Een kinder- en jeugdcentrum dat hoop biedt in Karatara

Theo en Jinke de Jong wonen al sinds 2011 in Zuid-Afrika, waar ze tegenwoordig met hun stichting Good News South Africa werken onder kinderen en jongeren. Nu willen ze een nieuw jeugdcentrum realiseren: het Light House in Karatara.

Lodewijk Born

Geplaatst: 06 april 2021 om 18:00

Theo en Jinke de Jong: ,,Wij willen jongeren, vanuit Bijbelse principes, meegeven dat ze altijd waardevol voor God zijn.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Zes weken zijn Theo (51) en Jinke (53) op verlof in Nederland. Ze gebruiken het voor familiebezoek, om vrienden weer te treffen en om met kerken te spreken over hun werk in Zuid-Afrika. En passant vierden ze ook nog dat ze dertig jaar getrouwd zijn.

Theo: ,,We konden vorig jaar niet naar Nederland komen, vanwege de coronapandemie. Het land zat op slot, dus het is mooi dat we hier nu wel kunnen zijn. Even terug in It Heitelân.” Voor Jinke was het een moment om haar 89-jarige moeder weer eens fysiek te zien. En ook de kinderen: Dooitze (25) en Ruben (21). ,,Dooitze woont in Leuven, België, waar hij theologie studeert en Ruben is vorig jaar augustus naar Nederland teruggekeerd. Hij begon hier aan een studie wiskunde, maar omdat dat onder anderen allemaal online moest, is hij daar mee gestopt. Nu is hij aan het werk”, vertelt Jinke.

Voor de beide zoons is Zuid-Afrika een tweede thuis geworden, zegt Theo. ,,Ze zijn heel internationaal opgegroeid. Toen we als gezin vertrokken waren zij respectievelijk zestien en bijna twaalf jaar. Ze leerden daar het Zuid-Afrikaans, spraken Engels op een internationale school, mailen in het Nederlands en thuis bleven we met elkaar Fries spreken.”

Karatara

Het avontuur begon in 2009 toen Theo de roepstem van God hoorde om Hem te volgen, terwijl hij eigenlijk bezig was om als franchiser een supermarkt te beginnen in Buitenpost. ,,Het was ons gezamenlijke roepingsmoment”, vult Jinke aan. Die stem van God bleek hen naar Zuid-Afrika te leiden, naar de plaats Karatara.

Met hun stichting Good News South Afrika werken ze sinds januari 2014 onder kinderen en jongeren in de leeftijd van twee tot 22 jaar, vertelt Jinke. ,,Dit zijn kinderen van wie veel ouders in hopeloze omstandigheden leven. Er is grote werkloosheid onder de bevolking en veel drankmisbruik in de gezinnen. De drankfles wordt gezien als een middel om ‘moed in te drinken’ en leidt tot een leven zonder perspectief. Die drank heeft ook vreselijke gevolgen voor de kinderen. Je ziet dat de alcoholverslaving van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

Afgelopen jaar woonden Theo en Jinke drie maanden in een caravan bij het tijdelijke jeugdcentrum

Een ander groot probleem is dat veel kinderen in Zuid-Afrika lijden aan het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). ,,De moeders hebben tijdens de zwangerschap zoveel gedronken dat de kinderen met een hersenbeschadiging ter wereld komen, met alle gevolgen van dien.”

Een van de gevolgen van die onstabiele situatie is dat veel kinderen hun school niet afmaken en ook niet aan een vervolgopleiding beginnen. Jongeren wacht vaak verveling en werkloosheid. Theo: ,,Feitelijk hebben deze jongeren niet geleerd hoe ze verstandige keuzes moeten maken in het leven. Daardoor vervallen ze in dezelfde fouten als hun ouders.”

Hoe kunnen de jongeren in zulke gezinnen leven? ,,Je moet je voorstellen dat in Zuid-Afrika het anders gaat. Als je vader en moeder niet meer voor je (kunnen) zorgen, dat wordt dat overgenomen door anderen. Sommige kinderen wonen bijvoorbeeld bij hun opa en oma, die hen opvoeden. Of bij een tante of ander familielid”, zegt Jinke.

Bidden en vasten

Theo en Jinke begeleiden deze kinderen en jongeren tot nog toe vanuit een geïmproviseerd onderkomen. ,,Opgebouwd uit containers en een tent, maar we zijn nu al enkele jaren bezig om een permanent kinder- en jongerencentrum in Karatara te bouwen.”

Meer dan zes jaar geleden, op donderdag 4 september 2014, werd Theo tijdens een week van bidden en vasten om vier uur in de nacht wakker. Hij had een ‘plaatje’ in zijn hoofd van een afgebrand huis. ,,Dat huis stond ergens in Karatara, maar ik wist niet precies waar.” Bij het wakker worden kreeg hij het woord ‘jeugdcentrum’ in gedachten. ,,Het afgebrande huis bleek te staan op een perfecte plek. Aan de rand van een van de drie woonkernen van Karatara, met directe wegen naar de andere twee woonkernen. Er waren al zo’n zestig tot zeventig mensen ons voorgegaan om dit stuk grond te krijgen en er moest wel een wonder gebeuren wanneer wij deze grond konden kopen.”

Maar dat wonder geschiedde wel. ,,In maart 2017 konden we een huurcontract ondertekenen voor drie jaar. Dat was al een wonder. Sinds december vorig jaar hebben we de grond in bezit, en als we de bouwvergunning goedgekeurd krijgen, dan hopen we eind dit jaar te beginnen met bouwen.”

337.000 euro

Er moet dan een jeugd- en jongerencentrum komen met onder meer 38 slaapplaatsen, een grote zaal voor activiteiten en kantoren waar counselinggesprekken kunnen plaatsvinden. Jinke: ,,We zijn ook nog bezig om de grond ernaast te kopen en hopen dat eind van het jaar te kunnen doen. Daar kunnen we nog tenten neerzetten. Bij een crisissituatie kun je tachtig tot 120 mensen opvangen” De bedoeling is dat studenten uit Zuid-Afrika maar ook uit Europa er kunnen deelnemen aan een nieuw op te zetten tussenjaar voor kinder- en jongerenwerkers. Verder willen ze er (jeugd)kampen te organiseren, inclusief overnachtingen en activiteiten, in de genoemde tenten.

Het totale project zal ongeveer 337.000 euro gaan kosten. De eerste fase zal het bouwen van het Light House en een beheerderswoning zijn, waar het echtpaar zelf zal gaan wonen. Dit zal in totaal zo’n 259.000 euro kosten. ,,Voor we vertrokken naar Nederland was daar al twee ton van binnen en de afgelopen weken is er weer geld toegezegd. Het gaat dus echt wel goed komen om dat streefbedrag te halen”, zegt Theo. In het voorjaar van 2021 moet het eerste deel klaar zijn.

Afgelopen jaar woonden Theo en Jinke drie maanden in een caravan bij het huidige onderkomen van het jeugdcentrum, omdat ze vanwege de lockdown in Zuid-Afrika niet elke dag naar Knysna konden rijden - waar hun huidige woning is.

Armoede ontneemt mensen het gevoel van eigenwaarde. Ze zien geen hoop. Als je geen hoop ziet of ervaart dan verval je in hopeloosheid

Op die manier konden ze ook dagelijks voedsel uitdelen aan de bevolking in Karatara, die zwaar te lijden heeft van de coronapandemie. Hiervoor werd onder meer gecollecteerd tijdens de onlinediensten van RTV NOF.

Knysna is een stad 70.000 inwoners in het district Eden aan de West-Kaap. Eden klinkt nogal idyllisch, maar Theo en Jinke hebben gezien wat armoede met mensen doet. ,,,Armoede ontneemt mensen het gevoel van eigenwaarde. Ze zien geen hoop. Als je geen hoop ziet of ervaart dan verval je in hopeloosheid. Wij willen deze jongeren, vanuit Bijbelse principes, meegeven dat ze altijd waardevol voor God zijn”, zegt Jinke.

Theo: ,,Wij verbinden de Bijbelverhalen met hele praktische levensprincipes. Een verhaal over Jozef die verkocht werd door zijn broers heeft allerlei aanknopingspunten. Bijvoorbeeld over eerlijkheid, vergevingsgezindheid, niet opgeven. Als je de Bijbel uitlegt én verbindt met hun leven, dan zien ze dat geloven niet alleen iets is van papier, maar dat het écht een verschil maakt als je volgens Gods Woord je leven inricht.”

Het belangrijkste wat Jinke wil overbrengen is dat kinderen en jongeren ervaren dat ze geliefd zijn. ,,Dat God van hen houdt. Dat er uitweg is uit de ellende als je op Hem vertrouwt.” Dat hebben ze zelf ook zo in hun leven als zendingsechtpaar ervaren. ,,Er zijn te veel wonderlijke dingen gebeurd die je niet kunt toeschrijven aan toeval. God heeft altijd voorzien”, zegt Jinke.

Geen heimwee

,,Het is vooral hoe wij zien hoe God ons naar bepaalde dingen toe leidt. Bijvoorbeeld na de droom van het afgebrande huis. We hebben veel tegenstand gehad en weinig medewerking van de gemeente in Knysna. Toch wisten we dat we dat dit Gods plan was en daarom hebben we doorgezet. Theo staat bij een aantal mensen in Knysna al bekend als ‘The man with the dream’. Dat is een getuigenis.”

Theo vult aan: ,,Jinke is een wandelend getuigenis. Zij was echt een honkvast persoon die niet lang van huis kon zijn. Nu woont ze tienduizend kilometer bij haar familie vandaan en ze heeft nog geen dag heimwee gehad.” Ze hebben zich naar eigen zeggen ook nog nooit zorgen gemaakt over geld. ,, Als we zien hoe God heeft voorzien, in voldoende geld voor het eten voor de voedselprogramma’s, in het geld voor een nieuw busje en nu het Light House. Dan weten we: het is God Zijn plan en wij doen ons best - en God doet de rest. Wij mogen instrumenten van God zijn om die mensen voor Hem te bereiken.”

Meer over het project is te lezen op de site: goodnewsza.com

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten