Friese horeca: dit is slechts een dauwdruppel

De horeca heeft weinig aan de versoepelingen die gisteravond zijn aangekondigd, vindt voorzitter Corné van de Erve van brancheorganisatie KHN Fryslân. ,,Dit is een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat. Laten we het een dauwdruppeltje noemen.”

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 21 april 2021 om 07:00

Het terras van Café Scooters in Leeuwarden in maart, toen de horeca een protestactie hield door de tafeltjes en stoelen op de terrassen om te keren. Vanaf 28 april mogen de terrassen weer open, maar wel onder strikte voorwaarden. Daar is de horeca niet blij mee.   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

De horeca mag terrassen tot 18.00 uur open hebben, onder meerdere voorwaarden. Zo moeten de tafels op ruime afstand van elkaar staan, en worden maximaal twee gasten buiten het huishouden per tafel toegestaan.

,,Alle restaurants en eetcafés die alleen ’s avonds open zijn, hebben er sowieso niets aan”, concludeert Van de Erve. ,,En ook hotels niet. Of kleine kroegjes, en zaken zonder terras.” Zelfs voor zaken met een terras dat overdag open kan, ziet hij weinig verlichting. ,,In die paar uren kan je nooit een rendabele exploitatie opzetten. En wat gaan we doen met slecht weer?”

Handhaving

De horeca is verder benieuwd hoe de coronamaatregelen worden gehandhaafd. ,,Want de horeca gaat niet handhaven. We zijn niet opgeleid tot boa. We willen best alle regels naleven, en mensen aanspreken op het houden van anderhalve meter. Maar laten we het probleem met handhaven houden waar het thuishoort, en dat is overheid. Die is belast met openbare orde en veiligheid.”

Voor de langere termijn is hij iets optimistischer. ,,Kijk maar naar Rotterdam. Daar zet de de gemeente picknicktafels neer, waar mensen onbeperkt kunnen zitten. Dus volgens mij hebben ze daar al geanticipeerd op versoepelingen.”

De horecaman denkt dat ruimere versoepelingen nu al mogelijk zijn. ,,Ik ben geen medicus. Maar toen we in oktober dichtgingen, bleven de besmettingen stijgen. Dus volgens mij kunnen we dan concluderen dat het niet aan de horeca ligt.”

De horeca gaat niet handhaven, we zijn niet opgeleid tot boa. Dat is aan de overheid

De Friese KHN-tak lobbyt er verder voor om het Noorden eerder te laten versoepelen. ,,De ziekenhuizen in Noord-Nederland liggen vol, maar vooral met mensen vanuit het Westen en het Zuiden. Regionaal kunnen we sowieso al versoepelen, en laten we dan beginnen met het Noorden.” Uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland blijkt overigens dat Van de Erve hier ongelijk heeft. Van ruim tweehonderd patiënten die gisteren in de noordelijke ziekenhuizen lagen, kwamen slechts vijftig uit andere regio’s.

De landelijke KHN pleitte er maandag voor om de horeca per 1 juni volledig te openen. ‘Nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en het aantal besmettingen stabiliseert, kan de horeca - met een gedegen heropeningsplan en protocollen - onderdeel zijn van de oplossing’, schrijft de brancheorganisatie. Door meer horeca te openen, wordt de toenemende druk op de openbare ruimte weggenomen. Ook kan de branche economisch herstellen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten