Commentaar: EU moet eindelijk bij Turkije op tafel slaan

Verdient de Turkse president Erdogan dat hij vandaag zulk hoog bezoek krijgt uit Brussel? De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zijn vandaag in Turkije, een kandidaat-lidstaat en buurland waar de EU een moeizame verhouding mee heeft.

Niek van der Molen

Geplaatst: 06 april 2021 om 12:00

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.   FOTO: AFP
0%

Eind vorig jaar was er nog sprake van Europese sancties omdat Turkije illegaal naar gas en olie zocht in de wateren bij de EU-lidstaten Griekenland en Cyprus. Maar de strafmaatregelen zijn de ijskast ingegaan omdat Erdogan een vriendelijker toon aanslaat en zelfs toenadering zoekt tot Griekenland, Cyprus en de rest van de EU. Brussel wil die constructieve houding belonen en de samenwerking met Turkije uitbreiden.

Erdogan wil weer op vriendschappelijke voet staan met de EU om het internationale isolement van zijn land te doorbreken. Turkije heeft onder meer door militaire interventies ruzie met bijna alle buurlanden. Daarnaast gaat het slecht met de Turkse economie wat zich vertaalt in dalende populariteitscijfers voor Erdogans AKP. Door de banden met de EU aan te halen, hoopt Turkije de douane-unie met de EU uit te breiden waardoor Turkije ruimere toegang heeft tot de Europese markt.

De EU hanteert wortel en stok, terwijl het juist in de sterke positie is om Erdogan onder druk te zetten

Behalve over de douane-unie wordt vandaag naar verwachting gepraat over nieuwe financiële steun van de EU voor opvang van Syrische vluchtelingen. Als Erdogan niet opnieuw naar gas en olie gaat boren in gebieden in de Middellandse Zee die omstreden zijn, dan wordt hij mogelijk beloond met uitbreiding van de Turkije-deal.

De EU hanteert de wortel-en-stok-benadering van Turkije, terwijl het juist in de sterke positie verkeert om Erdogan onder druk te zetten om hervormingen af te dwingen. In 2016 was er tijdens de vluchtelingencrisis nog sprake van een nijpende situatie waarin de EU meende dat er niets anders op zat dan in te gaan op de Turkse financiële en politieke voorwaarden.

Stappen eisen

Dit keer is het economisch en politiek verzwakte Turkije de vragende partij en dat biedt een uitgelezen kans om van Erdogan stappen te eisen op het gebied van de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, per slot van rekening belangrijke Europese waarden. En er is voldoende aanleiding om hervormingen te eisen van Erdogan. Een Koerdische oppositiepartij staat op het punt verboden te worden en Turkije is onlangs uit het Istanbul-vrouwenverdrag gestapt. Opgeteld bij de mensenrechtenschendingen en de riskante buitenlandse avonturen van Erdogan is er meer dan genoeg reden voor de EU om niet de strooppot te hanteren, maar flink met de vuist op tafel te slaan bij Erdogan.

Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten