2005. ,,Er werd destijds gedacht dat ik een buitenechtelijk kind was. Die praatjes gingen wel, maar dat was dus niet zo.”

Twee jaar geleden besluit Dost afstand te doen van haar ‘Oldehove’ en aan haar collega te schenken, die terugkeerde op zijn werkplek, nadat hij genezen was verklaard van darmkanker. ,,Ik heb haar gevraagd: als je ’m ooit kwijt wilt, wil je dan aan mij denken? En toen ik 52 jaar was geworden, had ze een grote verrassing voor me”, vertelt Miedema. En Dost: ,,Ik was zo blij dat hij er weer helemaal bovenop was gekomen. Dat was voor mij de reden om hem dat te geven.”

Lees ook: Sportsouvenirs: Jan Volbeda koestert de stick van Flyers-goalie Ted Lenssen

,,De periode van ziekte was een zwarte bladzijde voor mij. Het was een periode die heel wat impact had op het team van het gemeentehuis. Dat vind ik heel waardevol”, zegt Miedema. ,,Er waren meer gegadigden die de miniatuur Oldehove wilden hebben, maar er was er maar één die hem kreeg.” En Dost heeft er nog steeds geen moment spijt van gehad: ,,Ik heb een vensterbank van zes meter lengte en daar valt-ie toch in het niet. En een zilverkastje heb ik ook niet.”

Blijft het feit overeind dat vier van de vijf door Hotze Schuil gewonnen koninklijke miniaturen onderdak hebben gevonden (bij de drie dochters en Walter Miedema), maar waar is nummer 5 gebleven? ,,Ik weet het niet, maar ik heb wel contact met de dochters en zal eens informeren bij mijn halfzusjes, zoals ik ze noemde. Misschien dat iemand twee exemplaren heeft?”

In de rubriek Sportsouvenir komen mensen aan het woord die in het verleden een sportsouvenir hebben gekregen of bemachtigd en een bijzondere herinnering hebben aan dat moment. Ben u ook in het bezit van zo’n sportsouvenir en wilt u daarover vertellen, mail dan naar: sport@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten