Vertrouwen in de politiek loopt knauw op, ook in Fryslân

Het debat over de verkenning en de rol van demissionair minister-president Mark Rutte daarin, schaadt het aanzien van de politiek. Ook Friese politici ondervinden hier hinder van, blijkt uit gesprekken met een aantal Friese partijleiders en fractievoorzitters.

Marianne Velsink

Geplaatst: 03 april 2021 om 15:00

Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de mislukte formatieverkenning. Aan de verkenning kwam afgelopen week abrupt een einde toen details over de gesprekken door een blunder van verkenner Kajsa Ollongren op straat kwamen te liggen.   FOTO: ANP
0%

Hetty Janssen, fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten, maakte zich boos tijdens het kijken naar het debat. ,,Al jaren maak ik me in Fryslân hard voor vertrouwen in de politiek. Je wilt dat mensen betrokken zijn bij de politiek en laten zien dat je je werk transparant doet. Het gedrag van Mark Rutte en de verkenners voelt dan als een steek in je rug”, zegt ze.

Het maakt mensen, vermoedt zij, niet veel uit op welk toneel een politicus actief is: landelijk, provinciaal of lokaal. Max Aardema, fractievoorzitter van PVV Fryslân, vond het optreden van demissionair minister-president Mark Rutte en de verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma ,,een poppenkast”. ,,En daardoor raken mensen het vertrouwen in de politiek kwijt. Als het er op rijksniveau zo aan toe gaat, straalt dat af op de politiek als geheel.”

Schoonheidsprijs

Dat de VVD als grootste partij een knauw opliep, geeft ook Zwany van Brussel toe. Zij is partijleider van VVD Fryslân. ,,Twee weken geleden zijn veel mensen naar de stembus gegaan en hebben hun vertrouwen in Mark Rutte uitgesproken. Dan verdient dit geen schoonheidsprijs.” Van Brussel denkt dat de onderhandelingspositie van de VVD in de formatie veranderd is. ,,Hoe dat verder moet weet ik ook niet. Er zal gewerkt moeten worden aan het terugwinnen van het vertrouwen. Eerst tussen de partijen onderling, maar ook tussen de VVD en de kiezers.”

Van Brussel vindt het goed dat nu een onafhankelijk verkenner wordt aangesteld. ,,Ik zeg niet dat de twee verkenners alleen schuld hebben aan de ontstane situatie, maar het is wel duidelijk dat het anders moet. Met een verkenner die verder af staat van de huidige politiek.” Of Mark Rutte door kan gaan als partijleider, durft Van Brussel niet te zeggen. ,,Het zal binnen de partij onderwerp van gesprek zijn, maar veel mensen hebben juist op hem gestemd. Dat mag je ook niet vergeten.”

Het debat van donderdagavond vergeet je niet snel meer. Het was een heel lastige week

Voor nieuwkomer in de Tweede Kamer Romke de Jong uit Fryslân (D66) was het een bijzonder begin van zijn Haagse werkweek. ,,Deze dagen en het debat van donderdagavond vergeet je niet snel meer. Het was een heel lastige week. Dit debat moest gevoerd worden omdat er te veel niet goed is gegaan. De winst is dat er nu stappen zijn gezet naar een ander formatieproces.”

Hij begrijpt ook de reactie van mensen die denken: hebben ze niks beters te doen daar in Den Haag? ,,Mensen zullen misschien gedacht hebben: wat gebeurt hier nou? Maar of dit een deuk is voor de politiek in het algemeen, kan ik niet zeggen. Veel zal ook afhangen van wat er hierna gebeurt.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten