Natuurmonumenten Schier zoekt nieuw onderkomen voor maquette

De laatste dozen en spullen worden ingepakt en 450 meter verderop weer uitgepakt: over twee weken is het oude bezoekerscentrum aan de Torenstreek, dat gebruikt werd door Natuurmonumenten, definitief verhuisd naar het nieuwe informatiecentrum Het Baken.

Wouter Hoving

Geplaatst: 21 april 2021 om 16:00

Werknemers van het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog zijn bezig met de verhuizing. Op de voorgrond de maquette van het eiland.   FOTO: ILJA ZONNEVELD
0%

Daar zitten straks de VVV en de boswachters, zodat de bezoeker er terecht kan voor een vraag over een boeking van een huisje maar ook voor informatie over een zeldzame vogel.

Voor de verhuizing compleet is, moet er nog één laatste horde genomen worden. Er moet nog een tehuis komen voor de grote maquette van Schiermonnikoog inclusief omliggende Waddenzee. Die maquette van vijf bij twee meter maakte deel uit van de oude expositie in het bezoekerscentrum. ,,We hopen dat er ergens een publiek toegankelijke plek op het eiland is, waar men hem wil hebben”, zegt Marijke Barhorst, educatief medewerker van het bezoekerscentrum.

Want vaste eilandgasten zijn eraan gehecht, weet Barhorst. ,,Mensen van vijftig die hier elk jaar komen zeggen: daar hebben we als kinderen nog bij gestaan.”

In Het Baken komt een vernieuwde expositie over het eiland Schiermonnikoog. Ook komt er een nieuwe maquette: eentje van vilt. Die komt niet in de ruimte te staan, maar zit aan de muur vast.

Duidelijkheid voor toerist

Over de bouw van het nieuwe informatiecentrum aan de Reeweg is in de gemeenteraad lang gesteggeld. Al in mei 2014 lagen er uitgebreide plannen voor het bezoekerscentrum onder de naam De Promenade, maar uiteindelijk ging daar een streep door. Na lang overleg werd er begin vorig jaar dan toch gestart met de bouw van het centrum.

Barhorst is blij met de nieuwe plaats waar zij vanaf nu zal werken. ,,Voor de gasten is dit veel duidelijker. Die kan met elke vraag bij één balie zijn.”

Niet langer is er meer onduidelijkheid voor de toerist zoals voorheen. Toen je bijvoorbeeld voor de Balgtocht (met een kar naar de punt van het eiland) bij het bezoekerscentrum moest zijn, maar voor de boottochten dan weer bij de VVV. ,,Dat leverde soms gênante situaties op”, zegt Barhorst. Wel denkt ze dat de nieuwe situatie voor de medewerkers even wennen zal zijn.

Mensen van vijftig die hier elk jaar komen zeggen: daar hebben we als kinderen nog bij gestaan

De oude expositie in het bezoekerscentrum is overbodig. Een aantal zaken, zoals de eilander huisjes op schaal, gaan naar cultuurhistorische vereniging ’t Heer en Feer, informatiezuilen over het werelderfgoed komen in de haven te staan. En de weidevogelwand, die nog maar enkele jaren oud was, gaat naar kampeerboerderij de Oorsprong.

Voor de maquette is tot dusver nog geen liefhebber gevonden. Bij de plattegrond hoort ook een pomp met waterbak die eb en vloed kan maken. De geïnteresseerde moet het zelf vervoeren. Er is al één belangstellende, maar of dat doorgaat is nog onzeker.

Op 1 mei gaat het nieuwe informatiecentrum open. Al hangt dat nog een beetje van de coronamaatregelen af.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten