V.V. Drachten bestaat honderd jaar: van Johan Cruijff tot corona

Niet veel Friese clubs kunnen zeggen dat ze drie keer Johan Cruijff op de grasmat hebben ontvangen. Drachten, dat vandaag honderd jaar bestaat, wel. Maar de club is zo veel meer dan een rijk verleden. ,,Hier ligt de basis van mijn vriendschappen.”

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 21 april 2021 om 13:00

Sander Veenstra en Durk Meijer staan stil bij het honderdjarig bestaan van vv Drachten.   FOTO: JILMER POSTMA
0%

Jarenlang maakten Sander Veenstra en zijn teamgenoten bij voetbalvereniging Drachten gebruik van het hek, achter op het terrein. Niet vaak, alleen wanneer de bal het voetbalcomplex verliet na een mislukte poging op doel. Het hek bood uitkomst om de bal snel uit de nabijgelegen straat te halen, om via hetzelfde hek weer terug te komen het veld op. Nooit vroeg hij zich af waarom en wanneer dat hek daar was geplaatst. ,,Ik dacht speciaal om ballen op te halen”, zegt Veenstra met een lach.

Hij is 34 jaar, doorliep vanaf de F2-pupillen alle standaardteams in de jeugd en debuteerde op zijn achttiende in het eerste elftal. Een ‘voetbalenkel’ (,,net als Van Basten”) zorgde ervoor dat hij een paar jaar moest stoppen, maar inmiddels speelt hij al een paar jaar zijn wedstrijdjes in het tweede. De zondag is zijn dag. Dat zal ook niet snel veranderen. ,,Ik heb er wel altijd voor geleefd. Op vrijdag na het trainen gingen we wel op stap, dan hoefde dat op zaterdag niet meer en kon je zondag voetballen.”

Het zwart met wit, de clubkleuren van Drachten, zitten in zijn bloed. Althans, dat is wat voorzitter Durk Meijer zegt over zijn voormalige bestuurspartner Veenstra. Die boog zich met een heel team over de opdracht om een honderdjarig jubileumboek samen te stellen. Monnikenwerk. ,,Maar wel heel waardevol”, aldus Veenstra. ,,Ik heb veel geleerd over de eerste 75 jaar van de club. Daar wist ik niet zoveel van.”

Drachten is in de jaren zestig, zeventig en tachtig een toonaangevende naam in het Friese voetbal. Kampioenschappen in de eerste klasse in 1969, 1971 en 1982 geven aan dat Drachten over een langere periode bij de top van Fryslân hoorde.

Johan Cruijff

Hoog bezoek komt er in de zomer van 1971, als de kersverse winnaar van de Europa Cup 1 Ajax een bezoekje brengt aan Drachten. ,,Johan Cruijff, Johan Neeskens, Sjaak Swart, noem ze allemaal maar op. Het zal een wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn geweest, getuige de datum van 22 juli. Maar het blijft iets bijzonders. Ook dat Drachten op voorsprong kwam na vijf minuten. Ajax won uiteindelijk met 2-11, maar dat zal de pret niet gedrukt hebben die dag.”

Johan Cruijff zal nog twee keer zijn weg naar Drachten weten te vinden. Wederom in juli, nu in het jaar 1982, met een nieuwe generatie Ajacieden als Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Marco van Basten (0-12). ,,Maar de beroemdste wedstrijd die hij hier speelde was het duel in de KNVB-beker. Cruijff, nu in het shirt van Feyenoord, op 21 oktober 1984 op het veld van vv Drachten. Feyenoord won nipt met 1-2. Trainer Thijs Libregts zei met het zweet in de handen te hebben gestaan en onze aanvaller Pier Noordmans zei open te staan voor een gesprek met Feyenoord, mochten ze hem nodig hebben. ‘Drachtsters vervullen heldenrol in bekerwedstrijd tegen Feyenoord’, kopte de krant. Mooi.”

Tweehonderd fans van Feyenoord kwamen hier naar toe. Zoveel man Mobiele Eenheid was er ook

Aan die avond in 1984 heeft vv Drachten het hek achter op het terrein te danken. ,,Er waren vijfduizend fans van Drachten bij en tweehonderd fans van Feyenoord. Zoveel mannen van de Mobiele Eenheid waren er ook, om maar even aan te geven hoe berucht de fans van Feyenoord toen waren. Speciaal voor de bezoekers uit Rotterdam werd een soort van kooi gebouwd, waarin ze de wedstrijd konden volgen. Een geïmproviseerd uitvak. En die konden ze alleen bereiken via een speciaal gemaakte ingang in het hek. De ingang die we nog steeds gebruiken om een overgeschoten bal op te halen.”

Om Drachten heen verandert het voetballandschap. Zondagbolwerken vallen om en verdwijnen naar de zaterdag. ,,Het gekke is dat de leden bij ons juist toenemen”, constateert voorzitter Meijer. Ondanks corona ziet hij dat naast de leden ook de sponsoren trouw blijven. ,,Al maak ik me wel zorgen over de toekomst. Financieel is er geen paniek, ook al missen we inkomsten uit de kantine. Maar wat gaan mensen doen als alles straks weer mag? Wat als de vrije zondag ze goed is bevallen?”

Zelf moet Meijer daar niks van weten. ,,Zonder voetbal is de zondag een loze dag.” De ogen sluiten voor de zaterdag doet de club niet. Er is een serniorenteam actief op de eerste vrije dag van het weekeinde. ,,Wij blijven een zondagclub, maar na een vraag uit de club hebben we wel zaterdagvoetbal gefaciliteerd. Daar speelt een team in de reserveklasse. Jongens die op zondag liever wat anders doen zijn net zo belangrijk voor onze club en die willen we graag behouden.”

Voor Veenstra is Drachten zijn tweede thuis. ,,De basis voor mijn vriendschappen liggen hier. Hier heb ik alles beleefd. Van kampioenschappen tot aan het overlijden van ouders van teamgenoten. Hazes zou er een lied over kunnen zingen, want we hebben hier bloed, zweet en tranen gedeeld. Het sociale aspect, dat is wat vv Drachten voor mij betekent. Dit is mijn club.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten