Geld bij elkaar schrapen voor behoud van Thialf

Zakenman Pier Eringa nam de financiële situatie van ijshal Thialf onder de loep. Gebruikers en aandeelhouders van Thialf moeten meer geld zien te vinden.

Marianne Velsink

Geplaatst: 21 april 2021 om 06:00

Links: Technisch Directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF, Pier Eringa en directeur Thialf Marc Winters tijdens de presentatie van het rapport over de financiele toekomst van Thialf.   FOTO: ANP
0%

Gedeputeerde Sander de Rouwe en wethouder Jelle Zoetendal moeten, een jaar na het beschikbaar stellen van een noodkrediet van drie miljoen euro, opnieuw de hand ophouden bij de volksvertegenwoordiging. Thialf komt jaarlijks structureel 1,4 miljoen euro tekort. Meer dan de helft van dat tekort, ruim acht ton, moet komen vanuit de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen. De rest wordt bijgelegd door sportkoepel NOC*NSF en de KNSB.

Pier Eringa, oud topman van onder andere ProRail, boog zich de afgelopen maanden over de financiële situatie van Thialf. Zijn conclusie is helder. ,,Zoals het nu gaat, kan het niet uit. Er komt twee miljoen euro binnen en er gaat 4,2 miljoen euro uit. Nog verder snijden in de kosten dan Thialf al heeft gedaan, kan niet. Dus moet er geld bij”, zei hij gisteren op een persconferentie.

Het kan niet zo zijn dat heel Nederland juicht voor de gouden schaatsers, maar dat alleen Fryslân betaalt

Dat dit geld gemeenschapsgeld moet zijn, is volgens Eringa niet vreemd. ,,Veel andere topsportlocaties in het land kunnen alleen bestaan als de lokale gemeenschap bijspringt.” Naast topsportlocatie heeft Thialf, zegt Eringa, namelijk ook een grote functie voor de breedtesport.

Daarnaast pleit hij voor rijkssubsidie voor Thialf. De Rouwe liet gisteren tijdens de persconferentie weten al een verzoek te hebben geadresseerd aan de formateur van een nieuw kabinet voor een rijksbijdrage van twintig miljoen euro aan Thialf, bedoeld voor de dekking van nieuwbouwinvesteringen.

Raadsleden en Statenleden reageren wisselend op weer een overheidsbijdrage aan Thialf.

,,Je moet je als overheid niet mengen in een topsportlocatie. Dat is ondernemerschap, en geen taak van de gemeente”, zegt Retze van der Honing, raadslid voor GroenLinks in Heerenveen.

Vertrouwen

Het traject voor de redding van Thialf, onder leiding van kwartiermaker Pier Eringa, heeft gedeputeerde Sander de Rouwe het vertrouwen gegeven dat er echt iets veranderd is in de cultuur rond het ijsstadion. Eringa boog zich samen met De Rouwe, Thialf-directeur Marc Winters, Maurits Hendriks van NOC*NSF, Herman de Haan van de KNSB en Jelle Zoetendal van de gemeente Heerenveen over hoe Thialf uit de financiële problemen kan komen.

,,De problemen van Thialf komen niet uit de lucht vallen”, zegt de Rouwe die in 2019 het dossier op zijn bord kreeg. Toen hadden zijn voorgangers al 55 miljoen euro in de schaatshal gestoken, zonder rekening te houden met de afschrijvingslasten. ,,We kunnen steeds blijven bespiegelen op het verleden, maar daarmee lossen we het exploitatietekort niet op”, zegt De Rouwe. ,,Nu we weten dat alle partners gaan voor een Thialf met gouden medailles en zwarte cijfers, wil ik de Statenleden daar ook van overtuigen.”

Veel andere topsportlocaties in het land kunnen alleen bestaan als de lokale gemeenschap bijspringt

Maar dat zal niet zo gemakkelijk gaan, verwacht Elsa van der Hoek, statenlid van GrienLinks. ,,Ik weet niet of De Rouwe de handen op elkaar krijgt. We zitten in een coronacrisis. De gemiddelde burger heeft het moeilijk. Dit is niet het moment om zoveel geld uit te geven aan topsport, al vrees ik dat we er als provincie al teveel in zitten om er nu nog uit te stappen.”

Ook Jaap Stalenburg, Statenlid voor de PvdA, denkt dat De Rouwe een hoop uit te leggen heeft in coronatijd. ,,Al zal dat voor Zoetendal in de gemeenteraad nog wel pittiger zijn dan in de provincie”, schat Stalenburg in. Anders dan Van der Hoek, vindt hij een investering in Thialf wel noodzakelijk. ,,Alleen hebben we Thialf tot nu toe steeds als Fryslân alleen overeind willen houden. Die tijd moet maar eens voorbij zijn. Het kan niet zo zijn dat heel Nederland juicht voor de gouden schaatsers, maar dat alleen Fryslân betaalt.”

Rijksbijdrage

Die conclusie trok Eringa ook. Zijn verzoek aan de provincie en de gemeente om in overleg te treden met het rijk, heeft al een vervolg gekregen. ,,Er ligt een verzoek bij de formateur van het nieuwe kabinet voor een rijksbijdrage voor de vervanging- en nieuwbouwinvesteringen. Dit ramen we op twintig miljoen euro”, liet De Rouwe weten. Hij denkt dat de voortekenen gunstig zijn in Den Haag, nu naast CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra ook premier Mark Rutte en Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop zich publiekelijk hebben uitgesproken voor staatssteun voor Thialf.

De inspanningen van Eringa leverden in ieder geval op dat de KNSB en NOC*NSF toch extra willen investeren in Thialf. Vorig jaar lieten beide partijen nog weten dat extra investeringen in Thialf geen optie waren. Nu wil NOC*NSF toch een structurele jaarlijkse extra bijdrage leveren van 250.000 euro. Maurits Hendriks, technisch directeur van de sportkoepel, vindt het belangrijk dat Thialf niet omvalt. ,,De prestaties die Nederland mag leveren op de Winterspelen, vinden bijna voor de volle honderd procent in Thialf hun oorsprong. Onze bijdrage is met zes ton per jaar al substantieel, maar dat is onvoldoende om het hoge niveau van Thialf te handhaven.” Hendriks wil zich ook hardmaken voor een hogere bijdrage van de grootgebruikers van Thialf, ook al ligt die gevoelig.

We kunnen steeds blijven bespiegelen op het verleden, maar daarmee lossen we het exploitatietekort niet op

Voor die investering, wil Hendriks wel wat meer toezicht op de kwaliteit terug. ,,Want dat kan volgens mij nog wel een tandje beter.” Verder liet hij weten een grote sportpotentie te zien in Noord-Nederland die verder reikt dan Thialf alleen.

Schaatsbond KNSB wil naast het shorttrack ook het kunstrijden naar Thialf halen. Dat moet Thialf jaarlijks 300.000 euro opleveren, schat Herman de Haan van de KNSB in. ,,We hebben gezien hoe hard het is gegaan met het shorttracken in Nederland. Eenzelfde vlucht gaat het kunstrijden in Nederland nemen en Thialf wordt hierin de leidende locatie”, vertelde hij.

Eringa drong er bij De Haan op aan dat ook grote shorttrackevenementen vaker in Thialf plaatsvinden, maar daar loopt de KNSB nu nog aan tegen een aantal capaciteitsproblemen. De ijshockeyhal moet hiervoor op een aantal plekken worden verbouwd. ,,Het kunstrijden kan daarentegen nu al gebruikmaken van de ijshockeyhal die er al ligt.” Op die manier hoopt de KNSB efficiënter gebruik te kunnen maken van de faciliteiten die er al zijn.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten