Piter Wilkens rekent, al dan niet knipogend, af met machthebbers op nieuw album ‘De laitsjende feniks’

Na de cd Libbene stiennen (2016), waarbij de Friese kerken de inspiratiebron vormden, komt Piter Wilkens nu met De laitsjende feniks. Een heel persoonlijk album waarin hij, al dan niet met een knipoog, afrekent met mensen die hun macht misbruiken.

Rianne Kramer

Geplaatst: 30 april 2021 om 19:00

Zanger Piter Wilkens heeft een nieuw album 'De laitsjende feniks'.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Een wraakballade, zo omschrijft Piter Wilkens (Leeuwarden, 1959) het titelnummer De laitsjende feniks in het persbericht dat zijn nieuwe album aankondigt. De Marsumer zanger en muzikant moet er zelf ook om grinniken. ,,It klinkt grutter dan it is hear.”

Maar een serieuze ondertoon zit wel degelijke in het lied: hij rekent erin af met de mensen die hem in het verleden kleineerden. Zijn tekendocent op de mts bijvoorbeeld, die hem magere zesjes gaf terwijl hij hoger verdiende. De voetbaltrainer, met wie hij geen klik had, die hem weigerde voor een belangrijke wedstrijd op te stellen. ,,Gjin grutte saken liket it, mar ik koe der doe min mei om-gean. Om’t it net terjochte wie.”

Ik wol harkers fan dit liet meijaan: kies altyd jo eigen paad, ek al hawwe minsken krityk. Set troch, do komst der sterker út

Het is de onrechtvaardigheid die hem raakt. ,,Macht”, klinkt het fel. ,,It is de machtsposysje dy’t dizze minsken, folwoeksenen, misbrûke. Hiel kwealik.” Het geldt voor de tekendocent en de voetbaltrainer, zegt hij, maar een schandaal als #MeToo draait er evengoed om.

,,In jongere tsjinoer in folwoeksene, immen yn in legere posysje tsjinoer in liedingjaande, in frou tsjinoer har manlike baas. Alle trije kinne sy har mar in bytsje warre.” Wilkens is inmiddels ouder en rustiger. ,,Mar dy gefoelens fan ûnrjochtfeardigens en fan wraak sa’t ik dy besjong yn De laitsjende feniks kin ik sa wer oproppe. Ik wol harkers fan dit liet meijaan: kies altyd jo eigen paad, ek al hawwe minsken krityk. Set troch, do komst der sterker út.”

Feestnummer

Zwaar wordt het nergens op het album, benadrukt Wilkens. Welnee. Sobere, kleine liedjes worden afgewisseld met stevige rock, soms is er romantiek en natuurlijk humor zoals we die van de Marsumer kennen. De pearse krokodil bijvoorbeeld is een echt feestnummer. ,,Mei humor en kolder dy’t minsken fan my wend binne.” Met grappige stemmetjes bezingt hij hoe ons land vol zit met regels en procedures waarachter we ons verschuilen. ,,Ek in stikje maatskippijkrityk dus. Mei in knyp-each, mar ik fyn dat lieten earne oer gean meie.”

Minsken sjogge my as in sjonger fan fleurige ferskes. Dat is noch hieltyd sa, mar ik sykje mear de ferskillende lagen op

Inspiratie voor De laitsjende feniks boden albums als Abbey Road van The Beatles, Black and blue van The Rolling Stones en Déjà vu van Crosby, Stills, Nash & Young. Niet de minste. ,,Jo moatte de latte earne lizze”, lacht Wilkens. Wat hem aanspreekt zijn de breed uitgemeten arrangementen en de maatschappijkritiek op deze albums. ,,Dat haw ik mei De laitsjende feniks ek besocht. Minsken sjogge my as in sjonger fan fleurige ferskes. Dat is noch hieltyd sa, mar ik sykje mear de ferskillende lagen op.”

Lagere versnelling

Wilkens heeft door de coronacrisis meer kunnen genieten van het maken van dit soloalbum, zijn twaalfde inmiddels. ,,Om’t der gjin optredens wiene, koene wy ús hjir folslein op fokusje. It wie oft wy yn in legere fersnelling wurken, hiel fijn.” En heus, het was soms behelpen in de studio in Akkrum met de anderhalve meter en andere coronamaatregelen, maar ,,jo priuwden it entûsjasme en de begearigens fan de bandleden. Sa bliid wiene wy dat wer muzyk meitsje mochten.”

Lees ook: Nynke Laverman gaat fluisterend de confrontatie aan

De titel past daarom ook goed bij de huidige tijd van coronamaatregelen. ,,Wat sille wy aanst as artysten en publyk genietsje as wy wer los meie. Mear noch as fòar de krisis. As in feniks komme wy aanst tefoar-skyn: mei mear power en wille.”

Sjoch nei minsken dy’t in protte pine en ellinde meimakke hawwe. Oer it algemien komme sy sterker en positiver út harren striid

‘Brân my mar ôf, ik kom altyd wer werom’, zingt Wilkens in het titelnummer. ,,Sjoch nei minsken dy’t in protte pine en ellinde meimakke hawwe. Oer it algemien komme sy sterker en positiver út harren striid. Dat jildt yn myn eagen ek foar de koroanakrisis.”

Elpee

De laitsjende feniks verschijnt komende zomer ook op vinyl. Sterker, de elpee is de hoofdmoot bij de oplage. Ook de verdienste van corona, zegt Wilkens. ,,Trochdat wy mear tiid hiene, wie dêr romte foar.” Met de elpee gaat een jongensdroom van hem in vervulling. ,,Vinyl is in hiel oare harkbelibbing. Trager. Komst yn dy legere fersnelling dêr’t ik it oer hie.”

Lees ook: Operazanger Arjen Veenhuizen keert vanuit Zwitserland terug naar Drachten, op zoek naar een nieuw bestaan

Het album met twaalf liedjes wordt morgen in De Harmonie in Leeuwarden gepresenteerd. Met een streamingconcert vanuit de speciaal voor de coronamaatregelen omgebouwde theaterzaal met een rond podium en camera’s die het optreden vanuit de totale rondte registreren. Het is een van de weinige streamingconcerten die Wilkens tot nu toe gaf. ,,Ik rin net foarop yn dat soarte fan fratsen.” Maar de Marsumer wil zijn nieuwe cd graag aan zijn fans laten horen. ,,Dan moatte jo sjen nei wat wól kin.”

Moarn yn De Harmonie is der allinnich kontakt tusken ús muzikanten. Dat fielt in bytsje as in sjike repetysje

In de zomer, als de elpee er ligt, hoopt Wilkens dan weer voor publiek op te treden. Daar kijkt hij enorm naar uit. Er gaat wat hem betreft niets boven contact met de luisteraars. ,,Moarn yn De Harmonie is der allinnich kontakt tusken ús muzikanten. Dat fielt in bytsje as in sjike repetysje. Ik haw it publyk echt nedich en sjoch enoarm út nei live optredens.”

Het streamingconcert is morgen om 20.30 uur vanuit De Harmonie in Leeuwarden

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten