Haute Bordure: Iedereen heeft z’n eigen handschrift

Het Fries Museum opent na de lockdown met Haute Bordure. Het Friesch Dagblad blikt vooruit naar de expositie met ruim 150 kledingstukken met borduurwerk. Vandaag: Do It Yourself.

Sippie Miedema

Geplaatst: 04 april 2021 om 17:00

Majo van der Woude maakte instructiemateriaal waarmee borduurders zelf aan de slag kunnen met patronen, zoals hier te zien is, die ook in de expositie te zien zijn.   FOTO: COLLECTIE MARJO VAN DER WOUDE
0%

Je zou er zomaar geïnspireerd door kunnen raken. Door al die mooie patronen die straks te zien in de expositie Haute Bordure. Met een beetje hulp van borduurexpert Majo van de Woude uit Utrecht lukt het ook zelf om mooie bloemen, blaadjes, Franse knoopjes of – voor de gevorderden – Zaans stikwerk te maken. Voor de site en tentoonstelling van het Fries Museum heeft de Utrechtse instructies gemaakt, die ,,in principe iedereen” zelf kan maken.

Van der Woude borduurt al sinds haar kindertijd. Van een oudtante in Maarssen kreeg ze elke zomer een borduurproject om de vrije dagen mee te vullen. Ze vond het geweldig en versierde als tiener geregeld haar eigen kleding met borduurwerk. Inmiddels verdient ze zelfs de kost met borduren. Met haar bedrijf Tree of Needlework geeft ze cursussen aan beginners, gevorderden en begeleidt ze borduurprojecten van kunstenaars. In Museum Panorama Mesdag staat het project Honderdduizend bomen en een bos van draad van Sara Vrugt in de startblokken om na de coronacrisis te worden gepresenteerd. ,,In de pop-up galeries heb ik onder meer instructies gegeven aan de vele vrijwilligers die aan het werk hebben meegeborduurd.”


Marjo van der Woude.

Zelf vindt ze borduren heerlijk rustgevend. ,,Meditatief, klinkt wat zwaar. Maar als je zo rustig bezig bent, krijg je wel ruimte in je hoofd om over andere dingen na te denken.” Voor haar cursisten is borduren soms ook een manier om weer balans te vinden, hoort ze. Even lekker met je handen bezig zijn, in plaats van met het hoofd. Zowel twintigers als mensen van over de zeventig krijgt ze op cursus. Ze leren van haar steken, maar ook dat in principe niks fout is, zoals je misschien vroeger op school hoorde. ,,Dan was er maar één goede manier. En zelfs linkshandigen moesten rechts borduren. Dat was natuurlijk een crime. Maar er is heel veel mogelijk. Iedereen heeft z’n eigen handschrift in het borduren, qua techniek en kleurgebruik. En het is zoals met alles. Je moet meters maken. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je wordt.”

Tijdsgeest

Borduurwerk ontwikkelt zich en is aan mode onderhevig. Zelf laat ze het haar cursisten vaak zien aan de hand van een spijkerjasje dat ze als dertienjarige borduurde en een rokje dat ze recent onder handen heeft genomen. De kleuren, de techniek en patronen geven de tijdsgeest weer. ,,Het is ook erg leuk om te experimenteren met verschillende garen en materialen.” Na 45 jaar borduren heeft ze een hele kast met voorbeeldmaterialen. Waar ze het meest trots op is, kan ze niet vertellen. ,,Alles wat ik maak, koester ik en word ik blij van.”


Majo van der Woude maakte instructiemateriaal, zoals hierboven te zien is, waarmee borduurders zelf aan de slag kunnen met patronen, zoals hier te zien is, die ook in de expositie te zien zijn.

Zelf draagt ze overigens niet vaak kleding met borduursels. ,,Maar vandaag toevallig wel.” Een kledingstuk met een gat heeft ze met borduursels een nieuw leven gegeven. ,,Dat noemen ze visible mending.” Helemaal hip en duurzaam, want dankzij het borduurwerk kan het shirt weer een hele tijd langer mee.

De Do It Yourself, oftewel DIY-instructies, van Van der Woude zijn te vinden op de site van het Fries Museum. Inmiddels zijn ze duizend keer bekeken, weet het Fries Museum te melden.

Masterclass

Met de samenstellers van de expositie is gezocht naar bijzondere patronen die voor de meeste mensen goed te maken zijn. ,,Al is het Zaans stikwerk, wel wat ingewikkelder.”

Als het museum straks open is, zijn er ‘op zaal’ ook instructiefilmpjes te zien waarin ze laat zien hoe een en ander gemaakt wordt. Eind juni staat ze geboekt voor een masterclass.

Lees ook: Haute Bordure: Er is zoveel meer dan de ‘simpele’ kruissteek

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten