Liet-winnaar Mosken broedt al op nieuwe muzikale plannen

De Jouster band Mosken heeft met het ingetogen lied Leave Lieve zaterdag de finale van songfestival Liet gewonnen. Als het aan de Jousters ligt, hoort het publiek snel meer van hen: Mosken werkt aan een poëtische muziekvoorstelling Cyclus.

Vincent Meininger

Geplaatst: 06 april 2021 om 16:00

De Jouster formatie Mosken, met vlnr zanger Bert Steeman, gitarist Sjoerd van Kammen en bassist Ronald van den Oudenalder, won zaterdag songfestival Liet.   FOTO: NICO BOERSMA
0%

De eindstrijd van het Friese songfestival Liet was zaterdagavond in poppodium Neushoorn en wel onder de naam Liet 2020 + 1. Omdat het om een uitgestelde editie ging; de finale kon afgelopen november vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Ook nu waren er daardoor beperkingen. Voor het eerst in de geschiedenis van Liet was er geen publiek. Wel camera’s, want Omrop Fryslân deed rechtstreeks verslag. De acht acts die zich vorig jaar reeds hadden geplaatst konden nu eindelijk hun lied laten klinken. De kijkers werden getrakteerd op een veldboeket uit het Friese muzieklandschap.

Positieve toon

Zangeres Janneke Warringa uit Lemmer opende het festival toepasselijk met Sjong dan, een Friestalige bewerking van Jenny Areans Zing dan (vertaald door dichteres Baukje Wytsma), dat ze eerder uitbracht met pianist Peter van der Zwaag om mensen in deze crisistijd een hart onder de riem te steken. Deze positieve toon werd voortgezet door de eerste finalist, het door folk en klezmer geïnspireerde zestal Volk!!, dat met sopraansaxofoon en staande bas de boodschap ‘doch ris leaf’ verkondigde.

Feanwâldster Janneke de Boer (ze won in 2016 samen met Lise-Marije Meijer de publieksprijs met Myn leafde foar dy) raakte met haar lied Stimmen fan ’t ferline, dat ze schreef over haar dementerende schoonmoeder. De jury beloonde uiteindelijk het schrijven van Sample Text. De in Groningen studerende Koudumer Pieter Zijlstra liet, geruggensteund door een frisse band, horen dat het Fries zich uitstekend leent voor rap. Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes reikte de tekstprijs digitaal uit aan de hiphopper voor het creatief rijmende Underfining.

Mosken wist de jury in te pakken met het emotionele nummer ‘Leave Lieve’

Tussendoor was er ruimte voor zogenoemde crossovers: nummers van gelegenheidsduo’s van bekende Friese artiesten met een verschillende achtergrond. Huub Prins (Elias Elgersma) & Bobby Choco (Roy Veenstra) sprongen nog het meest in het oog met hun eigenzinnige retro-act opgebouwd rond de samples van een jarennegentigsynthesizer.

Hoewel de jury gecharmeerd was van de donkere gitaarmuziek van Douwe Dykstra, ging de Jouster formatie Mosken er uiteindelijk met de prijs vandoor. De karakteristieke hoge stem van Bert Steeman (ook bekend van de band Brückenbauer) kleurde prachtig bij het geraffineerde akoestische gitaarspel van Sjoerd van Kammen. Het duo wist, aangevuld met Ronald van den Oudenalder op bas, de jury in te pakken met het emotionele Leave Lieve.Een actueel nummer volgens Steeman: „It giet oer in famke dat nei in drege tiid wer thúskomt by har âlden, om’t ynstellingen har soarch no net mear waarboargje kinne.”

Poëzie

De Jouster sprak na afloop over de plannen van Mosken. „Wy binne mei de Popfabryk yn petear oer in nije foarstelling, Cyclus, wêryn’t muzyk mei visuals en poëzy kombinearre wurde.”

Het wordt een project in samenwerking met dichters Geart Tichelaar en Elmar Kuiper, ook muzikant bij de band Tigers fan Greonterp. Steeman: ,,It moat in foarstelling mei in kop en in sturt wurde. Wy misse it publyk enoarm. Dizze priis fielt foar my as in nij begjin. Wy hoopje dat der gau wer mear kin.”

Voor Steeman was het dit jaar al de tweede muziekprijs die hij won. Hij maakt deel uit van het Jouster collectief 8501Indie, dat begin dit jaar de Friese Popprijs 2020 won.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten