Huizen als investeringsgoed: wonen is onbetaalbaar geworden

Wonen in Nederland is onbetaalbaar geworden. De huurprijzen zijn enorm en starters krijgen geen kans een eigen woning te kopen. Woningen zijn een investeringsgoed geworden.

Pieter Anko de Vries

Geplaatst: 25 april 2021 om 11:00

Volgens econoom Hans de Geus valt niet te verwachten dat er een scherpe prijsdaling komt van de huizenprijzen, want woningen zijn een investeringsgoed en een onderpand voor leningen.   FOTO: ANP
0%

Hans de Geus, econoom en beurscommentator bij RTL Z, kon geen hypotheek krijgen voor de bovenwoning die hij in Amsterdam wilde kopen. Hij kreeg van de bank wel een lening voor de aankoop van een paar appartementen die hij wilde verhuren op de vrije markt. Dat zette hem aan het denken over de oorzaken en gevolgen van de woningnood in Nederland. Het gevolg van dit denkproces schreef hij op in het boek Hoe ik huisjesmelker werd. Over armoede en ongelijkheid.

Wonen is officieel een grondrecht, maar een huis is onbetaalbaar geworden, schrijft De Geus. De torenhoge huizenprijzen maken het starters en jongeren onmogelijk een woning te kopen. Tenzij ze een beroep kunnen doen op ouders die genoeg kapitaal hebben om een gift of lening te geven, en hun kinderen straks de dure afbetaalde woning en steeds vaker ook hun beleggingswoningen kunnen nalaten. Mensen die dit soort privileges niet hebben zijn aangewezen op hoge vrijesectorhuren die een steeds groter deel van het toch al zo onzekere inkomen laten verdampen. De woningmarkt draagt fors bij aan het vergroten van de tweedeling in de samenleving. En dat allemaal omdat in de jaren tachtig van de vorige eeuw volgens De Geus de marktwerking zonder regulering in de mode raakte en de gehele Nederlandse economie op haar kop zette. Aan de hand van zijn eigen ervaringen bespreekt Hans de Geus in Hoe ik een huisjesmelker werd de woningmarkt. Hij beschrijft waar de misstanden zitten, de achtergronden ervan en de maatschappelijke gevolgen.

Prijzen

Blijven de huizenprijzen stijgen? Misschien niet, zegt De Geus. Hij spreekt in zijn boek van een ‘piramidespel’: ooit kan de tijd aanbreken dat de nieuwe generatie simpelweg niet meer in staat is de steeds maar stijgende prijzen op te brengen of zich ervoor in de schulden te steken.

Maar een sterke prijsdaling valt ook dan nog niet te verwachten. Want woningen zijn een investeringsgoed, ze zijn verder een onderpand voor leningen, en als de waarde sterk zou afnemen, wankelt het hele bankwezen.

Niet alleen voor de banken zijn dalende prijzen riskant. Huizenbezitters en beleggers hebben evenmin profijt van dalende woonprijzen. En ook pensioenfondsen – en dus iedereen die daar geld heeft ingelegd (bijna iedere Nederlander dus) – draaien op de waarde van woningen. ,,Zo zit het systeem in elkaar”, zegt De Geus in een interview. ,,We zijn een fuik in gezwommen waar we niet meer uit kunnen.”

De ongelijkheid dreigt over generaties verder te groeien. Dat heeft volgens De Geus weinig te maken met te grote verschillen in inkomens, laat staan met hard werken of talent. Het heeft alles te maken met vermogen, en vooral vastgoed, en al helemaal met erven. Beleggen in woningen en erven worden zeer laag belast, terwijl noeste, nuttige arbeid waar de maatschappij beter van wordt des te meer wordt belast.

‘Door die ongelijkheid gaan we er ten slotte allemaal op achteruit’, schrijft hij. ‘Ons aller welvaart lijdt onder de uithollende, uitbuitende manier van geld verdienen met geld.’

Hoe ik toch huisjesmelker werd. Over woonarmoede en ongelijkheid. Hans de Geus. Wereldbibliotheek, 20 euro

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten