De familie Stoker is op weg: 1500 kilometer wegtrappen tegen slavernij

Janpeter (34) en Lilian (29) Stoker uit Utrecht fietsen met hun kinderen Suze (3) en Simme (1) zes weken door Nederland. Daarmee halen ze geld op in de strijd tegen moderne slavernij.

Lodewijk Born

Geplaatst: 21 april 2021 om 18:00

,,We hopen mensen te inspireren met het werk dat IJM doet, maar ook met de hoop die in ons leeft omdat we volgelingen van Jezus zijn.” Foto’s; FD   FD
0%

Op zaterdag 27 maart zijn ze uit Utrecht vertrokken, de familie Stoker. Zes weken lang fietsen ze door Nederland, de afgelopen weken waren ze in Fryslân en Groningen. De volgende provincie wordt Drenthe. Gisteren hadden ze even een rustdag op Lauwersoog, vertelt Janpeter. Een mooie dag om ook even van de zon te genieten, zonder de nodige kilometers weg te moeten trappen. Wat dat is wat ze doen. ,,Wij trappen tegen slavernij. 1500 kilometer”, zegt Janpeter,

Het idee voor de fietstocht met een goed doel ontstond nadat ze via hun kerk in aanraking waren gekomen met het werk van International Justice Mission (IJM), een wereldwijde organisatie die strijdt tegen slavernij. ,,Zij bevrijden mensen, ook kinderen, uit moderne slavernij, helpen hen bij het verwerken van hun trauma’s en bieden hen hoop voor de toekomst. Ook worden mensenhandelaren aangepakt. Ze proberen echt iets aan het systeem te doen dat slavernij instandhoudt.”

IJM werkt bijvoorbeeld samen met de politie en met advocaten. Als mensenhandelaren worden gearresteerd moet er ook een veroordeling volgen, zodat de slachtoffers recht wordt gedaan, zo vindt IJM.

Wereldwijd zijn er meer dan veertig miljoen slaven, bijvoorbeeld in de seksindustrie maar ook in de visserij in Afrika, waar kinderen worden uitgebuit. Slavernij is een miljardenindustrie. Jaarlijks wordt met mensenhandel 128 miljard euro verdiend. ,,Een op de vier slaven is kind. Als je zelf jonge kinderen hebt, raakt je dat nog meer.”

Langs de landsgrenzen

,,We hadden altijd al de droom om nog eens een lange reis te maken. Liefst door Europa, maar dat kan nu niet in deze coronatijd. Toen dachten we: we kunnen ook langs de landsgrenzen van Nederland gaan. We zijn in Utrecht begonnen en vervolgens afgezakt via Nijmegen naar Limburg en toen via Noord-Brabant naar Zeeland en toen langs de kust omhoog naar Den Helder. De laatste tweeënhalve week gaan we op naar Utrecht, langs de oostelijke kant van Nederland.”

Janpeter werkt als calculator bij de gemeente Utrecht en Lilian als lerares in het basisonderwijs. ,,Ik kon zes weken ouderschapsverlof opnemen en Lilian ook vier weken verlof en daar plakt ze dan de meivakantie nog aan vast. De vrijheid die wij hebben om dit met Suze en Simme te doen, staat in zó’n schril contrast met de bizarre situaties van mensen die in slavernij leven. Je wilt niet weten wat kinderen, soms al heel jong, in bordelen in Aziatische landen moeten doen...”

Ze stapten dus met een hoger doel op de fiets dan alleen een mooie vakantie in Nederland.

Via Den Helder en Texel deden ze vorige week Fryslân aan. ,,We krijgen veel reacties van mensen onderweg dat we met zulke jonge kinderen aan het fietsen zijn. Dus op die manier raak je ook in gesprek over IJM en we hebben blauwe fiets-shirts aan waar ons motto op staat: ‘Wij trappen tegen slavernij. 1500 kilometer’. De kinderen zittten in een fietskar en die vermaken zich prima. Ze hebben de tijd van hun leven.”

 

Wereldwijd zijn er meer dan veertig miljoen slaven, bijvoorbeeld in de seksindustrie maar ook in de visserij in Afrika

Ze waren onder meer als gezin samen op Vlieland, vervolgens ging de familie door naar Harlingen en Slappeterp, en toen naar Holwerd. ,,Afgelopen weekend zaten we op Ameland. De eilanden zijn schitterend en toch weer heel verschillend van elkaar.” Ze overnachten onderweg op campings, maar ook bij particulieren die hun tuin beschikbaar hebben gesteld als overnachtingsplek. Gastfamilies koken voor hen. ,,Je hebt echt hele mooie ontmoetingen op deze manier. We hopen mensen te inspireren met het werk dat IJM doet, maar ook met de hoop die in ons leeft omdat we volgelingen van Jezus zijn.”

Ze hebben wel gemerkt dat het hard kan waaien aan de kust. ,,Eigenlijk hebben we bijna altijd wind tegen gehad tot nu toe. En met de fietskar en de bagage is dat nog best wel zwaar”, zegt de Utrechter met een glimlach. ,,Maar we gaan nu straks richting Groningen, naar Bedum, en dan door naar Drenthe. Dan krijgen we wind in de rug!”

20.000 euro

Ze hadden als doel gesteld om 10.000 euro op te halen. ,,Maar dat bedag hadden we al bereikt toen we uit Utrecht vertrokken. We hebben best veel publiciteit gehad voor de actie. We hebben nu al 14.000 euro en dromen om uit te komen op 20.000 euro.” Op 5 mei hopen ze weer aan te komen in Utrecht. ,,Op bevrijdingsdag, dat vinden we wel symbolisch.”

Na de meivakantie gaat Suze dan voor het eerst naar de basisschool en haar ouders weer aan het werk. ,,Met een hele ervaring rijker van iets wat niet meer zullen vergeten.”

Meer info over de actie is te lezen op mijnfreedomactie

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten