Commentaar: Oekraïne verdient politieke steun EU

Het blijft gissen naar de Russische bedoelingen achter de grootschalige troepenopbouw op het bezette schiereiland de Krim en bij de grens met Oekraïne.

Niek van der Molen

Geplaatst: 20 april 2021 om 12:00

,,Bereidt president Vladimir Poetin een nieuw militair avontuur voor? Of wil Moskou de druk opvoeren op Kiev om de pro-Russische rebellenrepublieken in Oost-Oekraïne een autonome status te gunnen?”   FOTO: AFP
0%

Bereidt president Vladimir Poetin een nieuw militair avontuur voor? Of wil Moskou de druk opvoeren op Kiev om de pro-Russische rebellenrepublieken in Oost-Oekraïne een autonome status te gunnen? Hoe dan ook, de Russische troepenverplaatsing leidt tot grote ongerustheid in Oekraïne, Europa en de Verenigde Staten.

Gisteren bespraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie de kwestie maar na het uitspreken van hun diepe bezorgdheid kwam het niet tot het dreigen met sancties tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden, die vorige maand Poetin ronduit een ‘moordenaar’ noemde, nam vorige week wel maatregelen tegen Moskou vanwege de troepenopbouw bij de Oekraïense grens en om de Russen te straffen voor een cyberaanval en de inmenging in de verkiezingen in 2016. De EU durft niet zo ver te gaan, hoewel Moskou daarmee ook zou worden duidelijk gemaakt dat bemoeienis met de Duitse verkiezingen later dit jaar en de Franse stembusgang van volgend jaar niet zal worden getolereerd.

Biden, die Poetin ronduit een ‘moordenaar’ noemde, trof wel sancties tegen Moskou

Nu is het voor de Verenigde Staten makkelijker hard stelling te nemen tegenover Rusland. De VS hebben anders dan Europese landen nauwelijks economische banden met Rusland, dat een belangrijke energieleverancier is voor Europa. Maar iets meer assertiviteit zou de EU niet misstaan. Poetin weet dat het Westen geen oorlog zal voeren om Oekraïne, daarom moet het Rusland duidelijk worden gemaakt dat het een hoge politieke en economische prijs betaalt als het de territoriale integriteit van Oekraïne opnieuw schendt na de annexatie van de Krim in 2014. De EU moet Oekraïne politieke steun bieden, overigens zonder onrealistische verwachtingen te wekken zoals het door Kiev felbegeerde NAVO-lidmaatschap omdat dat een te grote provocatie voor Poetin zou zijn.

Nord Stream 2

Bovenaan de Europese sanctielijst zou opschorting van Nord Stream 2 moeten staan. Deze omstreden gaspijpleiding van Rusland via de Oostzee naar Duitsland zorgt voor grote verdeeldheid in de EU. Oost-Europese lidstaten - en ook Oekraïne en de VS - zijn groot tegenstander van het project omdat Europese landen afhankelijker worden van Russisch gas.

Een jaar na de annexatie van de Krim, die door Europese landen streng werd veroordeeld, werd het contract voor Nord Stream 2 getekend. Daarmee gaf de EU het signaal af dat het zwak en verdeeld is. Die politieke fout kan nu worden hersteld door te dreigen het project af te blazen, wat Poetin zal dwingen rekening te houden met de EU.

Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten