Op de streekmarkt in Kollum hoor je ook het verhaal achter je voedsel

Zeker sinds corona groeit de belangstelling voor lokaal voedsel. Vanaf zaterdag is dat in overvloed te vinden op de maandelijkse streekmarkt bij het Bloemenparadyske in Kollum.

Theo Klein

Geplaatst: 21 april 2021 om 10:15

Tjerkje van der Laan van het Bloemenparadyske in Kollum.   FOTO: MARCEL VAN KAMMEN
0%

De belangstelling voor lokaal voedsel wordt steeds groter, maar volgens Tjerkje van der Laan van camping en theetuin het Bloemenparadyske in Kollum weten veel mensen niet goed hoe ze een lokale boer of ondernemer kunnen bereiken. Met een maandelijkse streekmarkt breng je vraag en aanbod volgens haar makkelijk bij elkaar.

,,Ik liep al een tijdje met het idee rond. We proberen al langer als lokale ondernemers elkaar te helpen en te versterken. Zeker nu met corona merk je ook dat veel mensen bewuster op zoek zijn naar producten uit de eigen omgeving.”

Tien kramen

Voorlopig begint de markt met tien kramen bij het Bloemenparadyske waar mensen terecht kunnen voor onder andere kaas van schapen, geiten en Jerseykoeien, lokaal geteelde groenten, chocolade uit Joure en eetbare planten. Behalve lokaal zijn de meeste producten die worden verkocht ook biologisch, al draagt niet alles het SKAL-keurmerk. ,,Het voeren van zo’n keurmerk kost veel geld. Wij verkopen zelf biologische bloemen maar ook niet officieel gecertificeerd. Het mooie van een streekmarkt is dat de producenten zelf achter de kraam staan. Klanten kunnen direct vragen hoe het voedsel is verbouwd of de kaas gemaakt.”

Verkopen is belangrijk maar het directe contact tussen producent en consument vindt Van der Laan haast net zo belangrijk. ,,Achter elk product zit een verhaal. Zo heeft Trudy Geraerts van NatuurlijkTrudy een kraam met eetbare bloemen en wilde planten als brandnetel en zevenblad die je niet op een gewone markt kunt kopen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat van de tulpen zowel de bladeren als de bol te eten zijn. Al raden we niet aan om de bloemen van een bosje tulpen van de Jumbo door het eten te verwerken, want ze moeten natuurlijk niet met gif zijn bewerkt.”

Zeker met corona merk je dat veel mensen bewuster op zoek zijn naar producten uit de eigen omgeving

Sommige klanten zullen misschien bij de tulpenbol associaties hebben met de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog, maar volgens Van der Laan zijn er echt lekkere recepten waarin tulpenbollen zijn verwerkt. ,,Toen mijn schoonmoeder er van hoorde, riep ze ook gelijk: ‘die dingen eet ik echt niet’. Maar je moet ze ook niet als vervanger van aardappels eten zoals in de oorlog gebeurde.”

Lokale ondernemers voor de kramen waren volgens Van der Laan niet zo moeilijk te vinden. ,,Ik heb al een behoorlijk netwerk dankzij mijn winkel met biologische en fairtrade producten.”

Aanpassingen

Met het oog op corona begint de markt voorzichtig. ,,We hebben een eenrichtingparcours uitgezet en er wordt alleen voedsel verkocht. De theetuin is ook nog niet open. Maar we hopen dat er de komende maanden gaandeweg weer meer mogelijk wordt.”

Na een jaar wordt de markt geëvalueerd, is de afspraak met de gemeente. ,,Dan kijken we of klanten tevreden zijn over het aanbod of dat er naast voedsel ook andere producten worden aangeboden.”

De streekmarkt is op elke vierde zaterdag van de maand, van april tot en met september, van 11.00 tot 15.00 uur bij het Bloemenparadyske in Kollum

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten