Teken bijten zich vaker vast op hoofd en benen

Liezen, bilspleten, het zijn lang niet altijd deze plekken waar teken zich bij voorkeur vastbijten. De parasieten, die de ziekte van Lyme kunnen overdragen, zoeken juist vaker benen, hoofd en nek op.

Anja van der Laan

Geplaatst: 20 april 2021 om 10:00

Een volwassen teek met twee jonkies.   FOTO: ANP
0%

Dat melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen Universiteit, na analyse van tweeduizend tekenbeetmeldingen uit 2019 en 2020.

De boodschap verandert niet: ben je in de natuur of tuin geweest, blijf dan je hele lichaam controleren op tekenbeten, benadrukt het RIVM in de Week van de Teek, die gisteren begon. Daarin vragen verschillende organisaties, van Natuurmonumenten tot de GGD en werknemersorganisaties, jaarlijks aan het begin van het tekenseizoen aandacht voor het risico dat een tekenbeet kan meebrengen.

Ben je in de natuur geweest, blijf dan je hele lichaam controleren op tekenbeten

De tweeduizend onderzochte meldingen werden verzameld op tekenradar.nl, waar mensen een beet kunnen registreren. Het is voor het eerst dat via deze website onderzoek is gedaan naar plekken waar teken zich vastbeten. Bij kinderen bleken beten op het hoofd en in de nek het vaakst voor te komen: in 32 procent van alle gevallen. Bij volwassenen waren de benen het vaakst doelwit, goed voor 55 procent van alle tekenbeten. Bij kinderen is dat 25 procent.

Verondersteld werd dat teken vooral warme en vochtige plekken op het lichaam opzoeken, maar dit betrof maar een klein aandeel. Bij volwassenen ging het om 9 procent van alle gemelde tekenbeten. Bij kinderen was dat 7 procent. Wel bleven tekenbeten rond de schaamstreek langer onopgemerkt: ze zaten er acht uur langer dan de gemiddelde tijd tot ontdekking en verwijdering. Dat maakt het risico groter, want hoe langer een teek vastzit hoe groter de kans op de overdracht van de ziekte van Lyme. Een op de vijf teken draagt de borrelia-bacterie, die deze ziekte kan veroorzaken.

Beter weer, meer tekenbeten

Vanwege het nog frisse weer is het aantal meldingen nu nog lager dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Het RIVM verwacht een toename als het weer beter wordt. ,,Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen”, waarschuwt onderzoeker Kees van den Wijngaard bij het instituut.

Vorig jaar werden 8500 tekenbeten gemeld op tekenradar.nl, dat was ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Gerekend naar inwonertal kwamen de meeste meldingen uit Drenthe: 112 per 100.000 inwoners. Daarna komt Groningen, maar op grote afstand, met 54 meldingen per 100.0000. Fryslân staat met 49 nog net in de top vijf van provincies met relatief de meeste meldingen. Uit Zuid-Holland kwamen veruit de minste meldingen: dertien per 100.000. Bijna een derde van alle beten werd opgelopen bij het werken of zitten in eigen tuin.

1,5 miljoen mensen

Jaarlijks lopen in Nederland 1,5 miljoen mensen een beet op. De kans daarop kun je verminderen door niet door struikgewas of hoog gras te lopen als dat niet nodig is en door huidbedekkende kleding te dragen. Door bijvoorbeeld sokken over de broek te dragen krijgt de spinachtige minder kans zich vast te hechten.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten