Muziekcentrum Van der Glas in Heerenveen kan na eeuw nog steeds vooruit

Een feest zit er voorlopig nog niet in, maar specialist in muziekinstrumenten Van der Glas in Heerenveen staat er dit jaar wel bij stil. Het familiebedrijf bestaat honderd jaar en ziet ook in coronatijd voldoende perspectief. ‘De muziek zal weer klinken.’

Simon Talsma

Geplaatst: 04 april 2021 om 11:00

Roelof (l) en Klaas zijn niet alleen eigenaren van hun muziekwinkel, ze spelen ook zelf graag een deuntje mee.   FOTO: NIELS DE VRIES
0%

Het vergde enige tijd en investeringen, maar de webshop die de speciaalzaak in muziekinstrumenten Van der Glas in Heerenveen drie jaar geleden in de lucht heeft gebracht, zorgt er in coronatijd voor dat het familiebedrijf honderd jaar na de oprichting nog steeds volop draait. ,,Het is een goede zet geweest”, zegt mede-eigenaar Klaas van der Glas. ,,Een winkel om te laten zien wat je in huis hebt is nodig, maar een webshop moet je er tegenwoordig zeker naast hebben.”

De zaken lopen wel iets minder dan voor de coronacrisis, maar eigenaren Klaas en Roelof zijn zeker niet ontevreden. ,,Zeker, de verkopen zijn wel wat minder doordat ook korpsen en brassbands niet oefenen en er dus ook minder vervanging en onderhoud is. Maar de klanten blijven bestellen. Vanuit binnen- en buitenland. Wanneer mensen iets bijzonders zien bij ons, wordt er zelfs besteld vanuit Finland, Japan en Amerika.”

De verkopen zijn wel wat minder doordat ook korpsen en brassbands niet oefenen

Oprichter Willem Klazes van der Glas begon zijn bedrijf in 1921, een officiële oprichtingsdatum is niet bekend. In de jaren ervoor was hij al bezig met muziek en haalde hij er ook verdiensten uit. ,,Op de Herenwal was er een muziekwinkeltje. Hij had veel binding met de branche, was zelf muzikant, organist en koordirigent”, zegt zijn achterkleinzoon Klaas. Met familielid Roelof bestiert hij nu de onderneming. ,,Op de Lindegracht in het centrum is hij echt begonnen.”

Onder leiding van de tweede generatie, Klaas Johannes en Roelof, en daarna die van de derde generatie, Willem van der Glas en Wim van der Glas, groeide het bedrijf volgens eigen zeggen uit tot de grootste speciaalzaak in muziekinstrumenten in Noord-Nederland. Willem van der Glas overleed in 2008 onverwachts aan een hersenbloeding. Wim van der Glas zette het bedrijf alleen voort totdat Klaas (zoon van Willem) en Roelof (broer van Wim) het bedrijf tien jaar geleden overnamen. Zij werkten toen al verschillende jaren in het familiebedrijf. Intussen is Klaas van der Glas ongeveer veertig jaar werkzaam in het familiebedrijf, Roelof ongeveer dertig jaar.

Hoogtijdagen

Hoogtijdagen waren er in de jaren zestig. Er kwam een eigen fabriek van slaginstrumenten bij, Majestic. ,,In de tijd van Toppop heeft dit ons veel bekendheid en omzet opgeleverd”, legt de ondernemer uit. ,,We hadden dit naast alle andere activiteiten binnen ons bedrijf, reparatie, onderhoud, de muziekwinkel en destijds ook een platenzaak.”

De productie van de Majestic-instrumenten kwam terecht in de voormalige tbc-barakken van het oude ziekenhuis. In 1982 verhuisde ook de winkel vanuit het centrum naar deze plek op de Pastorielaan. In de jaren negentig volgde op deze plek een uitbreiding en kwam er een groot magazijn. In 2003 is de productieafdeling verkocht en die is nu gevestigd op het industrieterrein. ,,De werknemers, ongeveer vijftien mensen, zijn ook meegegaan.” Bij de speciaalzaak werken nu in totaal negen mensen.

Een nieuwe generatie om het bedrijf over te nemen is er volgens Klaas van der Glas niet. De kinderen hebben voor zover bekend nu andere ambities. ,,Maar we kunnen nog wel even door”, zegt de mede-eigenaar lachend.

Heropening

De muziekinstrumentenspecialist heeft goede hoop dat de winkel komende zomer weer open kan gaan. In de afgelopen maanden zijn vooral het reparatiewerk doorgegaan en de verkopen via de webwinkel. In die periode is de winkelinrichting door het personeel stevig onder handen genomen. Een deel van het personeel is ingezet bij schilder- en herinrichtingswerk. Nieuwe stellingen zijn er gemaakt door de man die normaliter aan de slag is met koper. ‘De muziek zal weer klinken’, luidt de boodschap van het bedrijf dat in de loop van het jaar verschillende festiviteiten hoopt te organiseren.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten