Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal noodpakket moet daar tegen gaan helpen en ook de sociale cohesie versterken.

Jan Walrecht en Jan Kloosterman

Geplaatst: 21 april 2021 om 18:00

Er gebeurt dus wel nog wat, maar activiteiten waar veel senioren samenkomen zijn niet mogelijk. Dat is niet alleen jammer, maar ook frustrerend voor veel gedwongen thuiszittende senioren.   FOTO: SHUTTERSTOCK
0%

Vrijwilligers zijn elk voorjaar bezig met het invullen van belastingaangiften voor senioren in Fryslân. Het is een van de weinige activiteiten die nog plaatsvindt in coronatijd. Een van die vrijwilligers deelde zijn ervaringen met ouderen bij wie hij over de vloer kwam.

,,Covid doodt mensen snel, bij eenzaamheid duurt het langer, maar het resultaat is hetzelfde. Een andere sluipmoordenaar is alzheimer, ook dit zie ik steeds vaker. Ik ben geschrokken van het aantal mensen dat wel graag dood zou willen. Ik ben de afgelopen weken vaak beroerd thuisgekomen van de gesprekken die ik heb gehad. Met name ouderen vinden het moeilijk om hulp te vragen, men durft niet of men weet de weg niet naar de hulpverlening. De sociale cohesie, ook in dorpen, wordt minder. Men let minder op elkaar, men kent de nieuwkomers niet”, zei hij.

Covid doodt mensen snel, bij eenzaamheid duurt het langer, maar het resultaat is hetzelfde

In veel seniorenafdelingen slaagt het bestuur er in beperkte mate in om het contact te behouden. Er zijn telefooncirkels opgezet waarbij mensen geregeld met elkaar bellen, er worden extra nieuwsbrieven uitgegeven en soms is er een bloemetje. Even wat aandacht bij het bezorgen; het wordt heel erg op prijs gesteld. Ook proberen senioren samen op 5 mei een provinciaal bevrijdingsontbijt te organiseren, met inzet van de Onafhankelijke Seniorenverenigingen in Fryslân (OSiF).

Er gebeurt dus wel nog wat, maar activiteiten waar veel senioren samenkomen zijn niet mogelijk. Dat is niet alleen jammer, maar ook frustrerend voor veel gedwongen thuiszittende senioren. Er zijn geen of weinig mogelijkheden voor aandacht bij eenzaamheid, maar ook bij ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie.

De lange duur van beperkingen leidt ertoe dat activiteitencommissies uiteenvallen en verenigingen oudere bestuursleden kwijtraken. Nieuwe actieve leden werven lukt nauwelijks.

No en Moarn

Om die reden diende de PvdA eind 2020 een motie in om de sociale schade door coronamaatregelen tegen te gaan. De aandacht voor seniorenverenigingen is er een onderdeel van. Er is een duidelijke toezegging gedaan dat bij het volgende Coronapakket ook voor de sociale schade aandacht komt.

Het nieuwe ‘No en Moarn’-pakket van de provincie Fryslân – bedoeld om de gevolgen van de coronamaatregelen te bestrijden - bevat een aantal onderdelen, zoals het leefbaarheidspakket, waar de Friese seniorenverenigingen gebruik van kunnen maken. Daarbij kunnen de koepels van seniorenverenigingen gezamenlijk met professionele partners als Zorgbelang voorstellen indienen om de sociale cohesie te herstellen en netwerken te actualiseren.

Het is mede het resultaat van de nauwere contacten die in deze coronaperiode tussen seniorenorganisaties en de provincie zijn ontstaan. Een opsteker in deze lastige en voor veel senioren moeilijke periode en een uitdaging om nieuwe kansen te bieden bij eenzaamheid, alzheimer en dementie. Maar het is ook een uitdaging voor herstel van de sociale cohesie.

Jan Walrecht is Statenlid voor de PvdA en Jan Kloosterman voorzitter van Onafhankelijke Seniorenverenigingen in Fryslân (OSiF)

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten