Supporters SC Cambuur zien na lang wachten eindelijk hun kampioenen in actie tegen De Graafschap (1-1)

Bijna een heel seizoen lang was het stil in het stadion van SC Cambuur. Vrijdag werd de stilte doorbroken dankzij zo’n 2400 supporters. Zij keerden terug en kregen de kampioen aan het werk te zien. Drie partijen keerden tevreden huiswaarts.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 30 april 2021 om 22:24

30-04-2021: 021 in Leeuwarden, Netherlands   HENK JAN DIJKS
0%

Het duel tussen SC Cambuur en De Graafschap eindigde in een 1-1 gelijkspel. SC Cambuur was tevreden, want het kreeg de eigen fans op de banken na een goal. De Graafschap was tevreden met het punt, dat cruciaal kan zijn in de promotiestrijd. Maar de grootste winnaars waren de supporters.

Er kwamen namelijk 2400 mensen thuis. Want zo voelt een voetbalstadion aan voor trouwe supporters. Zeker bij een stadion als dat van Cambuur. Ja, een likje verf zou her en der geen overbodige luxe zijn. De toiletten zijn misschien ook niet overal even hygiënisch. Maar het huidige onderkomen van Cambuur is een plek met een rauw karakter, passend bij de stad en bij de mensen die onder normale omstandigheden elke twee weken hun weg weten te vinden naar het Cambuurplein.

Dit is de avond waarop supporters mij weer kunnen corrigeren

,,Dit is de avond waarop supporters mij weer kunnen corrigeren”, grapte stadionspeaker Rein de Vries een uur voor de aftrap, toen hij zijn vertrouwde route naar zijn commentatorshok aflegde. Bijna het hele seizoen waren zijn woorden voor niemand bestemd. Vlogen ze het duister in buiten het stadion, zonder ook maar bij iemand te zijn aangekomen. Maar bij het voorlezen van de opstelling van de Leeuwarders, werd de stem van De Vries weer met gejuich begroet.

Spetterende opkomst

En niet alleen de langstzittende stadionspeaker van heel Nederland kon rekenen op een joviale begroeting van de fans. Datzelfde stond de spelers en staf van SC Cambuur te wachten. Een spetterende opkomst, begeleid door muziek, vuurwerk en een groot spandoek. Uit de erehaag die De Graafschap opstelde bij de entree van het veld, sprak waardering. En misschien ook wel een beetje jaloezie. Want wat Cambuur al heeft bemachtigd, namelijk een plek in de eredivisie voor het volgende seizoen, is de nog altijd niet bereikte doelstelling voor de Superboeren uit Doetinchem. Een jaar geleden nog zij aan zij met de Leeuwarders in de rechtszaak tegen de KNVB.

De waardering klonk het luidst vanaf de tribunes. De supporters van Cambuur, van wie sommigen al langer dan een jaar niet in het stadion waren geweest, kregen zodoende de kans om nog één keer de kampioen in actie te zien. Hun kampioen. Een team dat dit jaar een topprestatie leverde door op een door corona vroeg afgebroken seizoen te antwoorden met een nog beter seizoen. Meer punten en meer goals, resulterend in zilverwerk.

Het geroezemoes op de tribune, afgewisseld met gezang. De vrolijke begroetingen tussen mensen die elkaar ook al een poosje niet zagen. Het applaus na een fraaie pass, het gefluit na een beslissing van de scheidsrechter. Het gemopper op rechtsback Doke Schmidt na een, in de ogen van een supporter op de hoofdtribune, onnodige bal terug. De stilte na een tegendoelpunt, gevolgd door vocale ondersteuning aan de eigen ploeg. Een verwachtingsvolle kreun, gevolgd door luid gejuich en It Woanskip van Anneke Douma. Zelfs een onnodig fluitconcert aan het einde van het duel. Alles klopte weer eventjes vrijdagavond.

Eentonig

Henk de Jong stuurde zijn sterkst mogelijke formatie de kunstwei in, ook al stond er voor zijn ploeg niks meer op het spel. Voor De Graafschap stond dat wel, al koos het voor een tactiek die ze eerder in het seizoen in Doetinchem niets opleverde (0-2). Teruggetrokken op de eigen helft, Cambuur aan de bal latend en loeren op de uitbraak. Het zorgde voor een eentonig spelbeeld, waarin Cambuur moest waken voor de standaardsituaties van de bezoekers. Daarin slaagde het niet. Na een halfuur nam De Graafschap de leiding, nadat nota bene Cambuurspeler Michael Breij de bal uit een hoekschop ongelukkig in eigen doel werkte.

Met Mitchel Paulissen en Giovanni Korte voor Ragnar Oratmangoen en Nick Doodeman in het elftal, bracht De Jong wat meer pit in zijn groep. Met als doel de eigen fans deze avond ook iets te geven om voor te juichen. Een kwartier na rust slaagde Cambuur in die opzet toen Korte, op aangeven van de naar de rechterflank uitgeweken Issa Kallon, de bal achter doelman Rody de Boer wist te jagen: 1-1. Recht voor de tribune met daarop de fanatiekste supporters. Even leek het stadion vol te zitten, zoveel geluid werd er geproduceerd.

Voetballen voor supporters. Daar is het spelletje ooit voor uitgevonden.

Voetballen voor supporters. Daar is het spelletje ooit voor uitgevonden. Om mensen te vermaken. Maar het blijft voorlopig bij deze ene keer. De kans is nihil dat er bij het laatste thuisduel van het seizoen tegen NAC Breda opnieuw mensen zullen zijn. Het mocht de pret van gisteren niet drukken. Er wordt manmachtig gehoopt dat ze bij de start van het volgende seizoen in de eredivisie weer allemaal welkom zijn. Dan heten de tegenstanders weer Ajax, Feyenoord, PSV en sc Heerenveen. En misschien ook wel De Graafschap.

SC Cambuur - De Graafschap 1-1 (0-1). 30. Breij 0-1 (e.d.), 61. Korte 1-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Toeschouwers: 2400. Gele kaart: Schouten, Bangura (SC Cambuur).

SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (81. Nieuwpoort), Schouten, Bangura; Hoedemakers, Breij (57. Maulun), Oratmangoen (46. Paulissen); Doodeman (46. Korte), Mühren, Kallon (73. Sambissa).

De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Huizen, Van Heertum, Van de Pavert, Tutuarima; Verbeek (57. Konings), Lieftink, Schuurman; Van Mieghem, Opoku (73. Seuntjens).

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten