Commentaar: Klimaat: verzand niet in eindeloze discussie

De wereld staat door de klimaatverandering aan de ‘rand van de afgrond’, stelde VN-secretaris-generaal António Guterres in een rapport van de Verenigde Naties. Hierin staat dat 2020 een van de drie warmste jaren ooit gemeten is.

Pieter Anko de Vries

Geplaatst: 21 april 2021 om 12:00

VN-secretaris-generaal António Guterres   FOTO: EPA
0%

Volgens Guterres toont het rapport aan dat er ‘geen tijd te verspillen is’ om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Hij vindt dat landen direct actie moeten ondernemen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De uitstoot van CO2 stijgt dit jaar weer tot bijna het niveau van 2019, verwacht het Internationaal Energieagentschap. Daarmee wordt de afname uit het coronajaar 2020 weer grotendeels tenietgedaan.

Nu zijn klimaatvoorspellingen vooral gebaseerd op computermodellen en het blijft altijd de vraag of die uitkomen. Ze hebben, hoe goed de programma’s ook zijn, altijd het gevaar in zich van de glazen bol van de waarzegster op de kermis. Daar zijn voorbeelden van, maar Guterres maakte deze week wel een punt door te wijzen op metingen die werkelijk reden tot zorg geven. 2016 was het warmste jaar, daarna volgden 2019 en 2020, volgens de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN. Dit zijn echte metingen en geen computervoorspellingen.

Duidelijk is ook dat er binnen de EU verschillend wordt gedacht over CO2-uitstoot

Nu moet niet worden vergeten dat alarmistische berichten over het klimaat niet zelden gepaard gaan met internationale topbijeenkomsten waarbij dit thema centraal staat. Dat is deze week het geval in de Verenigde Staten. En het gebruik van hyperbolen als ‘de rand van de afgrond’ maken de argumenten om actie te ondernemen niet sterker. Integendeel; het geeft wetenschappers en anderen die de menselijke invloed op de opwarming van het klimaat relativeren of zelfs ontkennen de handige mogelijkheid om kritisch de vraag te stellen: over welke ‘afgrond’ heb je het eigenlijk? Een op zichzelf terechte vraag. Maar het resultaat is een oneindige discussie over uitwerkingen van klimaatverandering en de mogelijke gevolgen daar weer van.

Lees ook: Achtergrond: Door temperatuurstijging worden ocenanen steeds stabieler en dat is geen goed nieuws

Duidelijk is dat er veel moet gebeuren om de afspraken van Parijs te halen. En duidelijk is de afgelopen dagen ook geworden dat er binnen de Europese Unie nogal verschillend wordt gedacht over CO2-uitstoot. Duitsland bijvoorbeeld vindt aardgas in vergelijking met steen- en bruinkool een schone brandstof, terwijl Nederland juist benadrukt dat het een fossiele brandstof is en het daarom van het aardgas af wil, ondanks dat er hier nauwelijks betaalbare alternatieven zijn voor oudere woningen.

De ‘rand van de afgrond’ is een onhandig etiket, maar dat er veel moet gebeuren is zeker. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap de urgentie van het klimaatprobleem erkent.

Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten