Wat te doen met Koningsdag dit jaar?

Voor het tweede jaar op rij vindt Koningsdag volgende week plaats onder geldende coronamaatregelen. Hoe pakken oranjeverenigingen in Fryslân dat aan?

Anna Sofia From

Geplaatst: 21 april 2021 om 15:00

Een vrijmarkt zoals hier in Leeuwarden zit er ook dit jaar niet in op Koningsdag.   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

Van ‘we slaan dit jaar over’ tot een uitgebreid alternatief programma. Oranjeverenigingen in Fryslân gaan verschillend om met Koningsdag dit jaar. Duidelijk is dat de traditionele vrijmarkten ook dit jaar waarschijnlijk nergens zullen opduiken en dat veel activiteiten minder grootschalig zijn.

Ondanks de beperkingen willen ze er in Sneek toch een feestelijke dag van maken. ,,We zijn heel blij dat we nog iets kunnen doen dit jaar en zoveel medewerking krijgen van mensen die willen helpen met organiseren. Zo’n dag zorgt voor wat afleiding in deze tijd”, zegt Dick Overeem van Vereniging Oranje Sneek.

Het programma begint om negen uur ’s ochtends als de beiaardier voor muziek zorgt die in de hele stad te horen is vanuit de Martinikerk. Gedurende de dag zullen er drie draaiorgels langs gaan bij zorgcentra, verpleeghuizen en plekken waar veel ouderen wonen. ,,Tijden geven we niet door, we willen het graag wat onder de pet houden om publiek te voorkomen”, aldus Overeem. Daarnaast komt er een video online van Circus Salto, die opnames gemaakt hebben van acts die ze uitvoeren door de hele stad en ook zijn er kleur- en fotowedstrijden waar kinderen aan mee kunnen doen.

Tompoucen

Deel van het programma vond ook vorig jaar plaats tijdens Koningsdag. ,,Toen hadden we wel minder mogelijkheden om zaken op te pakken en zaten we in onzekerheid over wat er wel en niet kon. Nu hebben we wat meer meer handvatten gekregen. Mede ook omdat we aangesloten zijn bij de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die wat praktische tips heeft gegeven over wat er mogelijk is”, legt Overeem uit.

Natuurlijk is het allemaal anders dan een reguliere Koningsdag. ,,Normaal gesproken hebben we een oranje vrijmarkt voor kinderen, waarbij de hele singel in de stad vol ligt met kleedjes. De terrassen zitten natuurlijk vol en we hebben muziek van orkesten door de hele stad, maar dat is allemaal niet mogelijk. Ondanks de coronabeperkingen hebben we mensen opgeroepen er toch vooral een mooie dag van te maken, met tompoucen, een feestelijke stemming en de koning op de televisie zijn ze hopelijk toch wat met Koningsdag bezig. Hopen dat we er volgend jaar weer vol tegenaan kunnen!”

Hartenactie

In Koudum hebben ze voor de ouderen een speciale hartenactie georganiseerd. ,,In februari zijn we gestart met de actie, waarbij we basisschoolkinderen gevraagd hebben een hart te versieren dat is gemaakt door mensen van de dagbesteding bij ons in Koudum”, vertelt Sanne Boschma van Oranjevereniging Koudum. ,,Met als idee, een hart onder de riem voor onze ouderen in het verzorgingstehuis Finke. Deze harten gaan we op Koningsdag naar de mensen toe bengen. Ze hebben daar onlangs vijf nieuwe woningen gebouwd en elke woning krijgt een hart.”

Voor de peuters is er daarnaast een kleurwedstrijd, voor de oudere kinderen en ouders die het leuk vinden een tuin-versierwedstrijd en voor de volwassenen is er een bier- en wijnproeverij voor thuis. Daarbij krijgen ze de dag ervoor een bier- of wijnpakket thuisbezorgd en aan de hand van video’s die ze krijgen toegestuurd, kunnen ze raden wat voor soort bier of wijn het is.

Het ziet er niet goed uit, dus we houden het weer bij coronaproof

De oranjevereniging wilde, ondanks de coronamaatregelen, graag iets organiseren dit jaar. ,,Vorig jaar tijdens Koningsdag hoopten we lange tijd dat we toch iets konden doen, maar dat werd hem toen toch niet. We zeiden, om nu nog een jaar niks te doen, dat willen we niet”, zegt Boschma. ,,We hebben aan twee scenario’s gedacht, mocht het allemaal wel regulier kunnen doorgaan, hebben we ons vaste draaiboek en mochten de coronamaatregelen nog spelen hebben we een coronaproof programma.” Normaal bestaat Koningsdag in Koudum ook uit een grote optocht door het dorp, gezamenlijke spelletjes en live-muziek. Dat zit er nu helaas niet in. ,,In maart hebben we besloten, het ziet er niet goed uit, dus laten we het maar bij het coronaproof programma houden. We hopen er alsnog een heel feestelijke dag van te maken.”

Er zijn ook oranjeverenigingen die dit jaar overslaan en geen activiteiten organiseren, zoals het Oranje Comité Drachten. ,,We hebben het wel gehad over alternatieve activiteiten, maar gezien de anderhalve meter leek ons dat geen goed idee,” zegt voorzitter Anton de Boer. ,,Je moet erg oppassen, want als je iets organiseert heb je toch gauw dat er meer mensen op af komen dan je denkt. We houden liever volgend jaar een fantastisch feest, dan dat we nu iets doen waar we later spijt van krijgen. We vinden het heel jammer, maar het zij zo op dit moment.”

Lees ook: Wat gaat het jaar 2021 ons brengen? Er staat in elk geval alweer veel op de agenda

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten