Commentaar: President Joe Biden grijpt de kansen waar die nu nog liggen om zijn plannen door te drukken

Joe Biden heeft in de eerste drie maanden als Amerikaans president meer successen op zijn naam weten te zetten dan menigeen had gedacht. Bescheidenheid is voor een president vaak niet de opvallendste karaktereigenschap, dus werd Biden in zijn speech woensdag voor het Congres niet moe dat te benadrukken.

Niek van der Molen

Geplaatst: 30 april 2021 om 12:00

Joe Biden heeft in de eerste drie maanden als Amerikaans president meer successen op zijn naam weten te zetten dan menigeen had gedacht.   FOTO: AFP
0%

De toespraak, die wordt gezien als afsluiting van de eerste honderd dagen van zijn presidentschap, was doorspekt met de uitspraak ‘Amerika is weer in beweging’. En na vier jaar afbraakbeleid onder Trump is dat ook zo. Begin dit jaar stond de economie er slecht voor, schoot het vaccineren tegen het coronavirus niet op en met de bestorming van het Capitool stond de democratie onder druk. Internationaal werd Amerika minder serieus genomen omdat Trump bondgenoten had vervreemd, verdragen had verbroken en aanpapte met autoritaire leiders.

Inmiddels floreert de economie weer, zijn de meeste Amerikanen gevaccineerd en voert Biden zijn land terug naar de aloude internationale partnerschappen. Zijn belangrijkste huzarenstukje is dat hij de VS op een andere politieke en economische koers zet.

Breuk met beleid

De financiële steunpakken om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten, de infrastructuur te verbeteren en gezinnen bij te staan – samen ter waarde van zo’n 6000 miljard dollar – betekenen een breuk met het oude beleid waarin voor de overheid geen rol was weggelegd om sociale rechtvaardigheid na te streven. In de afgelopen decennia domineerde de neoliberale ideologie waarin het geloof in de vrije markt groter was dan het vertrouwen in de overheid. Biden ziet weer duidelijk een rol voor de overheid weggelegd om de natie sturing te geven.

Nog zwaarwegender is dat over anderhalf jaar er tussentijdse verkiezingen voor het Congres zijn en Biden dan zijn Democratische meerderheid kwijt kan raken

Bij de uitvoering van zijn financiële plannen legt Biden veel haast aan de dag. Dat heeft natuurlijk te maken met zijn hoge leeftijd – hij is per slot van rekening al 78 jaar – en wie weet hoe lang hij nog president is. Nog zwaarwegender is dat over anderhalf jaar er tussentijdse verkiezingen voor het Congres zijn en hij dan zijn Democratische meerderheid kwijt kan raken.

Beloften nakomen

Opvallend is dat Biden, ondanks zijn belofte bij zijn aantreden honderd dagen geleden om de eenheid in het land te herstellen en verbintenis te zoeken, de tegenvoorstellen van de Republikeinse oppositie negeert en alleen met Democratische steun zijn voorstellen door het parlement loodst.

Lees ook: Opinie: Taiwan en Oekraïne zijn voor Amerikaanse president Joe Biden twee belangrijke uitdagingen

Biden heeft met al zijn politieke ervaring goed in de gaten waar de kansen liggen en dat hij die nu moet grijpen. Dat hij dan die ene verkiezingsbelofte verwaarloost dat hij de partijverschillen zou overbruggen, moet hem misschien niet te zwaar worden aangerekend. Veel andere beloften komt hij tenminste wel na.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten