Deltaplan wil Sint-Anne niet leegtrekken

De Statenfractie van de FNP en diverse raadsleden van de gemeente Leeuwarden zijn ontevreden over de wijze waarop de plannen voor 320.000 extra woningen voor het Noorden tot stand zijn gekomen. Het partijbestuur van de FNP laat weten woedend te zijn over het document Bouwstenen voor het Deltaplan, dat gisteren werd aangeboden aan de rijksoverheid.

Geert Veldstra

Geplaatst: 20 april 2021 om 08:40

Van de 60.000 extra woningen die Fryslân tot 2040 zou moeten krijgen moeten er 10.000 in Leeuwarden komen.   FOTO: ANP
0%

Het is een gezamenlijk plan van de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân en Groningen en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Volgens de FNP-fractie is het Deltaplan ‘in bestjoerdersfeestje, wêrby’t wethâlders en deputearren fier foar de troepen út rûn hawwe’. De gemeenteraden en Provinciale Staten hadden er ook over moeten debatteren, vindt het partijbestuur. Dat dit niet is gebeurd, noemen zij ‘in uterst kwealike gong fan saken’.

Ook in de raad van Leeuwarden, waar het Deltaplan gisteravond werd besproken, was deze onvrede te horen. ,,Wij zijn volksvertegenwoordigers en ik wil niet in de krant lezen wat er door bestuurders wordt bedacht”, zei Frits Rijpma van de ChristenUnie. ,,Ik voelde me aan de kant gezet, en dat bij zo’n groot plan.”

Ook fractievoorzitter Jan Willem Tuininga van de FNP had liever gezien dat de raad vooraf kon meepraten over het document. ,,Wy kuierje no wer efter de karre oan.”

10.000 woningen

Wethouders Hein de Haan en Friso Douwstra benadrukten dat de delen van het plan die betrekking hebben op Leeuwarden al eerder in de raad waren besproken. Van de 60.000 extra woningen die Fryslân tot 2040 zou moeten krijgen moeten er 10.000 in Leeuwarden komen. Het plan is om die toe te voegen aan de nieuwbouwwijk Middelsee en in het Spoordokgebied. De ontwikkeling van die plannen is al eerder besproken. ,,Hier staat niets in waar geen democratische legitimatie voor is”, aldus Douwstra.

De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin de regering werd opgeroepen om met de noordelijke provincies een plan te ontwikkelen waarin de Lelylijn een rol heeft om de bereikbaarheid te verbeteren. Dit wordt gekoppeld aan de landelijke woningbouwopgave. In Bouwstenen voor het Deltaplan wordt voorgesteld om tot 2040 niet 100.000 extra woningen te bouwen zoals nu het plan is, maar 320.000.

Volgens De Haan zou een deel van die 60.000 Friese woningen ook in de dorpen kunnen komen. ,,We willen hiermee niet de dorpen leegzuigen of Sint-Anne of Harlingen of Noord-Fryslân leegtrekken. Het gaat erom dat de totale Friese koek wordt vergroot.”

Bocht bij Heerenveen

Het plan gaat uit van een bocht in het spoor bij Heerenveen, zodat Leeuwarden rechtstreeks op de Lelylijn is aangesloten. Dit zou ook Noord-Fryslân aantrekkelijker moeten maken als vestigingsplek.

Begin maart werden de plannen voor het Deltaplan al met de raad besproken tijdens een debat over de invulling van het Spoordokgebied en Middelsee. Gemeentebelangen (GBL) wilde hier vervolgens over verder praten, waardoor het onderwerp gisteren op de agenda stond. De fracties van GBL en de FNP willen hier in het voorjaar nog met de raad verder over debatteren.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten